"Spectatorii să nu judece povestea înainte de vreme"

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
"Spectatorii să nu judece povestea înainte de vreme" jpeg

- interviu cu Cosmina STRATAN -

A absolvit cursurile Facultăţii de Jurnalism din Iaşi şi a terminat recent actoria la Bucureşti. Ca şi pentru Cristina Flutur, cu care a împărţit premiul de interpretare, acest rol din După dealuri reprezintă pentru Cosmina Stratan debutul ei pe marile ecrane.

Aţi terminat jurnalism şi actorie; cum s-au împăcat aceste două specializări cînd aţi interpretat rolul din După dealuri?

Nu prea s-au împăcat. De fapt, actoria e o meserie care te preia şi nu-ţi dă voie să mai faci şi altceva. Şi viaţa personală e cu semnul întrebării... Experienţa de jurnalistă, pe care am lăsat-o cumva în urmă, mi-a adus însă un plus la categoria evenimente trăite. Am văzut foarte multe lucruri şi am cunoscut mulţi oameni care m-au ajutat să înţeleg comportamentul uman. Mi-a plăcut tot timpul să studiez oamenii, poate aici se întîlnesc cele două profesii.

Cum aţi reacţionat cînd aţi aflat despre cazul Tanacu?

În momentul cînd s-a întîmplat n-am vrut să aflu multe detalii. Era o poveste prea tristă şi eu nu eram pregătită s-o cunosc.

Ce v-a frapat cînd aţi citit prima oară scenariul?

Rezolvarea găsită de Cristian pentru povestea asta. Întîmplările de la Tanacu sînt doar un punct de plecare pentru film. Relaţiile dintre personaje şi modul lor de acţiune reprezintă ficţiune. O ficţiune tristă spusă frumos.

A fost greu să treceţi de la scena de teatru în faţa camerei de filmat?

A fost prea palpitant ca să fie greu.

Aţi declarat la conferinţa de presă de la Cannes că în timpul turnajului vă doreaţi cumva să jucaţi rolul Cristinei; la ce anume vă refereaţi?

Mi se părea că rolul ei îi oferea o libertate la care eu nu aveam acces. Mi se întîmplă de multe ori ca rolurile colegilor mei de platou sau de scenă să mi se pară mai uşoare. Poate ăsta e şi motivul pentru care m-a şi atras personajul meu. E un personaj care îşi duce poverile în suflet fără să aibă curaj să spună sau să facă ceva. Cristian însă a făcut cumva să nu fie nimic greu.

Aţi lăsat loc de improvizaţie sau aţi negociat?

Ne-am cunoscut repede. E un soi de baftă care m-a şi ajutat să iau castingul, tind eu să cred. După care nu ne-am impus o metodă de lucru bătută în cuie. Am discutat, mi-a dat timp, apoi am discutat din nou, am înţeles că unele lucruri le pot întreba, şi altele nu, ne-am dat încredere, uneori am improvizat, uneori am respectat scenariul pînă la virgulă. A fost un dar.

Cît de repede aţi intrat în pielea unui personaj atît de chinuit?

M-am gîndit foarte rar la timp, deşi acum realizez că a fost scurt. Au fost scene la care m-am gîndit săptămîni întregi, şi altele, noi, pe care le-am învăţat în aceeaşi zi cu filmarea, pentru că scenariul le cerea. Fiecare a avut însă savoarea ei. Mă bucuram şi atunci cînd treceam prin cadru de la dreapta la stînga.

Ce amintiri aţi păstrat de la filmări?

M-am uitat recent la nişte scene care n-au mai avut loc în film, dar şi la dublele cînd greşeam textul sau îl spuneam greşit. Pentru mine sînt toate lucruri care nu se uită. Mi se părea amuzant la filmări cînd eram foarte obosită şi-mi pierdeam total accentul moldovenesc: personajul meu începea brusc să vorbească foarte corect. Toate sînt amintiri păstrate.

Cum apreciaţi întrebările jurnaliştilor după ce s-a aflat de premiul de interpretare?

Frumos a fost că emoţiile au fost mari de ambele părţi. Noi stăteam cu premiile în braţe fără să fi avut vreun moment în care să ne uităm bine la ele, iar jurnaliştii entuziasmaţi le încurcau şi ne încurcau. Nici nu pot să-mi aduc bine aminte ce ne-au întrebat sau ce le-am răspuns. A fost o avalanşă de strigăte în franceză şi engleză, dar şi combinaţia celor două s-a folosit destul de des.

Credeţi că filmul va fi înţeles în România?

A fost înţeles pînă acum în afara ţării, într-un fel sau altul. Va fi înţeles şi în România. Mi-ar plăcea însă ca spectatorii să nu judece povestea înainte de vreme. Un spectator derutat e pentru mine şi pentru film un cîştig, nu i-aş da nici un sfat, m-aş bucura că s-a întrebat.

În ce piese de teatru vă putem vedea la toamnă?

În Livada de vişini de Cehov. O să mă cheme Varia.  

a consemnat Roxana CĂLINESCU

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.