"Ridicolul conţinut în dramă" - interviu cu regizorul Radu JUDE

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
"Ridicolul conţinut în dramă"   interviu cu regizorul Radu JUDE jpeg

Toată lumea din familia noastră este titlul celui mai recent film realizat de Radu Jude. E o dramă comică (sau o comedie dramatică) despre cum se raportează doi soţi divorţaţi unul la celălalt şi amîndoi la fetiţa lor. Filmul concurează în secţiunea "Forum" a Festivalului Internaţional de la Berlin (9-19 februarie).

După Alexandra, acesta e al doilea film în care vă ocupaţi de relaţiile de familie, mai precis de relaţiile între foştii soţi şi copil, după divorţ. De ce vă interesează atît de mult această temă?

Sînt multe motive. Unele sînt de ordin personal şi n-am să le detaliez. Apoi, sînt de părere că atunci cînd o familie trece printr-o criză cum e divorţul, pînă cînd relaţiile se reconfigurează, există o perioadă în care multe lucruri ascunse ies la iveală într-un mod crud, fără mască. (Vorbesc, bineînţeles, despre soţii care au copii şi care nu se pot despărţi definitiv, care trebuie să găsească un mod de a interacţiona în continuare pentru a gestiona relaţiile cu copiii.) Iar această perioadă dureroasă, care poate dura, de la caz la caz, cîteva zile sau cîţiva ani buni, este foarte ofertantă pentru cine îşi doreşte să studieze felul în care interacţionează oamenii, felul stupid în care se nasc şi se alimentează conflictele şi, mai ales, felul în care sentimentele pozitive (cum ar fi dragostea pentru copil, de exemplu) sînt încontinuu erodate de egoism, victimizare, resentimente etc. În plus, găsesc că simpla observare a acestor conflicte de familie e ceva foarte entertaining; nu degeaba bîrfele explodează cînd o familie se destramă, toţi cei din jur comentează pînă la epuizare motivaţiile sau încearcă să afle cine e „vinovatul“. Cu riscul de a mă repeta, voi spune că am ales această poveste şi pentru ridicolul conţinut în dramă; sînt foarte convins de ce spune Astrov în Unchiul Vanea: „Cred că starea normală a omului e să fie caraghios“. Am încercat să ofer o ilustrare a acestei idei care mi se pare esenţială pentru a înţelege ceva din viaţă.

Pe parcursul filmului, tensiunea creşte, violenţele sînt tot mai mari pînă în clipa cînd comportamentul personajului principal devine aproape neverosimil. Cum aţi gîndit această evoluţie?

Pur şi simplu mi-am dorit să îmbin o poveste cît mai veridică cu o structură de film de serie B, după modelul filmelor cu Steven Seagal – Sechestraţi în tren, Sechestraţi în larg etc. A fost modul meu de a oferi spectatorului o distanţă (ironică) faţă de dramatismul poveştii.

Din distribuţie, pe lîngă actorii principali Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Sofia Nicolaescu, fac parte şi Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Tamara Buciuceanu-Botez. Trei actori foarte cunoscuţi. Cum aţi lucrat cu ei?

Cu Şerban Pepe Pavlu şi cu Spahiu am lucrat şi în trecut, m-am bucurat să mă reîntîlnesc cu ei acum. Pavlu e un actor foarte bun şi experimentat; în plus, aşa cum spunea monteur-ul filmului, Cătălin Cristuţiu: „Se vede că a înţeles bine personajul ăsta“. Spahiu e deja foarte cunoscut, am încercat doar să-i ofer un rol puţin diferit de ce face în mod obişnuit. Mihaela Sîrbu a jucat în cîteva piese de teatru independente extrem de bune, cel puţin mie mi-au plăcut enorm; are şi un chip de femeie civilizată (sau, cum spune poporul: „Se vede că şi bunică-sa a făcut baie în cadă“), lucru foarte important în demersul filmului. Diverşi oameni, atunci cînd au citit scenariul, au avut senzaţia că personajele trebuie să fie nişte oameni de condiţie modestă. Există această idee, conform căreia intelectualii, oamenii mai educaţi, sînt în general superiori din punct de vedere moral. O lectură a cărţii lui Lucian Boia – Capcanele istoriei – demonstrează foarte clar că nu e chiar aşa. Cît despre alegerea doamnei Stela, a doamnei Tamara şi a domnului Arşinel, a fost un mod prin care am vrut să ies în întîmpinarea gustului publicului larg. Doamna Stela Popescu a primit o stea pe Walk of Fame-ul local, domnul Arşinel e decorat de preşedinte, doamna Tamara are, înţeleg, minute întregi de standing-ovation cînd apare pe scenă, la teatru…

Cum aţi lucrat cu fetiţa Sofia Nicolaescu? Cum poţi convinge un copil de 5-6 ani să înveţe nişte replici şi să se ţină de scenariu? Cît imprevizibil încape?

Sofia e o fetiţă extrem de talentată şi inteligentă, cu mult umor. Pe bune, nu exagerez. Pot să accept că eu sînt netalentat, că filmul e prost, tîmpit, cum vreţi dumneavoastră, dar sînt 100% sigur că Sofia joacă bine. Iar eu n-am tratat-o niciodată ca pe un copil, ci ca pe un actor adult. Singurul lucru care a trebuit făcut în plus a fost să stau cu ea ca să înveţe replicile, asta pentru că nu ştie încă să citească. Părinţii ei par să fie nişte părinţi ideali, aşa, ca în cărţile de psihologie practică. Poate că de asta e Sofia aşa de bună, nu ştiu…

Aţi făcut casting pentru rolul fetiţei? Ce aţi urmărit?

M-am lăsat pur şi simplu ghidat de instinct, am văzut destul de mulţi copii (peste 300, cred) şi, încet-încet, Sofia mi s-a părut cea mai potrivită. Nu ştiu de ce, adică nu ştiu clar, pur şi simplu, în urma mai multor probe ea mi s-a părut cea mai bună. Chestie de intuiţie, ştiu că sună stupid, dar asta e, n-am nici o metodă… Oricum, îi voi fi etern recunoscător Mirelei Ţugui de la Hi Film care a chemat-o pe Sofia la probe.

Ce aşteptări aveţi de la Berlinală?

Filmul nostru e selectat în secţiunea „Forum“. Acum trei ani, cînd primul meu lungmetraj, Cea mai fericită fată din lume, a fost selectat în aceeaşi secţiune, am văzut acolo cîteva filme care mi-au plăcut enorm, ceea ce m-a făcut să mă simt foarte mîndru că sînt şi eu acolo. Şi acum e la fel, mă bucur mult că filmul este selectat în această secţiune. Pentru mine e foarte important. Sigur, sînt şi alte păreri. Ţin minte că acum cîţiva ani (înainte ca 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile de Cristian Mungiu să ia Palme d’Or, domnul Mircea Daneliuc, unul dintre cineaştii mei preferaţi, spunea că tinerii regizori români au filmele acceptate în secţiunile „pentru africani“ ale festivalurilor importante. Iar recent, domnul Andrei Ujică mă sfătuia să trimit filmul la Cannes, să nu-l las la Forum, care e, în opinia dumnealui, un fel de „groapă comună a filmelor“, în sensul în care aceste filme nu sînt prea băgate în seamă şi cad foarte repede în uitare. Mă rog, nu ştiu, ceea ce mă frămîntă pe mine este mai degrabă să văd dacă filmul ăsta valorează ceva sau nu…

Se spune adesea că filmele româneşti sînt plicticoase. Că nu se întîmplă nimic. Li se reproşează – adesea, de cei care nici măcar nu le văd – lipsa de spectaculos, preocuparea pentru întîmplările mărunte, cotidiene. Ce le răspundeţi spectatorilor de cinema care îşi doresc mai multă acţiune?

În primul rînd, acestor oameni le recomand să vadă urgent filme hollywodiene, nu româneşti. Ceea ce cu sigurană fac, şi fără sfatul meu. Apoi, le-aş explica faptul că există două tipuri de cinema: unul foarte lejer, şi altul, nu ştiu cum să-i spun, mai dificil. Asta nu înseamnă că anumite filme (româneşti sau nu) „de artă“ nu sînt realmente proaste. Da, unele sînt nişte mizerii cu pretenţii (Doamne, sper să nu aparţin acestei categorii!). Dar altele sînt filme foarte bune şi tot nu au succes de public. Le-aş explica atunci că, pentru a judeca tipul ăsta de cinema, îţi trebuie o anumită pregătire. Nu e vorba de o pregătire de ordin formal (să faci o Academie de Arte, adică), ci mai degrabă de un interes autentic pentru film. Dacă acest interes nu există, atunci nu văd cum poţi judeca un film, ar trebui să te abţii. Eu, de exemplu, nu înţeleg mai nimic din pictura abstractă sau din dansul contemporan. Asta nu înseamnă că, dacă mă duc la un spectacol de dans din care nu pricep nimic, mă apuc să-l înjur pe coregraf. Nu, în primul rînd mă gîndesc la limitele mele, la puţinele cunoştinte pe care le am în domeniu, la interesul meu limitat, nu mă apuc să arunc aşa cu noroi. Oamenii ăştia furioşi, care spun că în filmele româneşti nu se întîmplă nimic, nu sînt interesaţi de cinema ca artă, de fapt. Nu e nimic rău în asta, e dreptul lor; iar eu nu ştiu cum ar putea fi stimulat interesul lor pentru film… În plus, întrebarea dumneavoastră are ceva uşor tendenţios. Dvs. ce le-aţi răspunde celor care spun că Dilema veche e o revistă plictisitoare, în care cam aceiaşi oameni scriu de 20 de ani cam aceleaşi lucruri? Mă rog, dvs. aveţi noroc cu domnul Radu Cosaşu. Cîtă vreme dumnealui scrie la revistă, nimeni nu poate spune că Dilema veche e plicticoasă. 

a consemnat Matei MARTIN 

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (2) jpg
Ce urmează după pseudo-referendumurile Moscovei. Populația din regiunile ocupate este înfricoșată
Ucrainenii din regiunile aflate sub ocupație, unde au loc așa-zise consultări populare, dezvăluie că locuitorii sunt înspăimântați, temându-se atât de represiunea rusă, cât și de întețirea războiului.
Novak
Ministrul Novak, luat la țintă de Elisabeta Lipă la sosirea canotorilor de la Mondiale: „Ați venit total nepregătit”
Delegația României s-a întors de la Campionatele Mondiale de Canotaj din Cehia cu 4 medalii de aur. Ministrul Sportului i-a așteptat de data acesta pe ”tricolori”, dar a fost ”urecheat” de șefa canotajului.
Nord Stream 2 FOTO Shutterstock
Danemarca raportează o „scurgere periculoasă” de gaze la conducta Nord Stream 2
Gazoductul Nord Stream 2 a suferit o scurgere de gaze sub Marea Baltică, fapt care ar putea reprezenta un pericol pentru traficul maritim, potrivit anunțului făcut luni de autoritatea maritimă daneză, relatează ABC News.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.