"Facem istoria într-o zi şi în fiecare zi"

Publicat în Dilema Veche nr. 484 din 23-29 mai 2013
"Facem istoria într o zi şi în fiecare zi" jpeg

- interviu cu Alexandra PIRICI şi Manuel PELMUŞ -

La a 55-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – Bienala de la Veneţia (1 iunie – 24 noiembrie) – festin artistic grandios, cu 88 de participări naţionale, 150 de artişti din 37 de ţări, 10 state care participă pentru prima dată, printre ele fiind şi Sfîntul Scaun –, România va avea două spaţii expoziţionale. În Pavilionul României din Giardini della Biennale va fi prezentată lucrarea O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia de Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, curator Raluca Voinea, iar în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi expus proiectul Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O cercetare, autori Apparatus 22 (Erika Olea, Maria Farcaş, Dragoş Olea), Irina Botea, Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan, curator Anca Mihuleţ. Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş vin din zona dansului contemporan, iar în proiectul lor vor reproduce, cu trupurile a 10 performeri, aproximativ 100 de lucrări expuse la Bienala de la Veneţia, din 1985 pînă în prezent, inclusiv în actuala ediţie.

Alexandra Pirici, aveţi experienţa unor monumente performate: Ţeapa cu cartof sau Căruţa cu paiaţe (mai ştie cineva titlurile reale ale acestor lucrări?). Ceea ce făceaţi acolo era o critică a societăţii. Căruţa cu paiaţe vie a apărut în contextul pierderii de către CNDB a spaţiului şi a nealocării altuia, din lipsă de bani, asta în timp ce Ministerul Culturii plătea pentru această statuie 1,5 milioane de euro. Performance-ul dumneavoastră atrăgea atenţia asupra priorităţilor bugetare, într-un moment de criză economică. Ce anume puneţi în discuţie la Bienală, prin această istorie monumentală performativă?

Alexandra Pirici: Proiectul combină, de fapt, două demersuri. E o reluare la altă scară a demersului performativ de atunci, cînd încercam o subminare a monumentalului, fără bugete enorme şi bronz sau piatră, ci folosind doar corpuri care, în ciuda fragilităţii lor, constituie un material la fel de puternic şi poate chiar la fel de durabil, în sensul în care încearcă să rămînă prezente în situaţii care le exclud sau în care pierd din importanţă. Bienala e, în sine, un demers grandios al cărui scop, înainte de toate, a fost revitalizarea economică a Veneţiei, ceea ce n-a exclus însă prezenţa, de-a lungul timpului, a lucrărilor critice sau chiar a unor acţiuni majore de protest (exemplul Bienalei din 1974).

Transformarea monumentalului în imaterial, într-o încercare de a „arhiva“ şi de a dematerializa, în acelaşi timp, aproape toată istoria artei moderne – prima Bienală a avut loc în 1895 –, credem că poate fi un demers critic, mai ales pentru că e întreprins de pavilionul României.

Manuel Pelmuş: Credem că „producţia imaterială“ (relaţii sociale, affective labour, economia atenţiei etc.) joacă un rol-cheie (politic, economic şi social, dar şi estetic) în societatea de astăzi. E mult mai important cum performează un obiect şi ce promite, decît ce calităţi tehnice are.

Am alăturat două noţiuni care intră în fricţiune: monumentalul şi imaterialul. Monumentalul presupune ceva solid şi grandios, de regulă, iar imaterialul – ceva ce nu poate fi depus în arhive şi colecţionat. Sau ceva ce trebuie celebrat altfel. Ni se pare că această fricţiune are mize artistice şi politice deopotrivă, nu în sensul de a nega sau de a produce o critică facilă şi simplistă a obiectelor şi a pieţei, ci, mai degrabă, subminează o anumită logică a ei. Nu înseamnă că sîntem împotriva unor anumite forme de artă, dar încercăm să exprimăm această realitate a imaterialului.

O altă dimensiune a lucrării este şi faptul că ne arogăm dreptul de a propune o retrospectivă a celei mai vechi Bienale, chiar la Veneţia. Adică un pavilion al unei ţări aflate la „periferie“ va scrie istoria Bienalei şi va ignora sau va pune lumină pe anumite momente.

Cum se conectează acest proiect la tema Bienalei – „Il Palazzo Enciclopedico“?

Manuel Pelmuş: Dacă e să ne luăm după anumite comentarii, se pare că există legături, dar noi am dezvoltat lucrarea plecînd, în bună măsură, de la alte lucrări recente ale noastre, în principal Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem a Alexandrei şi Romanian Dance History, proiectul iniţiat de mine în 2010. Ne-am raportat, însă, la Bienală, pe care am luat-o ca punct de plecare. Asta a fost foarte clar. Istoria Bienalei, dar şi ce reprezintă Bienala. Ce afirmă şi ce înseamnă să scrii istorie. Practic, facem istoria într-o zi şi în fiecare zi!

Alexandra Pirici: „Il Palazzo Enciclopedico“ e o temă destul de largă şi cred că felul în care proiectul nostru abordează istoria Bienalei şi a peste un secol de artă se poate încadra uşor acolo, deşi eu aş prefera ca legătura să se facă şi la un alt nivel, în sensul în care modul în care lucrăm cu monumentalul şi în care dezamorsăm grandiozitatea obiectului poate avea un raport critic cu „palatul enciclopedic“.

Ce lucrări din istoria Bienalei veţi performa? Daţi cîteva titluri, descrieţi lucrarea.

Manuel Pelmuş: Vom performa peste o sută de lucrări şi nu am evitat nici un mediu. De la sculptură gigantică la pictură, şi de la video pînă la performance art şi intervenţii. Am ales nume mari sau importante, dar şi foarte multe momente uitate şi artişti foarte puţin cunoscuţi sau pavilioane mai puţin vizibile în contextul larg. Miza nu este numai o simplă reproducere a unor lucrări, ci şi faptul că ne autorizăm să scriem istoria Bienalei într-un pavilion.

Cum veţi performa? Lucrările vor fi performate toate în fiecare zi, ca un spectacol care se repetă cu precizie matematică?

Manuel Pelmuş: E vorba de o expoziţie, cu acţiuni, în loc de obiecte. Sau acţiuni ca obiecte. Nu este un spectacol şi nu repetăm o anumită dramaturgie...

Alexandra Pirici: Deşi există o anumită dramaturgie a retrospectivei şi lucrările nu se înşiruie aleatoriu. De exemplu, între anii 1930 şi 1940, cînd Bienala era puternic controlată de regimul fascist al lui Mussolini, am ales să nu reproducem decît sculpturi sau picturi cu animale, să nu ne uităm la umanitate şi să-i ignorăm pe artiştii oficiali – astfel, am grupat lucrările din perioada respectivă.

Manuel Pelmuş: E vorba de acţiune continuă pe toată durata zilei. Ne-am raportat şi am gîndit lucrarea în funcţie de spaţiul expoziţional care este diferit de cel de teatru. Lumea intră şi iese. Nu există început sau sfîrşit.

Cine sînt performerii?

Manuel Pelmuş: Am dorit să combinăm diferite tipuri de corpuri şi calităţi de mişcare. Nu e vorba doar de un corp „tipic“ de dansator. Avem actori, dansatori sau performeri care nu au un background clasic de mişcare.

Cum şi unde repetaţi pentru acest perpetuum performance?

Manuel Pelmuş: Aici aţi lovit unde doare. A fost foarte greu cu spaţiul de repetiţie şi am simţit din plin precaritatea în care a ajuns arta contemporană la nivel de resurse şi infrastructură. Cum studioul CNDB s-a închis exact cînd începeam să repetăm, am ajuns pînă la urmă în studioul de la Ota. Cineva de la o revistă de modă remarca faptul că e mare lucru pentru un domeniu marginalizat în România, precum dansul contemporan, ca doi coregrafi să cîştige selecţia pentru Bienală. Însă eu, personal, am simţit asta mai mult ca pe o pedeapsă. Am simţit foarte puternic la ce precaritate am ajuns şi, în general, cît de mult s-au degradat lucrurile.

Care sînt riscurile proiectului?

Manuel Pelmuş: Există întotdeauna riscuri şi o anumită fragilitate cînd vine vorba de ceva live, în timp real. Nu poţi controla situaţia în totalitate, iar în cazul acesta, în care este vorba de o acţiune de durată, poate fi şi mai fragil. Dar asta ne şi place în propunerea noastră, şi anume, faptul că lucrările sînt vii, la propriu. Respiră, transpiră, tremură şi te privesc.

La un alt nivel, sîntem conştienţi că vom călca pe teritoriul altora, că există o estetică cheap and easy intenţionată a proiectului şi că apropriem lucrări şi practici (asta are, totuşi, o tradiţie foarte lungă în artele vizuale). Aşa că ne imaginăm că pot fi tot felul de reacţii şi interpretări, poate chiar polemici. Să vedem. Bucuroşi le-om duce toate...

Şi dacă tot am vorbit de riscuri, cît costă acest proiect?

Alexandra Pirici: În orice caz, mult mai puţin decît probabil orice alt proiect dintr-un alt pavilion din Giardini.

a consemnat Oana STOICA

Foto: A. Benera

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

farul fcsb jpg
dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg