La drum de seară

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
La drum de seară jpeg

● Procesul (România, 2017), de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu. 

Dacă anul cinematografic 2017 a părut destul de cenușiu pentru ficțiunile românești, pe partea de documentar lucrurile au stat ceva mai bine. Dintre filmele celei de-a doua categorii, Procesul, care se pregătește să intre în cinematografe, poate să treacă drept cel mai stimulativ intelectual – o experiență care nu menajează spectatorul comod, obligat pe parcursul filmului să reconfigureze, iar și iar, datele problemei.

Procesul este filmul unui om condamnat la închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Incidentul datează din 1995, cînd pe o stradă lăturalnică din Oradea a fost găsit un taximetrist ucis. Protagonistul este Mihai Moldoveanu, iar pînă în momentul eliberării sale condiționate va fi petrecut, cu întreruperi și reveniri, peste 17 ani după gratii. Pe cît de abil reușesc să descrie, prin cîteva tușe, o anchetă cel puțin caducă, pe atît de promițător este portretul pe care regizorii Ileana Bîrsan (critic de film) și Claudiu Mitcu (realizator de documentare) i-l construiesc lui Moldoveanu: un om tăbăcit de-atîta plimbat prin instituțiile statului, fin cunoscător al propriului caz (ba chiar, în momentul înregistrărilor, student la Facultatea de Drept), gata să-și apere, cu dovezi și discursuri convingătoare, cauza. Dar asta nu înseamnă că Moldoveanu ar fi o figură univocă, sau că filmul ar curge, sub forma unei demonstrații line și văduvite de problematizare, către o rezolvare facilă (care, previzibil, să-i dea dreptate personajului principal).

Un documentar care atacă astfel de teme sensibile – și oferă totodată un glimpse în curtea unui sistem judiciar încă șubred – are un aer de noutate în România. Însă cazuri ambigue au mai fost, iar filmul cel mai cunoscut cu care e înrudit este documentarul-far din 1988 al lui Errol Morris, The Thin Blue Line: un alt film-anchetă ce a schimbat soarta unui condamnat la moarte, pretinzînd să descopere adevărul într-un caz care implica uciderea unui polițist în patrulă. Ancheta lui Morris era totuși clar orientată spre absolvirea de vină a condamnatului, iar rezultatul cinematografic, deși altminteri deschizător de drumuri, arăta oarecum echivoc: în numeroase cadre care prezentau reconstituiri mizanscenate ale crimei, Morris opta pentru un stil abstract, puternic stilizat, peste care suprapunea muzica aproape metafizică a lui Philip Glass. Nimic – sau aproape – de genul acesta în Procesul, pe care cineaștii aleg să îl țină în limitele realismului. Concretețea filmului, compus îndeosebi din interviuri, fragmente oficiale de reconstituire și înregistrări televizate cu Moldoveanu, este contrazisă doar prin cîteva viniete convenționale ale genului: repetate cadre nocturne cu orașul (peste care, ca în filmele noir, pare să plutească o amenințare nevăzută); prezența mizanscenată, dar mult mai reținută ca în cazul lui Morris, a unui taxi în noapte; titluri bombastic-romanțioase din presa vremii: „Crimă și jaf la drum de seară“, „O lacrimă în taximetru“ etc.

Astea fiind spuse, ținuta echilibrată a filmului este garantată și de atitudinea regizorală, care evită poncifurile genului: la un capăt s-ar fi aflat partizanatul orb pentru cauza lui Moldoveanu; la celălalt, pretenția nefondată de omnisciență. Anchetatorii-regizori nu pretind că ar ști tot, dar nici nu cad în fatalismul deznădejdii (dacă spectatorul ajunge în final la concluzia că adevărul rămîne inaccesibil, este doar în urma unei cazuistici subtile puse în joc de film). Remarcabil este felul în care regizorii modulează în voie poziția spectatorului față de protagonist: primele minute par să îndreptățească ideea conform căreia Mihai Moldoveanu e doar un individ ghinionist, prins într un ghem de minciuni generat de un sistem (social, politic, judiciar) corupt. Însă ceea ce urmează – în special imagini de arhivă cu reconstituirea incidentului, în anul 1996 – dezvăluie un alt Moldoveanu: cel ce prezintă, cu un lux de amănunte neverosimil, modul în care, ajutat de doi complici, l-a ucis pe taximetrist. În asta constă finețea, placată pe o poveste răscolitoare, etalată de-a lungul filmului (deloc nedemn de atmosfera romanului omonim al lui Kafka): în propunerea unei povești îmbîrligate, în care fiecare detaliu contează și fiecare nouă pistă aruncă în aer ce știam înainte. Intuiția regizorală care a determinat excavarea acestei povești trebuie lăudată: faptul că o rezolvare tranșantă, de o parte sau de alta, nu-și face apariția e deja un atu; dar filmul accede spre un alt tip de relevanță atunci cînd realizăm că subiectul său nu e (doar) un caz izolat, ci însăși România, cu toate contradicțiile-i fundamentale: de la cea a unui sistem carceral care nu se dă în lături de la a aplica bătăi groaznice la cea a unui om care oscilează între trăiri și comportamente perfect opuse.

Am spus că Procesul nu e prea blînd cu spectatorul care se așteaptă la concluzii facile, dar nici nu e un film intimidant. Ci doar unul pentru care respectul – adresat deopotrivă subiectului său spinos și publicului dornic de reflecție – e un dat de bază.

Procesul va fi distribuit în cinematografele din țară începînd cu 14 iulie.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.