Fotbalul nu ţine de foame

Publicat în Dilema Veche nr. 539 din 12-18 iunie 2014
Fotbalul nu ţine de foame jpeg

Cu o săptămînă înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal, multe dintre oraşele braziliene participante nu erau nici pe departe pregătite. Liniile speciale de transport, planificate acum cîteva luni, nu funcţionau, pentru că încă nu fuseseră livrate autobuzele; pe unul dintre stadioane încă nu fusese modernizată instalaţia de iluminat; şi multe hoteluri încă nu aveau Internet. În fine, peste tot se mai meşterea cîte ceva. Multă vreme am crezut că îngrăşatul porcului în ajun e o treabă românească. Se vede treaba că, avînd rădăcini latine, ne înrudim şi cu brazilienii. Şi ei fac totul pe ultima sută de metri. Şi nici lor se pare că nu le iese.

Dincolo de glumele despre incapacitatea organizatorică (se pare, totuşi, că sînt mai buni decît ruşii, care, dacă vă mai amintiţi, n-au reuşit să termine pregătirile nici după terminarea Jocurilor Olimpice...), există acum reproşuri legate de modul în care operează guvernul. Zeci de cartiere sărace şi periferice au fost „curăţate“ înainte de debutul campionatului. Oamenii săraci şi fără adăpost, consideraţi indezirabili, au fost evacuaţi cu forţa în afara zonelor urbane. Sînt sute, ba chiar mii de oameni – după cum avertizează Le monde. E aproape o catastrofă umanitară în cea mai dezvoltată şi mai bogată ţară din America de Sud. Campionatul Mondial doar accentuează inegalităţile sociale, în loc să niveleze, prin aportul de capital. În loc să fie atacată frontal, prin politici sociale şi subvenţii, sărăcia e ascunsă sub preş.  

Totul se învîrte în jurul afacerilor şi a imaginii de putere mondială pe care Brazilia încearcă să o cîştige. Investiţia e uriaşă: peste zece miliarde de euro. Numeroase suspiciuni de corupţie planează asupra celor care au primit contracte bănoase pentru diferite servicii în slujba campionatului. Programe guvernamentale au fost închise pentru a putea mobiliza cît mai mulţi bani pentru marele eveniment. Campanii de informare costisitoare, finanţate, şi acelea, tot din bani publici, nu au fost prea convingătoare. Nu e de mirare că au izbucnit revolte şi demonstraţii împotriva organizării acestui campionat în Brazilia. Cei care protestează sînt o minoritate, în comparaţie cu milioanele de microbişti care se bucură. Dar protestele sînt tot mai zgomotoase. Pe reţelele sociale, mai ales, au apărut fotografii cu intervenţii ale poliţiei, evacuările forţate, demolări ale locuinţelor improvizate în favellas. Multe organizaţii umanitare (inclusiv din Europa) şi-au exprimat compasiunea şi solidaritatea. Fotbalul (şi banii pe care îi implică) ar trebui să poată face mai mult pentru combaterea sărăciei. 

Discursul public se bazează pe miliardele de euro obţinuţi din turism şi din drepturile de difuzare, şi pe imaginea externă pe care o va cîştiga ţara gazdă. În ţara cu cei mai mulţi microbişti, se pot obţine bani şi din fotbal – acesta e mesajul oficial. Preşedintele UEFA, Michel Platini, nu a reuşit, nici el, să depăşească această logică. Pentru el, brazilienii au obţinut statutul de organizator al Campionatului „pentru a putea arăta frumuseţile ţării lor şi marea lor pasiune pentru fotbal.

Dacă ar putea să se abţină de la astfel de răbufniri ar fi bine – pentru Brazilia şi pentru planeta fotbal.“ Cum ar veni: oameni buni, staţi aşa, că avem un pic de treabă, revoltaţi-vă peste o lună. „Sîntem aici ca să vă facem o bucurie“, a mai adăugat Platini, ca să calmeze spiritele. Dar ce beneficiu vor obţine simplii cetăţeni, de pe urma acestui efort financiar? Ce vor cîştiga cei la care banii nu ajung niciodată? Cum se vor bucura de spectacolul fotbalistic cei care n-au nici casă, nici televizor?

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Un cunoscut model transexual din Georgia, asasinat după adoptarea unei legi „anti-LGBTQ+”
Un cunoscut model transsexual georgian a fost ucis, au declarat oficialii locali, la o zi după ce guvernul a adoptat o lege care va impune limitări radicale ale drepturilor LGBTQ+ în țară.
Copilă de 13 ani victima profesorului de sport de la o școală rurală din Vâlcea Foto ilustrativă jpg
O adolescentă de 12 ani, violată în casă de un angajat al familiei. Agresorul, arestat după o jumătate de an
Incidentul s-a petrecut în Sibiu. Autorul, un tânăr de 25 de ani, a convins-o pe adolescenta de 12 ani să creadă că este îndrăgostit de ea. Ulterior, a profitat de vârsta și naivitatea victimei, fiind acum cercetat penal.
Cameră de hotel - bagaj FOTO Shutterstock
Cele mai bune hoteluri din lume. Unitatea de cazare din Europa care ocupă locul 2
Ziarul italian La Repubblica a prezentat topul celor mai bune hoteluri din lume. Toate cele 50 de hoteluri care figurează în acest clasament se remarcă prin eleganță și lux, iar locul doi este ocupat de unul din Europa, mai exact de hotelul de cinci stele Passalacqua de pe Lacul Como.
Calafat. Podul peste Dunăre. Foto: Daniel Guță
Cât este de mare riscul repetării inundațiilor din 2006. Ministrul Mediului: „Suntem pregătiți pentru scenariile pe care le așteptăm”
Inundațiile din Ungaria au pus pe jar autoritățiile. În decurs de 6-7 zile de la înregistrarea vârfului de debit în Ungaria este așteptat și în România debitul maxim. Ministrul Mediului a vorbit despre cât de aproape suntem de inundații similare celor din 2006.
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Naționala României, de maximum interes: câți români vor fi la meciul din Cipru
România se pregătește pentru deplasarea în Cipru.
foamete in Gaza FOTO UNRWA X jpeg
Abuzuri „extrem de grave” asupra copiilor din Gaza. ONU: Israelul a încălcat tratatul global de apărare a acestora
Israelul este acuzat de un comitet al ONU de încălcarea „severă” a tratatului global de apărare a drepturilor copiilor, afirmând că acţiunile militare israeliene din Gaza au avut un impact „catastrofal” asupra lor.
image png
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar israelian. Câți bani a cerut pentru a-l lichida pe premier
Un pensionar în vârstă de 73 de ani a fost demascat ca fiind cetățeanul israelian arestat sub suspiciunea că a complotat pentru uciderea lui Benjamin Netanyahu într-un plan conceput de Iran.
cereale png
Top 5 alimente ultraprocesate pe care să le eviți pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: „Nu le-aș consuma niciodată”
O dietă sănătoasă se bazează pe alimente întregi și bogate în nutrienți, precum proteine slabe și carbohidrați complecși.
Cum sa eviti depresia dupa vacanta de vara  3 trucuri si sfaturi jpg
Cum să eviți depresia după vacanța de vară. 3 trucuri și sfaturi
Vacanța de vară este un moment de relaxare și evadare din rutina zilnică, însă revenirea la responsabilități și la programul obișnuit poate aduce un val de tristețe, uneori chiar depresie