DokStation no. 7

20 septembrie 2023
image

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco, Expirat, Control Club și Grădina cu Filme. Festivalul este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinînd două dintre cele mai populare arte - filmul și muzica - , prin proiecții de filme documentare muzicale, concerte live și evenimente conexe, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale. Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil la www.dokstation.ro, iar biletele s-au pus în vînzare prin Eventbook.ro.

image

Ediția de anul acesta oferă filme documentare cu și despre legende ale muzicii rock: Pink Floyd & Syd BarrettNick CaveAnnie LennoxGogol BordelloJoan BaezJimi HendrixAC/DCLittle RichardSinéad O’ConnorGary Young (Pavement) și mulți alții, dar și concerte cu trupele DakhaBrakha (ethno-chaos, Ucraina) și Lalalar (electro/psych rock, Turcia). Mai jos, cîteva recomandări:

image

Unul dintre documentarele de neratat din selecția DokStation, What the Hell Happened to Blood, Sweat & Tears? (r. John Scheinfeld, 2023), este un thriller politic parțial filmat în România comunistă, în anul 1970. Proaspăt laureată la premiile Grammy, Blood, Sweat & Tears devine prima formație rock americană ce pătrunde dincolo de Cortina de Fier, susținînd concerte în Iugoslavia, România și Polonia, în cadrul unui turneu finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Prin intermediul filmărilor originale realizate chiar în timpul turneului (și considerate pierdute), dar și prin interviurile din prezent cu membrii trupei și cu istorici ai epocii, documentarul dezvăluie detalii inedite din cea mai interesantă perioadă din viața formației. Premieră națională: miercuri, 20 septembrie, de la ora 20:30, la Sala Luceafărul.

Squaring the circle - The Story of Hipgnosis (r. Anton Corbijn, 2022) spune povestea creatorilor Storm Thorgerson și Aubrey "Po" Powell, geniile din spatele legendarului studio de design Hipgnosis, responsabil pentru unele dintre cele mai recognoscibile coperte de album din toate timpurile. Conține interviuri recente cu Roger Waters, David Gilmour și Nick Mason de la Pink Floyd, Jimmy Page și Robert Plant de la Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Graham Gouldman, Noel Gallagher și mulți alții. Premieră națională: joi, 21 septembrie, de la ora 20:30, la Sala Luceafărul.

Un portret intim al legendei punk Eugene Hütz, Scream of My Blood (r. Nate Pommer, Eric Weinrib, 2023) documentează călătoria imigrantului ucrainean în Statele Unite, drumul spre celebritate alături de trupa Gogol Bordello și apoi reîntoarcerea sa în Ucraina, după invazia rusă. Prin intermediul filmărilor de arhivă, ce se întind de-a lungul a douăzeci de ani și includ concerte, instantanee din backstage și interviuri, Scream of My Blood urmărește povestea liderului Gogol Bordello, unul dintre cei mai mari povestitori ai prezentului, care folosește muzica drept chemare la luptă pentru identitatea culturală ucraineană. Premieră națională: joi, 21 septembrie, de la ora 19:00, la Expirat. Proiecția va fi urmată de concertul trupei ucrainene DakhaBrakha.

Pentru fanii Nick Cave și nu numai, Mutiny in Heaven (r. Ian White, 2023) documentează evoluția The Birthday Party, trupa cult care, prin performance-urile provocatoare, l-a propulsat pe artistul australian pe scena internațională. Cu ajutorul filmărilor exclusive din arhiva formației, documentarul oferă un loc în primul rînd la spectacolul uneia dintre cele mai electrizante trupe live. Premieră națională: sîmbătă, 23 septembrie, de la ora 18:00, la Control Club.

Muzica electronică este prezentă la DokStation prin intermediul documentarelor Electronic Vibrations – A Sound Changes The World (r. Thomas von Steinaecker, 2022), povestea unui mic grup de vizionari, de la Schaeffer și al său Studio d'Essay, la Stockhausen, Tangerine Dream și Kraftwerk, și The Sound of Cologne (r. Kristina Schippling, 2022), o istorie a scenei de muzică electronică din Koln. Ambele vor fi proiectate sîmbătă, 23 septembrie, la Expirat.

What you could not visualise (r. Marco Porsia, 2022) spune povestea efemerei formații Rema-Rema, parte a valului inițial de trupe post-punk înființate în perioada 1978-1980. Sound-ul unic și inovator o plasează în eșalonul trupelor cunoscute ale genului, alături de Joy Division, The Fall, Siouxsie and the Banshees și alții. Membrii Rema-Rema au susținut doar 11 concerte, despărțindu-se chiar înaintea primei și unicei lansări discografice, EP-ul Wheel in the Roses (4AD, 1980). În urma lor n-au rămas înregistrări video ale prestațiilor live, ci doar cîteva fotografii, alimentînd miturile despre formație și sound-ul său unic, la fel de relevant și astăzi. Totuși, 40 de ani mai tîrziu, ies la iveală vechi înregistrări de la repetiții, iar Rema-Rema renaște odată cu lansarea unui album anterior dat uitării. Proiecția are loc sîmbătă, 23 septembrie, de la ora 20, la Control Club, în prezența regizorului.

Documentarul CAN and ME (r. Michael P. Aust, Tessa Knapp, 2022) prezintă povestea intimă, poetică și constrastantă a vieții și carierei lui Irmin Schmidt, fondatorul formației germane CAN, o odă adusă nonconformismului, spontaneității și viziunii. Cunoscută pentru hituri ca Vitamin C sau She Brings The Rain, CAN a influențat generații întregi de artiști, devenind o trupă cult în muzica pop & electronică. După CAN, Schmidt, acum în vîrstă de 85 de ani, a lansat 12 albume solo, a compus coloana sonoră pentru 80 de filme și o operă. Documentarul urmărește evoluția sa, mai întîi ca dirijor și apoi elev al faimoșilor compozitori Karl-Heinz Stockhausen și György Ligeti, trecînd ulterior la trupa CAN și apoi la munca sa pentru coloane sonore, și culminînd cu pasiunea sa pentru muzica electronică. Proiecția are loc duminică, 24 septembrie, de la ora 18, la Control Club, în prezența regizorului Michael Aust.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic