Eveniment editorial: romanul Război, de Louis-Ferdinand Céline, primul dintre cele trei manuscrise redescoperite, acum în limba română

27 decembrie 2022
image

Unul din titlurile cu care colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M încheie un an spectaculos în traduceri este romanul Război de Louis-Ferdinand Céline

Cartea este unul dintre cele trei manuscrise recent regăsite ale scriitorului, care au ținut primele pagini ale presei internaționale încă din luna august a anului 2021. Anunțul despre descoperirea a mii de pagini inedite din opera lui Céline, unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX și scriitorul francez cel mai tradus după Marcel Proust, a apărut în Le Monde, pe data de 4 august 2021, însoțit de povestea dispariției lor. Respectivele manuscrise, scrisori şi fotografii erau considerate pierdute din 1944, de la eliberarea Parisului. Descoperirea îi aparţine criticului dramatic Jean-Pierre Thibaudat, fost corespondent al ziarului Libération la Moscova, care a decis să le încredințeze spre publicare, după dispariția văduvei lui Céline, Lucette Destouches. 

„Faptul că au fost găsite arhivele dispărute ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline este fără îndoială una din cele mai extraordinare descoperiri literare din ultimele decenii”, scriau jurnaliștii cotidianulului Le Monde. „E un miracol. Cuvîntul nu-i deloc prea puternic”, completau criticii de la Le Monde des Livres.

Cele două sute cincizeci de file ale manuscrisului Război reprezintă prima formă a unui roman care se petrece în Flandra, în timpul Primului Război Mondial. La intersecția dintre autobiografie și ficțiune, romanul dezvăluie experiența care se află de atunci în centrul existenței autorului: traumatismul fizic și psihic provocat de front, de „abatorul internațional de nebunie”.Povestea urmărește convalescența brigadierului Ferdinand din momentul în care, grav rănit, își recapătă cunoștința chiar pe cîmpul de luptă și pînă la plecarea spre Londra. La spitalul din Peurdu-sur-la-Lys îi atrage atenția unei infirmiere deloc timide, se împrietenește cu proxenetul Bébert, trece de cîteva ori pe lîngă moarte și, în sfîrșit, se eliberează de ceea ce îi fusese dat pînă atunci să trăiască.Apare aici, în lumina cea mai crudă, un timp brutal, al deziluziei și al trezirii la realitate, pe care autorul nu l-a tratat niciodată pînă acum în forma unui text literar separat. La douăzeci de ani după 1914, trecutul, „mereu amețit de uitare”, prinde „melodioare de pe drum, pe care nu i le cere nimeni”. Dar acest trecut nu e uitat niciodată de tot, rămîne viu oricît timp ar trece peste noi – iar romanul Război stă mărturie a acestui adevăr, la fel ca restul operei lui Céline.„Céline face cuvintele să danseze într-o nesfîrșită beție, fără să-i pese de gramatică și de conjugări, dar neuitînd niciodată de ritm și de efectul narativ. E Céline, Céline adevărat, totul e atroce în el, dar mai ales femeile se dovedesc a fi personaje fantastice care nu se lasă duse de nas, nu depind de nimeni și nu se dau înapoi de la ce-i mai rău. Avem în față viața neînsemnată dintr-un sat, ca la Flaubert ori Maupassant, dar în cuvinte pe care n-ar fi îndrăznit să le folosească nici San-Antonio. Céline nu și-a recitit manuscrisul, și cu atît mai bine. Scrisul «la prima mînă» are efectul unui obuz literar”, scriau criticii de la Le Parisien imediat după publicarea cărții în Franța. „O piesă centrală în imensul puzzle literar pe care Céline l-a finisat obsesiv toată viața”, apreciau criticii de la Le Monde des Livres

Nici presa românească nu a rămas indiferentă la apariția cărții: „Excepțional stilistic, romanul Război are o densitate narativă comparabilă, poate, doar cu aceea a celuilalt mare roman care n-a putut fi publicat în SUA în aceiași ani 1930, și anume Zodia Cancerului al lui Henri Miller. Pe scurt, un mare roman. Toată suflarea literară din Franța așteaptă apariția celorlalte două romane, sau ce vor fi fiind, ale lui Céline”, nota criticul literar Nicolae Manolescu în săptămînalul România literară.

Cum era de așteptat, la cîteva luni de la lansarea ediției franceze a romanului, vînzările din Hexagon au explodat, romanul regăsit al lui Louis-Ferdinand Céline  ajungînd imediat în topul celor mai cumpărate cărți. Născut în 1894 la Courbevoie, lîngă Paris, Louis-Ferdinand Céline (pseudonimul medicului Louis Ferdinand Destouches) învață singur pentru bacalaureat, cît timp muncește în mai multe locuri. Încorporat în 1912, este grav rănit pe front, în noiembrie 1914. Reformat pentru o invaliditate de 75%, devine agent comercial și pleacă pentru o scurtă perioadă în Camerun, apoi la Londra. După război face studii de medicină și lucrează pentru Societatea Națiunilor în misiuni din Africa și Statele Unite. Întors în Franța, practică medicina în dispensare de la periferia Parisului. În 1932 publică primul său volum, Călătorie la capătul nopții, urmat de Moarte pe credit, în 1936. Trăiește în exil, în Germania și Danemarca, din 1944 pînă în 1951. Revenit în Franța, se instalează la Meudon, unde scrie în continuare (De la un castel la altulNord, Rigodon). Moare în 1961.

Romanul Război apare în traducerea din limba franceză a Magdei Răduță. În colecția Anansi. World Fictionurmează să apară în traducere și romanele Londra și Voința regelui Krogold.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Canicula FOTO Shutterstock jpg
Cod portocaliu de caniculă în București. Când intră în vigoare
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de cod portocaliu pentru București, care va intra în vigoare vineri, de la ora 10.
tempestiniraliulpoloniei jpeg
O nouă provocoare pentru Simone Tempestini în Campionatul European de Raliuri
Pilotul Simone Tempestini (30 de ani) își măsoară priceperea la Roma.
palatul de justitie oradea bihoreanul 02072025 jpeg
Tribunalul Bihor, executat silit pentru 70.000 de euro: despăgubiri neplătite copiilor unei femei care s-a sinucis
Tribunalul Bihor a ajuns să fie executat silit după ce nu a achitat despăgubirile morale stabilite prin hotărâre judecătorească pentru copiii unei femei care s-a sinucis, fiind abuzată ani la rând de soțul ei.
Florian coldea audiere la comisia de control sri 13 februarie 2018 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost trimis în judecată
Fostul adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată, într-un dosar instrumentat de DNA, de trafic de influență și spălare de bani.
Simona Halep 2 (Sportpictures) jpg
image png
Cum a apărut îmbrăcată Vica Blochina, la înmormântarea soțului Irinei Loghin. Toți au întors capul după ea! Designerul Florin Burescu: „Prea mult, decolteul trebuia acoperit cu o eșarfă!”
Ion Cernea, un simbol al sportului românesc, soț devotat și tată iubitor, s-a stins din viață pe 1 iulie 2025, după trei săptămâni petrecute într-o clinică privată din București. Astăzi, marele campion este condus pe ultimul drum, iar numeroase nume grele din sport, prieteni apropiați și oameni drag
Dunărea la Orșova  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Traversarea cu feribotul, suspendată din cauza nivelului scăzut al Dunării
MAE avertizează că trecerea Dunării cu feribotul pe la punctul Oryahovo - Bechet este temporar suspendată din cauza scăderii nivelului apei. Românii care călătoresc în Bulgaria sunt sfătuiți să aleagă alte puncte de frontieră.
ioana dogioiu viitor purtator de cuvant guvern foto fb png
Guvernul va avea un nou purtător de cuvânt. Cine este Ioana Dogioiu
Guvernul României va avea, începând de săptămâna viitoare, un nou purtător de cuvânt. Jurnalista Ioana Dogioiu va prelua oficial această funcție, potrivit unui comunicat oficial.
masini autostrada jpg
Noile tarife pentru taxa de drum, o lovitură în buzunarul șoferilor. Amenzile urcă amețitor
Șoferii români vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a circula legal pe drumurile din țară. Guvernul pregătește o creștere considerabilă a rovinietei, uneori chiar cu aproape 50%, în funcție de tipul de vehicul și perioada aleasă. La fel, amenzile