Două seri de muzică barocă în programarea Festivalului Internațional George Enescu.

3 septembrie 2023
image

Sempre Vivaldi” (7 Septembrie) și „Rameau. Le musicien des rois” (14 Septembrie) programate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu sînt promisiunile a două seri spumoase de muzică barocă. 

            Sempre Vivaldi

            7 Septembrie 2023, ora 19, Sala Studio (Teatrul Național București). 

            Concertul susținut de ansamblul de muzică barocă SEMPRE este o celebrare a unuia din cei mai proaspeți (și astăzi, la 300 de ani după) compozitori ai Barocului muzical: Antonio Vivaldi. În periplul vivaldian propus se regăsesc genurile concerto grosso sau uvertura - genuri consacrate în epoca Barocului muzical. Muzicienii propun o variantă de repertoriu (în șase timpi) ce va cuprinde două dintre cele patru concerte - anotimpuri, pasionala Triosonata „La Follia” și impetuosul motet „In turbato mare irato”. 

            Pentru acest concert, SEMPRE a ales o formulă orchestrală restrînsă, asemănătoare mai degrabă unei (ceva mai consistente) formule camerale: șapte instrumentiști și o voce de sopran. Distribuția este alcătuită dintr-un singur muzician pentru fiecare partidă. Acest tip de distribuție era întîlnit și în epocă fiind adesea dictat de rațiuni practice legate de un număr restrîns de muzicieni sau de adaptarea la un spațiu de concert mai mic. 

            Interpretează ansamblul de muzică barocă SEMPRE: Cristina Vasilache – soprană, Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr / Melinda Beres - vioară barocă, Tamara Dica – violă barocă, Lázár Zsombor – violoncel baroc, István Csata – contrabas baroc, Raluca Enea – clavecin. 

            În program: Antonio Vivaldi (1678 – 1741): 

            • Overture L'Olimpiade, RV 725: Allegro

            • Concerto "L'Inverno" (Le Quattro stagioni), RV 297, pentru vioară și orchestră de coarde: Allegro non molto – Largo – Allegro 

            • Concerto Grosso, RV 157, pentru orchestră de coarde: Allegro – Largo – Allegro 

            • Sonata „La Follia”, RV 63, pentru două viori și basso continuo 

            • Concertul „L'Estate”, RV 315, pentru vioară și orchestră de coarde: Allegro non molto – Adagio – Presto 

            • Motet "In turbato mare irato", RV 627, pentru soprană și orchestră de coarde: Aria – Recitativ – Aria – Alleluia. 

            Pentru biletetinyurl.com/SempreVivaldi

            Pentru texte muzicologicehttps://tinyurl.com/SempreVivaldi-texte

            Ansamblul de muzică barocă SEMPRE reunește muzicieni specializați în interpretarea muzicii vechi cu o activitate de peste 20 de ani în domeniu. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținînd sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical. 

            Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atît din perspectiva stilisticii muzicale cît și din cea a instrumentelor utilizate – copii fidele după originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, ce permite abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul au urmat cursuri de specializare în domeniul muzicii vechi, cicluri de master sau studii de licență în acest domeniu, la instituții de prestigiu din Europa. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergînd de la formule camerale de duo sau trio, pînă la formule extinse, de tip orchestral, precum cea folosită în cadrul concertului „Sempre Vivaldi”. Acesta din urmă este și numele concertului de debut al ansamblului. Un program spumos, ce propune publicului un repertoriu atrăgător, ce se constituie într-o minunată pledoarie pentru frumusețea muzicii baroce. 

            Printre producțiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: „Bach by concerts” (27 Noiembrie 2020), „Haendel vs Haendel” (5 Decembrie 2020), „Sempre Vivaldi” (21 Martie 2021), „Les Caractères” (21 Noiembrie 2021), „Baroque unknown” (21 Martie 2022), „Bach by night” (27 Noiembrie 2022), „Sparkling Haendel” (21 Martie 2023), „To B or not to B” (18 Iunie 2023). 

image

            Rameau. Le musicien des Rois

            14 Septembrie 2023, ora 19, Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă al României). 

            Concertul susținut de clavecinista Raluca Enea, unul din cei mai valoroși claveciniști ai momentului, nu este doar un recital solo. Este promisiunea unui regal muzical. Unul construit în jurul personalității lui Jean Philippe Rameau - muzicianul complex al Franței secolului al XVIII lea și al clavecinului - instrumentul saloanelor sofisticate din Barocul muzical francez tîrziu. O întîlnire rafinată cu muzica ce îi delecta pe cei doi regi - Ludovic al XIV-lea și Ludovic al XV-lea - dar și un periplu prin întreaga creație a lui Rameau, compusă original sau adaptată pentru clavecin. 

            La Rameau clavecinul exprimă rafinament dar și masivitate, delicatețe dar și timbralitate diversă, specifică instrumentelor ce alcătuiesc orchestra. În piesele destinate clavecinului, auzim timbrul (abia perceptibil) al flautului traversier, vocile incisive ale oboiului și musette-lor gravate peste sofisticatele linii melodice ale viorilor și timbralitatea nobilă a instrumentelor de continuo. Se poate afirma (fără a greși) că Rameau a revoluționat muzica pentru clavecin solo, făcînd din aceasta un etalon al rafinamentului în Barocul muzical. 

            Interpretează: Raluca Enea – clavecin solo. 

            În program: Jean Philippe Rameau (1683 – 1764): 

            Din colecția Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin 1728: 

- Din Suite en la: Allemande – Courante – Sarabande – La Triomphante

- Din Suite en sol: Les Tricotets - L`Indifferente - Menuet I - Menuet II - Menuet I - Les Sauvages

            Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts / Cinq Pièces 1741: 

- 1er Concert: La Coulicam - La Livri. Rondeau Gracieux - La Vézinet

            Din colecțiile Les Indes Galantes – Ballet reduit à quatre grands concerts: 

- Din 1er Concert: Entrée des quatre nations dans la Cour d'Hébé - Musette en rondeau – 1er Menuet – 2e Menuet - 1er Menuet

            Din colecțiile Pièces de Clavecin en Concerts 1741 / Cinq Pièces 1741: 

- 4e Concert: La Pantomime - L`Indiscrète. Rondeau - La Rameau

            La Dauphine 1747 

            Pentru bilete: tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois

            Pentru texte muzicologice: https://tinyurl.com/RameauLemusiciendesrois-texte

            Raluca Enea este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti - secțiile Pedagogie instrumentală – pian și Interpretare - clavecin, la clasa profesoarei Ogneanca Lefterescu. Din 2005 și-a continuat studiile de clavecin în Germania, sub îndrumarea profesorilor Harald Hoeren, Glen Wilson şi Ketil Haugsand. 

            A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft (Olanda), Frédérick Haas (Belgia), Malcolm Bilson (SUA), Ketil Haugsand (Norvegia), cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy (Belgia). 

            A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria. Raluca este fondatorul ansamblului de muzică barocă SEMPRE, doctor al UNMB cu o teză despre muzica pentru clavecin a lui J.Ph. Rameau (elaborată sub coordonarea Profesoarei Dana Borșan) și a fost cadru didactic al Universității Naționale de Muzică București și al Universității Transilvania (Braşov). 

            Raluca este director artistic al Festivalului de Muzică Veche București și coordonează proiectele educative și de formare în domeniul muzicii vechi susținute de Asociația Culturală Antiqva în România. 

            Pentru interviuri cu artiștii sau alte detalii despre eveniment:

Laurențiu Constantin. Email: laurentiu@medievalpraxis.ro, Tel. 0725.223.394. 

Event: https://bit.ly/3JMaIXT

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.