Educaţie culturală

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Educaţie culturală jpeg

François Hollande se confruntă cu o dramatică scădere în sondaje. După valul de entuziasm ce a urmat alegerii sale ca preşedinte al Franţei, au apărut şi primele deziluzii. Criza financiară a erodat puternic programele sociale – noul guvern, care a promis măsuri rapide, concrete, viabile – nu a ştiut să dea un răspuns pe măsură. Criza economică nu s-a transformat (încă) în criză politică, dar entuziasmul începutului a fost deja înlocuit cu pesimismul de dinaintea alegerilor. Aproape toţi miniştri vorbesc despre tăieri de fonduri, despre creşteri ale taxelor, despre dificila echilibrare a bugetelor de venituri şi cheltuieli. Singura optimistă pare să fie Aurélie Filippetti – ministrul Culturii şi Comunicării. Într-un interviu recent oferit ziarului Le Monde, Filippetti încearcă să încurajeze artiştii şi personalul tehnic din instituţiile de cultură, cei pe care candidatul Hollande îi avertizase, în timpul campaniei, că vor fi puternic afectaţi de reducerile bugetare. Din cîte se pare, sectorul cultural a devenit între timp dacă nu o prioritate, atunci măcar un domeniu privilegiat. N-am mai văzut niciodată atîta optimism în împrejurări atît de nasoale: „Ceea ce m-a surprins a fost amploarea disperării. Artişti, profesionişti din domeniul culturii, oameni pasionaţi, excelent pregătiţi, se vedeau confruntaţi cu o criză de identitate. Atacurile repetate la adresa unui ministru considerat prea costisitor – «numai ştrasuri şi paiete» –, ori inutil, ori care poate fi sacrificat în perioadă de criză, au reuşit, pînă la urmă, să marcheze spiritele. Aşa a început să se dezvolte un sentiment de îngrijorare generală sau de nesiguranţă. Miza esenţială pentru mine este să arăt că cultura e un fel de hard-disk al politicii din punctul de vedere al cetăţeniei şi al economiei. Nu va exista redresare productivă fără o redresare creativă. Cultura face din Franţa o ţară atrăgătoare. Arta înseamnă muncă; cultura înseamnă locuri de muncă“ – a spus Filippetti.

În Franţa, bugetul Ministerului Culturii se situează constant sub 1% din PIB – o cifră relativ mică în comparaţie cu media europeană. Însă sursele (diversificate) de venit asigură ministerului pînă la 7,5 miliarde de euro pe an. Şi tot e puţin – de vreme ce socialiştii s-au angajat ca pînă la sfîrşitul mandatului (2017) să obţină cel puţin 1% din PIB pentru cultură. Măsurile sînt însă ezitante – căci pentru următorul exerciţiu bugetar se anunţă o scădere cu 3% a bugetului pentru cultură: este prima din ultimii zece ani! „Traversăm o criză economică de-o gravitate incredibilă. Toată lumea trebuie să contribuie într-un fel sau altul“ – admite Filippetti.

Şi cum rămîne cu excepţia culturală? Cum rămîne cu principiul subvenţionării culturii pentru a-i asigura existenţa? „Excepţia culturală nu înseamnă că domeniul culturii va fi exceptat de la eforturile de reducere a cheltuielilor“ – a explicat Filippetti. În schimb, s-a reuşit menţinerea mecanismelor de excepţie culturală, cum ar fi fondurile pentru cinema; sau TVA pentru carte redusă (5,5%). În plus, ministerul a reuşit să evite tăieri de fonduri în cadrul programelor de formare şi predare – ba chiar vor exista posturi noi în şcolile controlate de minister. Dacă tinerii sînt într-adevăr o prioritate a guvernării – aşa cum a promis în campania electorală François Hollande – atunci trebuie să promiţi că vei dezvolta o nouă generaţie de creatori. În fine, s-a menţinut şi bugetul pentru spectacole şi arte plastice din 2012. De fapt, dacă la această tăiere „benignă“ trebuia avut în vedere ceva, atunci, cu siguranţă, trebuia avut grijă ca sprijinul pentru creaţie să nu fie diminuat. Exact asta i-a reuşit doamnei ministru, care a preferat să reducă din banii alocaţi pentru nişte proiecte viitoare şi încă incerte. Problema în cazul unui stat precum Franţa, care dispune de fonduri (mai mult decît) suficiente pentru a-şi asigura creaţia şi diplomaţia culturală, nu se pune însă din această perspectivă simplistă a finanţării ori nu a unor instituţii, cît din prisma sensului acestui sprijin. Filippetti nu mai e de acord cu finanţarea cîtă vreme nu există, din partea populaţiei, o participare reală la viaţa culturală a ţării. Intenţia ei e să sprijine consumul de cultură şi accesul la evenimente – motiv pentru care a şi lansat o reflecţie pe această temă. Unul dintre primele proiecte: educaţia artistică în şcoli. Numai pentru asta, ministerul şi-a propus să aloce în jur de zece milioane de euro. Poate că investind acum masiv în educaţie se vor putea reduce, în viitor, şi cheltuielile pentru sprijinul culturii.  

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

fresca de la castelul corvinilor
Povestea lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Cine era românul care a câștigat admirația regelui Ungariei
Pe 18 octombrie se împlinesc 615 ani de prima atestare documentară a Huniazilor, familia faimoasă în Europa datorită lui Ioan de Hunedoara și a fiului său regelui Matia Corvin. Voicu, tatăl cavalerului Ioan de Hunedoara a fost și el un personaj remarcat pentru meritele sale militare.
castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu
cafea antiglont jpg
Cum se face cafeaua „antiglonț”, care te ajută să topești kilogramele în plus și să ai energie toată ziua. 3 ingrediente fac adevărate minuni
Undeva în jur de 60% din populația lumii bea cafea, iar pentru mulți dintre noi, cafeaua este chiar prima băutură pe care o consumăm dimineața.
colete dhl/ FOTO:Facebook
După expulzarea a sute de spioni de la ambasadă, Kremlinul folosește metode mai riscante și mai puțin convenționale: coletele explozive
Poliția britanică investighează dacă spionii ruși au postat dispozitive incendiare – prin intermediul firmei de livrare DHL –în toată Europa după ce un dispozitiv incendiar dintr-un pachet a luat foc într-un depozit de lângă Birmingham și un altul în Leipzig .