Freddie Mercury: o biografie intimă

Peter FREESTONE
Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Freddie Mercury: o biografie intimă jpeg

Peter Freestone (n. 1955) a fost asistentul personal al lui Freddie Mercury în ultimii 12 ani ai vieții artistului. A locuit cu el la Londra, München şi New York, fiindu-i alături în momentul morţii. În anii ’70 a fost angajat cu jumătate de normă la Royal Opera House, apoi garderobier cu normă întreagă la Royal Ballet, unde l-a întîlnit, în 1979, pe Freddie Mercury. În prezent trăieşte în Cehia şi călătoreşte în toată lumea pentru a susţine cauza conştientizării SIDA, dar şi pentru a participa la întrunirile cluburilor de fani Queen. Fragmentul de mai jos este o avanpremieră la biografia aflată în curs de apariţie la Editura Publica. 

Înregistrările pentru albumul Barcelona cred că evidenţiază cel mai clar personalitatea şi metoda de lucru a lui Freddie, deoarece munca la acest material nu a fost deturnată în nici un fel de opiniile şi implicarea celorlalţi membri Queen. Acest album, mai mult decît oricare altul, există pentru că el şi-a dorit să existe. Nu l-a creat pentru eventuale încasări consistente, ci din pură delectare, aşa că nu i-a păsat nici o clipă către ce se îndrepta cu acest material. Trebuie să ţinem cont de faptul că Freddie avea deja oarece suspiciuni cu privire la starea sănătăţii sale, deşi nimeni altcineva nu bănuia încă nimic. Îmi amintesc că, adesea, spunea că Barcelona ar putea fi ultima lui creaţie.

Deşi mare parte din munca lui a fost considerată apropiată de operă, el ştia de fapt destul de puţine despre operă şi încă şi mai puţine despre soliştii de operă, cu toate că, pe tot parcursul muncii la acest album, eu am observat multe asemănări între diva operei şi diva rock’n’roll-ului. Pînă în 1981, Freddie făcuse o oarecare pasiune pentru vocile tenorilor, în special pentru vocea lui Luciano Pavarotti. Era fascinat de maniera în care tenorii ştiau să-şi controleze vocile, acesta fiind singurul aspect al interpretării de operă care îl interesa pe atunci. Înţelegea că acest control era rezultatul multor ani de pregătire şi aprecia enorm rezultatele, în special felul în care unii tenori reuşeau să emită extrem de delicat note înalte. Asta i se părea într-adevăr o chestiune de control. Pînă în ianuarie 1981, ascultase vocea lui Pavarotti doar pe discuri şi casete, şi uneori la televizor. Cînd am aflat că Pavarotti urma să cînte la Royal Opera House, în Covent Garden, l-am convins să cheltuiască nişte bani cu folos şi să cumpere bilete, ceea ce a şi făcut.

Am ajuns la Operă îmbrăcaţi corespunzător, în haine de gală. Cît ne-am căutat locurile şi ne-am instalat în ele, i-am povestit pe scurt intriga din Bal mascat de Giuseppe Verdi. El era încîntat să-şi audă pe viu idolul. Era obişnuit să înregistreze, apoi să plece în turneu şi să reproducă înregistrările. Queen erau foarte atenţi ca reprezentaţiile live să fie cît mai uşor de recunoscut şi cît mai apropiate de versiunile de studio. Era curios dacă şi la operă se întîmpla la fel. La piesa asta, luminile se sting la început, iar tenorul interpretează prima lui arie importantă din prima scenă. Lui Freddie i-a plăcut la nebunie. În pauza dintre acte i-am explicat că acţiunea urma să se mute în tabăra unor ţigani ghicitori, unde apare prima dată eroina, în căutarea unor ierburi care să o ajute să nu mai sufere din dragoste.

„Mie sigur nu-mi trebuie ierburi din astea“, am auzit o voce ca un tril lîngă mine. Începe scena şi soprana îşi face intrarea neanunţată. O apariţie absolut impresionantă, deşi bucata interpretată e doar un mic moment de trio. Freddie privea şi asculta fermecat. Vocea sopranei plutea şi se avînta, iar bucata muzicală scotea în evidenţă amploarea şi forţa acesteia. La final, cînd eroina a dispărut de pe scenă, Freddie aplauda frenetic, cu gura căscată. După aplauze a încălcat orice tradiţie a operei şi a început să vorbească, întrebîndu-mă: „Cine este femeia asta? Cum o cheamă? Spune-mi!“ Era atît de entuziasmat încît vorbele i se rostogoleau din gură. M am uitat încă o dată în program, ca să fiu sigur. Era, într-adevăr, aşa cum ştiam – Montserrat Caballé.

Îi datorez lui Montserrat dragostea mea pentru operă, întrucît pe ea am văzut-o pe scenă, în rolul Leonora din Trubadurul, în prima mea seară de lucru la Royal Opera House, pe 22 aprilie 1975. Coincidenţa a făcut ca aria favorită a lui Freddie să devină „D’Amor Sull’ Ali Rose“, de pe unul dintre discurile timpurii ale lui Montserrat. Îndrăgostit de vocea ei, îi plăcea să ia cu el discul la studio, să-l pună la un pick-up şi să dea volumul la maximum. Îl amuzau grozav zgomotul scaunelor orchestrei şi al foilor partiturilor. „Doamne Dumnezeule, cît de adevărat! Nu poţi falsifica sunetele astea!“

Aşa i-a descoperit vocea, pentru că înainte de seara de la Operă nu fusese deloc interesat de voci feminine. Pasiunea lui pentru vocea ei nu s-a diminuat niciodată de-a lungul anilor, dar abia în 1986 a declarat-o public, la un post de radio spaniol, în timpul unui turneu în Spania. Bănuiesc că atunci cînd l-a întrebat care era vocea lui favorită, intervievatorul se aştepta să audă un nume ca Aretha Franklin, Michael Jackson sau Prince. Toată lumea a fost surprinsă să audă că vocea lui preferată era cea a lui Montserrat. Și a insistat că nu spune asta doar pentru că era catalană şi interviul avea loc la un post de radio din Barcelona.

Voiau să îl întrebe pe Freddie cum i s-ar părea ideea de a compune un imn pentru Jocurile Olimpice din Barcelona pe care să-l interpreteze Montserrat. La început, Freddie a reacţionat foarte nesigur, poate chiar un pic speriat. I se propunea să compună ceva pentru o persoană pe care o admira enorm, de multă vreme. Dar era şi un nou tip de provocare, pentru că ar fi trebuit să compună pentru altcineva, ba încă cineva cu care nu mai lucrase niciodată.

A cedat greu, presat de Jim Beach şi de sîcîielile mele. Ideea iniţială a fost să compună un single intitulat „Barcelona“, care să poată fi folosit ca imn al jocurilor, cîntat la deschiderea acestora. Cerinţele nu l-au împiedicat să vină cu idei dincolo de strictul necesar solicitat. A fost aranjată o întîlnire în care Freddie să-i prezinte cîteva idei lui Montserrat. Îi cunoştea bine capacităţile din discurile pe care le ascultase, dar după ce s-a bătut palma în privința proiectului, Montserrat a fost într-atît de amabilă încît să-i trimită nişte înregistrări video indisponibile publicului larg, la care Freddie i-a răspuns cu un pachet conţinînd toate lucrările lui, inclusiv cele mai recente, printre care reinterpretarea piesei rock clasice „The Great Pretender“.

Freddie a ştiut de la bun început ce voia să scoată de la ea. Îşi propusese să o împingă către limitele ei, dar în cel mai bun sens posibil. A avut la dispoziţie cîteva săptămîni pentru a pune pe bandă cîteva idei cu care să mergem la Barcelona, unde era stabilită întîlnirea. Și pe atunci, la fel ca azi, orice proiect care o implica pe Montserrat trebuia să ţină cont în primul rînd de programul ei, întrucît diva ajungea extrem de rar pe acasă. Cine o caută pe Montserrat trebuie să traverseze adesea tot globul. După cum veţi afla imediat, Montserrat era o împătimită a muncii, aşa cum era şi Freddie.

Mai mult decît o regină

Primul personaj cooptat în proiect a fost Mike Moran. Relaţia la care ajunseseră făcea extrem de uşoară colaborarea cu acest domn genial. Implicarea lui i-a luat de pe umeri lui Freddie o parte din complicaţiile stufoase ale organizării orchestraţiei. Colaborarea iniţială cu Mike a rezultat într-o casetă cu trei piese neprelucrate. Una dintre acestea a devenit „Exercises In Free Love“, transformată în „Ensueño“ pe albumul Barcelona. Celelalte două au reprezentat baza pentru „The Fallen Priest“ şi „Guide Me Home“, asamblate de Mike cu vocea falsetto a lui Freddie, pentru a se apropia cît mai mult de interpretarea ei.

Mike Moran, Freddie, eu, Jim Beach şi Terry am zburat la Barcelona cu o zi înainte de mult-aşteptata întîlnire din martie 1987. Ne-am cazat la Ritz. Vă puteţi imagina că discuţiile de la cină nu au deviat prea mult de la subiectul Montserrat. „Oare ce face acum?“ Angajaţii hotelului au instalat un sistem obişnuit de boxe hi-fi în salonul Garden Room, unde, într-un colț, se afla un pian de orchestră. După o noapte agitată, ne-am adunat în camera lui Freddie. Nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată pe Freddie mai agitat ca în dimineaţa aceea. Cînd am ieşit din cameră să coborîm în restaurant pentru întîlnirea de la masa de prînz, părea un deţinut scos din celulă. Ba chiar, la un moment dat, a spus – şi nu ştiu nici pînă în ziua de azi dacă glumea sau vorbea serios: „Hai să fim serioşi. Nu pot continua chestia asta. Să mergem acasă!“

Prînzul fusese stabilit pentru ora 13. Probabil că am ajuns cu cinci minute mai devreme. Ne aştepta o masă circulară, de mari dimensiuni, cu un stativ central din cauza căruia cei ce stăteau în linie directă nu se vedeau unii pe ceilalţi. Stativul a fost eliminat imediat. Freddie şi-a ales un scaun şi nu s-a mai mişcat de pe el. Eu am avut grijă să aibă la el două pachete de ţigări, pentru că fuma destul de mult pe-atunci. Nu inhala foarte mult, dar i se părea că ţigara e soluţia perfectă pentru a-şi ţine mîinile ocupate. Eu nu am apucat să mă aşez, deoarece din două în două minute mă trimitea să văd dacă nu vine Montserrat. A treia oară cînd am ajuns la uşă am avut parte de o imagine minunată. Fără să intenţionez să fiu lipsit de respect faţă de Montserrat, scena îmi amintea de versurile unui cîntec vechi, interpretat de multe ori de Joyce Grenfell, care încep cu „Venea spre noi, maiestuoasă ca un galion…“

Pe măsură ce se apropia grupul ei, oamenii le deschideau calea. Se dădeau la o parte. Trebuie să înţelegeţi că, mai ales în Catalonia, Montserrat era mai mult decît o regină. Ea reprezintă simbolul suprem al culturii catalane. Era îmbrăcată într-o rochie pînă la genunchi, ale cărei culori şi imprimeuri aminteau de o perfectă vară spaniolă. Alături de ea erau Carlos, Pino Sagliocco, iniţiatorul proiectului, şi Montsy, nepoata ei, perechea mea atît în alaiul ei, cît şi la masă, unde mi s-a permis în cele din urmă să iau loc. Freddie nu ştia ce să facă.

Cu Michael Jackson, pe care îl respecta, nu avusese nici o problemă să se întîlnească. Cu toate că era el însuşi un star uriaş, eu nu cred că Freddie a depăşit vreodată timiditatea inerentă pe care a purtat-o cu sine toată viaţa. Știu sigur că la cămin nu are nimeni timp să se ocupe de frica elevilor de a fi ei înşişi în public. Timiditatea poate fi un handicap, iar Freddie i-a simţit din plin efectele. Îi înţeleg sentimentul, deoarece după toate videoclipurile şi toate marile nume ale rock-ului pe care le-am întîlnit, cineva mi-a făcut în cele din urmă cunoştinţă cu o artistă britanică de operă, destul de celebră, aş zice, a cărei carieră o urmăream de mult. Cînd am ajuns în prezenţa ei, m-am emoţionat de n-am mai ştiut să vorbesc. Am reuşit să mormăi doar un „A fost genial“.

Freddie îşi întîlnea acum idolul. Un moment incomparabil, pentru care nimic nu l-ar fi putut pregăti. A intrat impunătoare în cameră pe uşa dublă. Freddie a sărit în picioare şi, după ce şi-au strîns mîinile, a condus-o către scaunul ei, aşezat lîngă al lui. I-a spus pur şi simplu: „Bună, sînt Freddie Mercury şi asta e. Începem!“, după care s-a aşezat.

Jim Beach şi Carlos conversau lejer, pentru că făcuseră cunoştinţă înainte de prînz, dar lui Freddie şi lui Montserrat le-a luat cîteva minute pînă să se privească în ochi. Însă, odată gheaţa spartă, nu le-a mai stat nimic în cale, cu atît mai mult după un pahar de şampanie Louis Roederer Cristal. Văzînd cît de mult i-a plăcut această şampanie pe care el i-a prezentat-o, Freddie i-a trimis o cutie întreagă la următoarea ei zi de naştere.

Odată depăşită stînjeneala începutului, le-au trebuit cam cinci minute să descopere că împărtăşeau un simţ al umorului caustic şi au început să vorbească repede unul cu celălalt, fără oprire. Ce nu apucau să spună în cuvinte exprimau prin chicote şi semne. Au înghesuit în trei ore tot ce le-ar fi plăcut să spună în trei luni. Montserrat a fost amabilă şi i-a spus lui Freddie din timp că avea doar trei ore la dispoziţie înainte de a pleca spre repetiţia la care era aşteptată.

traducere de Florin TUDOSE

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ChatGPT FOTO Shutterstock jpg
Un fost angajat OpenAI a fost găsit mort. Denunțase anterior încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT
Un fost cercetător OpenAI, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din San Francisco. Acesta denunțase încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT. Poliția a stabilit că decesul este o sinucidere
O femeie a murit după ce a intrat cu maşina într o autoutilitară oprită Foto ISU jpg
Accident cumplit pe A2. O tânără a murit după ce a intrat cu maşina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere
O femeie din Tulcea şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti. Aceasta a intrat cu mașina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere pe carosabil.
cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.