Dezvrăjirea unui jaf

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Dezvrăjirea unui jaf jpeg

● 03.ByPass (România, 2016), de Nap Toader.

În 03.ByPass, noul film al lui Nap Toader, un bătrîn (devenit un obişnuit al serviciilor medicale de urgenţă) cheamă ambulanţa, pregătind între timp pentru echipaj, pe o tavă, cîteva ceşti de ceai englezesc pe care nu apucă să le şi servească – e găsit inconştient, lîngă ele. Între o manevră de resuscitare şi alta (prezentate fără urmă de afectare sau suspans), şoferul de pe ambulanţă se serveşte cu ceaiul care-i fusese pregătit (surprins ca printr-o cameră de supraveghere montată în casă) şi dă fără să vrea peste averea pacientului, în teancuri de bancnote ascunse cu grijă sub saltea. E de ajuns să observi că şoferul e interpretat de Gabriel Spahiu, pentru a dezvolta aşteptările unui remake al Morţii domnului Lăzărescu, însă Spahiu e cu totul alt şofer, iar filmul lui Nap Toader (cu toate că împrumută elemente estetice realiste) nu îşi concentrează atenţia asupra bătrînului (şi asupra procesului trecerii sale prin sistemul sanitar, de la un om care e la unul care nu mai e), ci asupra reconstituirii atmosferei, rutinei şi uzurii trecerii de la un eveniment la altul, de la o noapte de serviciu la alta a echipei de pe ambulanţă.

Ca şi Comoara, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, 03.ByPass tratează (la un nivel mai redus de complexitate) găsirea unei „comori“ şi povestea unui jaf în mod neromanţat, lipsit de glamour-ul unei poveşti hollywoodiene, caracterizată de obicei printr-o natură ambivalentă: ea ne propune denunţarea imoralităţii unei astfel de experienţe, păstrînd-o în acelaşi timp cît mai incitantă cu putinţă, făcînd-o să pară o experienţă satisfăcătoare. Problema legată de bani (problemă eminamente clasică) pe care o au de rezolvat cei trei – medicul, asistentul şi şoferul de pe ambulanţă – e deviată aici de la chestiunea procedurală (dacă şi cum vor reuşi să sustragă bancnotele fără să fie prinşi) la cea morală, fără ca dilema să ajungă o problemă arzătoare de conştiinţă. Evenimentul nu e văzut altfel decît celelalte evenimente din acea noapte (salvarea unei femei şi moartea altor oameni, o scenă de sex neromanţată, o pauză de masă), ţinut la foc mic prin discuţii mai mult liniştite decît explozive, care trec de la Kant și jurămîntul lui Hippocrate, la cel mult nişte înjurături de tipul celor din Marfa şi banii. Personajele nu omoară pe nimeni pentru a-şi atinge scopul, iar procesul furtului nu necesită o intervenţie de tip Ocean’s Twelve, ci simpla deschidere cu o cheie a uşii. Două dintre personaje, Monica şi Lucian (Medeea Marinescu şi Alexandru Potocean), au o relaţie consumată printre du-te-vino-ul dintre o intervenţie şi alta, pe care încearcă să o ascundă de ochii lumii, fără prea mult succes, însă cu toate că există destule date care să alimenteze conflictul (divorţul ei, o a doua femeie), tensiunea erotică e păstrată la cote minime. Cealaltă sursă de tensiune, în care unul dintre personaje o ia razna silindu-i pe ceilalţi să-i facă jocul (aici, şoferul), e  pusă scurt în scenă şi apoi abandonată – pînă la urmă, cei trei vor ajunge la aceeaşi concluzie.

Ceea ce rămîne în urma eliminării tensiunii dramatice e o anumită atmosferă de ireal, de iz uşor oniric în scenele din intervenţiile de salvare (în descendenţa lui Scorsese din Între viaţă şi moarte), creată prin jocurile de lumină (de la lumina bleu-verzuie a interioarelor spitalelor la lumina oraşului noaptea, în timpul urmăririi ambulanţei pe şosele, sau la lumina lanternelor cu care echipajul caută victimele unui accident prin noapte şi descoperă corpurile), o evocare nu lipsită de frumuseţe a cotidianului, în care cei trei se baricadează în ambulanţă, ferindu-se de noapte şi de ororile accidentelor cîntînd, şi o naturaleţe care reiese din interacţiunea celor trei actori. Există şi trimiteri la ideea că jaful e o consecinţă a precarităţii sistemului, însă nu mai mult decît sub forma dialogului.

În sens mai larg, filmul atinge şi problema unei anumite lupte pentru supravieţuire şi de o parte, şi de alta a graniţei (şi a salvatorilor, şi a celor salvaţi). Cei care fac intervenţiile, şi care încearcă să se menţină în afara scenelor dezastrelor la care participă, sînt în definitiv corpuri, ca oricare altele (aşa cum reiese şi din visul în care asistentul e pus pe targă şi cărat în ambulanţă ca un pacient oarecare), dar nu se poate spune că filmul ţinteşte înspre o sondare puternică a acestui subiect. Ceea ce reuşeşte cu precădere să facă e să strice iluzia grandorii faptelor, deopotrivă a intervenţiilor de salvare şi a celei de jefuire.

Ancuța Proca este critic de film.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.