Un concert

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Un concert jpeg

Tinereţe / La giovinezza / Youth (Italia-Franţa-Elveţia-Marea Britanie, 2015), de Paolo Sorrentino.

Deşi Sorrentino declara într-un interviu recent pentru revista Sight and Sound că nu încearcă să fie un nou Fellini şi că inspiraţia pentru filmele sale vine mai degrabă din tradiţia mai largă a filmelor italiene care combină comicul şi drama (oferindu-l ca exemplu pe Antonioni), Youth are totuşi destule lucruri care îl apropie şi de filmele lui Fellini. Protagonistul său ar putea fi descris prin aceleaşi cuvinte cu care acesta îşi caracteriza protagonistul din 8½ într-o scrisoare adresată scenaristului său, Brunello Rondi: un om care încearcă să găsească un sens universului haotic din care face parte, nu prin instaurarea ordinii, ci prin participarea la acest „balet fantastic“ şi prin „găsirea ritmului său“. Este şi ipostaza în care îl găsim pe Fred (Mi­chael Cai­ne), protagonistul dirijor din Youth: cu o foiţă de hîrtie foşnind în mînă cu care, din cînd în cînd, încearcă să găsească un ritm în aparentul haos.

Ca şi filmul precedent al lui Sorrentino, La grande bellezza, premiat în 2014 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, Youth nu are un plot în sensul clasic al termenului, dar firul narativ principal, care urmăreşte un personaj şi criza existenţială prin care trece, ajută la păstrarea unei anumite unităţi.

Este vorba despre propunerea pe care o primeşte Fred Ballinger – aflat la un spa luxos din Alpi, populat de celebrităţi care mai de care – din partea emisarului reginei. Aceasta doreşte să îi acorde titlul de Sir şi îl invită să dirijeze orchestra, pentru a celebra o piesă veche compusă de Fred, cu ocazia aniversării prinţului Philip, un admirator al dirijorului. Fred refuză, răspunzînd că a renunţat definitiv la cariera de dirijor (cu excepţia unor momente suprarealiste în care îl surprindem dirijînd văcuţe cu clopote legate la gît pe o pajişte). Rezolvarea misterului privind decizia sa (care capătă, prin interpretarea lui Caine, o aură de nobleţe) se dizolvă însă pe parcursul filmului prin digresiuni. Deşi ne oferă în final şi un răspuns, filmul insistă asupra unor plimbări, într-o lentoare accentuată, pe aleile din jurul spa-ului, asupra conversaţiilor prilejuite de întîlnirile dintre clienţii aflaţi acolo şi a unor momente de contemplare a corpurilor afundate în apă, în ritmul muzicii. Conversaţiile dintre Fred şi prietenul său, regizorul Mick (Harvey Keitel), care pregăteşte un film-testament, proclamat deja, înainte de a finaliza scenariul, „cel mai bun film al său“, pun în contradicţie pasiunea lui Mick şi apatia, lipsa de direcţie a lui Fred. Ele rămîn într-un registru cald-comic, mai mult învîrtindu-se (împreună cu mişcările camerei) în jurul unor subiecte (de la glumele despre prostată la vechi iubiri sau dorinţe) decît atacîndu le direct. Conversaţiile lor sînt contrabalansate de cele în registru dramatic, pe care Fred le poartă cu fiica sa Lena (Rachel Weisz), implicată şi ea într-o criză – e părăsită de soţul său pentru o vedetă pop (Paloma Faith) şi începe să devină interesată de un alpinist din cadrul spa-ului. Întîlnirile scurte cu celelalte personaje rămîn nişte tablouri intenţionat artificiale şi destul de obscure: fotbalistul Maradona, supraponderal şi bolnav, care face, în ciuda bolii care îl sufocă, un spectaculos joc cu o minge, un cuplu în care nici unul dintre parteneri nu scoate un cuvînt, o maseuză care înţelege emoţiile prin simpla atingere, un călugăr care încearcă să leviteze, cîştigătoarea Miss Univers (Mădălina Ghenea) care se joacă cu aşteptările personajelor.

Ca şi 8½, Youth cuprinde şi un plan oniric (coşmarul Lenei e un videoclip grotesc cu Paloma Faith, iar cel al lui Fred e o reverie cu Miss Univers într-o sală de concerte, care se afundă în apă), însă o latură fantastică e sugerată şi de coregrafierea personajelor, care sînt prezentate mergînd încolonate în piscină sau, din contra, apărînd în postúri statice inexplicabile narativ, pe fundalul muzicii şi al decorului interioarelor, populat de mobilier alb şi de tablouri cu jumătăţi de portrete.

Ceea ce caracterizează personajele lui Sorrentino e o anumită inconsecvenţă în atitudini, care creează şi dinamica filmului. Fluctuaţiile lor, între angajarea într-un proiect (precum cel al filmului lui Mick, al rolului lui Jimmy, al căsniciei Lenei) şi descoperirea că nu pot continua cu deciziile/proiectele lor, deschiderea lor bruscă spre neaşteptat, spre întîmplare (prezentată uneori ca fiind tragică, în alte cazuri comică) e exemplificarea a ceea ce Fellini numea descoperirea ritmului în interiorul dezordinii. Însă felul în care e reprezentată în filmul lui Sorrentino, sub forma unui cîntec emoţionant sau a unei levitaţii, sub forma unei soluţii, e împotriva ideii sale. Personajele lui Fellini rămîneau în interiorul haosului, în căutare.

Ancuța Proca este critic de film.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.