E tot mai greu s─â fii jurnalist

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Mai mult dec├«t samba, carnaval ┼či fotbal  jpeg

Raportul FreeEx (ÔÇ×Libertatea presei ├«n Rom├óniaÔÇť, 2012), realizat de organiza┼úia Active Watch, nu a luat pe nimeni prin surprindere. Tipologia agresiunilor, a amenin┼ú─ârilor, a presiunilor etc. este deja cunoscut─â, din studiile anterioare. Iar cei care cunosc c├«t de c├«t mediul politic ┼či de pres─â din Rom├ónia se a┼čteptau ca riscurile cu privire la libertatea presei s─â se multiplice ├«n anul electoral 2012. Ceea ce s-a ┼či ├«nt├«mplat ÔÇô observ─âm, citind raportul.

Cazurile evocate trec prin toate registrele, de la comic la dramatic. Pove┼čtile creeaz─â ┼či un efect paradoxal: cu toate c─â, dup─â cum spuneam, m─â a┼čteptam la o ├«nr─âut─â┼úire a situa┼úiei jurnali┼čtilor, cazuistica prezentat─â pare, uneori, de-a dreptul neverosimil─â. Citite r├«nd pe r├«nd, ├«ntr-un raport scris ├«n limbaj sec, direct, ele pot p─ârea fragmente dintr-o oper─â de fic┼úiune sau, poate, cronici din cine ┼čtie ce ┼úar─â ├«ndep─ârtat─â de civiliza┼úie. Doar numele de persoan─â ┼či toponimele amintesc c─â, ├«ntr-adev─âr, faptele s-au petrecut ├«n Rom├ónia. De pild─â: ÔÇ×Un t├«n─âr activist civic a fost h─âr┼úuit cu metode specifice Securit─â┼úii comuniste, de c─âtre agen┼úi ai poli┼úiei Arge┼č, la cererea Serviciului de Paz─â ┼či Protec┼úie Bucure┼čti. Ace┼čtia s-au deplasat la domiciliul p─ârin┼úilor lui Mihail Bumbe┼č, adres├«nd mamei sale ├«ntreb─âri privind de┼úinerea unor arme de foc de c─âtre Bumbe┼č. Ulterior, poli┼úi┼čtii au solicitat ┼či au ob┼úinut fi┼ča medical─â a acestuia de la cabinetul medicului de familie.ÔÇť ÔÇ×O bagatel─âÔÇť ÔÇô o s─â spune┼úi, dup─â ce-o s─â citi┼úi alt─â poveste: ÔÇ×Jurnalistul Narcis Daju, de la publica┼úia local─â online GorjNews, a depus, ├«n ianuarie 2013, o cerere la Parchetul de pe l├«ng─â Tribunalul Gorj pentru a afla dac─â ├«n ultimii doi ani au fost emise autoriza┼úii de interceptare a comunica┼úiilor sale telefonice ┼či/sau a comunica┼úiilor sale ambientale. (...) Din informa┼úiile trimise de Parchet rezult─â c─â jurnalistului i-au fost ascultate telefoanele ├«n ianuarie ┼či februarie 2012 ┼či interceptate comunica┼úiile prin Internet ├«n februarie ┼či martie 2012, ├«n cadrul unui dosar penal care avea ca subiect un interlop local, ┼×erban Doru Aristic─â, zis Habitu. Motiva┼úia procurorilor a fost c─â jurnalistul ar fi ┼úinut leg─âtura cu inculpatul ┼či ar fi avut cuno┼čtin┼ú─â de date ce priveau activitatea de urm─ârire penal─â, ├«ns─â nu a adus nici o prob─â ├«n sprijinul acestor afirma┼úii. Din rechizitoriu reiese c─â a fost interceptat ┼či un alt num─âr de telefon, care era folosit de ├«ntreaga redac┼úie GorjNews.ÔÇť Numai jurnalist local s─â nu fii ├«n Rom├ónia: departe de mediile centrale sau de vreo alt─â form─â de ap─ârare, ei s├«nt cei mai expu┼či amenin┼ú─ârilor ┼či intimid─ârilor ÔÇô se ├«n┼úelege din raport. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â jurnali┼čtii de la presa central─â nu s├«nt, ┼či ei, supu┼či presiunilor ├«n meseria pe care o exercit─â. Un caz grav s-a petrecut chiar la Agerpres, agen┼úia na┼úional─â de pres─â.

ÔÇ×La ├«nceputul lunii iulie, jurnalistul Agerpres Claudiu Zamfir, acreditat la Guvern, a trimis un set de ├«ntreb─âri la Biroul de Pres─â al Palatului Victoria, c─âtre Andrei Zaharescu, purt─âtorul de cuv├«nt al Executivului, ┼či c─âtre Anca Alexandrescu, ┼čeful departamentului de comunicare al institu┼úiei. Claudiu Zamfir solicita informa┼úii despre salariul generalului Wesley Clark, fost comandant NATO ┼či proasp─ât instaurat ├«n func┼úia de consilier onorific pe securitate ┼či economie al lui Victor Ponta. Clark este membru ├«n conducerea unei companii petroliere care are opera┼úiuni ├«n domeniul gazelor de ┼čist ├«n Polonia. La c├«teva ore de la trimiterea ├«ntreb─ârilor pe e-mail, ┼čefii jurnalistului l-au anun┼úat c─â nu se mai ocup─â de Guvern.ÔÇť Jurnalistul incomod a fost ├«nl─âturat ÔÇô deducem ÔÇô prin interven┼úia direct─â a fostului jurnalist Andrei Zaharescu. Ceea ce e cu at├«t mai grav: pe vremea c├«nd se afla de cealalt─â parte a baricadei, probabil c─â lui Zaharescu i s-ar fi p─ârut inacceptabil ca ┼čefii s─â-i scoat─â vreo ┼čtire sau s─â ├«l ├«ndep─ârteze de o anchet─â bine ┼úintit─â. Sau nu?

Dincolo de cazuistica foarte vast─â care ilustreaz─â amenin┼ú─ârile ┼či agresiunile la care au fost supu┼či numero┼či jurnali┼čti, raportul atrage aten┼úia asupra vulnerabilit─â┼úii presei din Rom├ónia. ├Än ultimul an au disp─ârut, ├«ntr-adev─âr, zeci de ziare, radiouri ┼či posturi TV. Institu┼úiile de pres─â r─âmase pe pia┼ú─â func┼úioneaz─â la limita subzisten┼úei. Deprofesionalizarea jurnali┼čtilor e doar unul dintre efectele crizei. Cel─âlalt e riscul tot mai mare de corup┼úie ├«n r├«ndul redac┼úiilor. E tot mai greu s─â fii jurnalist. ├Än cur├«nd, n-o s─â mai putem citi, cu ochi critici, raportul anual despre libertatea de expresie. O s─â ne spunem, doar, ├«n g├«nd: bine c─â mai avem pres─â, chiar ┼či-a┼ča ┼čubred─â cum este.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.