DokStation no. 7

20 septembrie 2023
image

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco, Expirat, Control Club și Grădina cu Filme. Festivalul este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinînd două dintre cele mai populare arte - filmul și muzica - , prin proiecții de filme documentare muzicale, concerte live și evenimente conexe, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale. Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil la www.dokstation.ro, iar biletele s-au pus în vînzare prin Eventbook.ro.

image

Ediția de anul acesta oferă filme documentare cu și despre legende ale muzicii rock: Pink Floyd & Syd BarrettNick CaveAnnie LennoxGogol BordelloJoan BaezJimi HendrixAC/DCLittle RichardSinéad O’ConnorGary Young (Pavement) și mulți alții, dar și concerte cu trupele DakhaBrakha (ethno-chaos, Ucraina) și Lalalar (electro/psych rock, Turcia). Mai jos, cîteva recomandări:

image

Unul dintre documentarele de neratat din selecția DokStation, What the Hell Happened to Blood, Sweat & Tears? (r. John Scheinfeld, 2023), este un thriller politic parțial filmat în România comunistă, în anul 1970. Proaspăt laureată la premiile Grammy, Blood, Sweat & Tears devine prima formație rock americană ce pătrunde dincolo de Cortina de Fier, susținînd concerte în Iugoslavia, România și Polonia, în cadrul unui turneu finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Prin intermediul filmărilor originale realizate chiar în timpul turneului (și considerate pierdute), dar și prin interviurile din prezent cu membrii trupei și cu istorici ai epocii, documentarul dezvăluie detalii inedite din cea mai interesantă perioadă din viața formației. Premieră națională: miercuri, 20 septembrie, de la ora 20:30, la Sala Luceafărul.

Squaring the circle - The Story of Hipgnosis (r. Anton Corbijn, 2022) spune povestea creatorilor Storm Thorgerson și Aubrey "Po" Powell, geniile din spatele legendarului studio de design Hipgnosis, responsabil pentru unele dintre cele mai recognoscibile coperte de album din toate timpurile. Conține interviuri recente cu Roger Waters, David Gilmour și Nick Mason de la Pink Floyd, Jimmy Page și Robert Plant de la Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Graham Gouldman, Noel Gallagher și mulți alții. Premieră națională: joi, 21 septembrie, de la ora 20:30, la Sala Luceafărul.

Un portret intim al legendei punk Eugene Hütz, Scream of My Blood (r. Nate Pommer, Eric Weinrib, 2023) documentează călătoria imigrantului ucrainean în Statele Unite, drumul spre celebritate alături de trupa Gogol Bordello și apoi reîntoarcerea sa în Ucraina, după invazia rusă. Prin intermediul filmărilor de arhivă, ce se întind de-a lungul a douăzeci de ani și includ concerte, instantanee din backstage și interviuri, Scream of My Blood urmărește povestea liderului Gogol Bordello, unul dintre cei mai mari povestitori ai prezentului, care folosește muzica drept chemare la luptă pentru identitatea culturală ucraineană. Premieră națională: joi, 21 septembrie, de la ora 19:00, la Expirat. Proiecția va fi urmată de concertul trupei ucrainene DakhaBrakha.

Pentru fanii Nick Cave și nu numai, Mutiny in Heaven (r. Ian White, 2023) documentează evoluția The Birthday Party, trupa cult care, prin performance-urile provocatoare, l-a propulsat pe artistul australian pe scena internațională. Cu ajutorul filmărilor exclusive din arhiva formației, documentarul oferă un loc în primul rînd la spectacolul uneia dintre cele mai electrizante trupe live. Premieră națională: sîmbătă, 23 septembrie, de la ora 18:00, la Control Club.

Muzica electronică este prezentă la DokStation prin intermediul documentarelor Electronic Vibrations – A Sound Changes The World (r. Thomas von Steinaecker, 2022), povestea unui mic grup de vizionari, de la Schaeffer și al său Studio d'Essay, la Stockhausen, Tangerine Dream și Kraftwerk, și The Sound of Cologne (r. Kristina Schippling, 2022), o istorie a scenei de muzică electronică din Koln. Ambele vor fi proiectate sîmbătă, 23 septembrie, la Expirat.

What you could not visualise (r. Marco Porsia, 2022) spune povestea efemerei formații Rema-Rema, parte a valului inițial de trupe post-punk înființate în perioada 1978-1980. Sound-ul unic și inovator o plasează în eșalonul trupelor cunoscute ale genului, alături de Joy Division, The Fall, Siouxsie and the Banshees și alții. Membrii Rema-Rema au susținut doar 11 concerte, despărțindu-se chiar înaintea primei și unicei lansări discografice, EP-ul Wheel in the Roses (4AD, 1980). În urma lor n-au rămas înregistrări video ale prestațiilor live, ci doar cîteva fotografii, alimentînd miturile despre formație și sound-ul său unic, la fel de relevant și astăzi. Totuși, 40 de ani mai tîrziu, ies la iveală vechi înregistrări de la repetiții, iar Rema-Rema renaște odată cu lansarea unui album anterior dat uitării. Proiecția are loc sîmbătă, 23 septembrie, de la ora 20, la Control Club, în prezența regizorului.

Documentarul CAN and ME (r. Michael P. Aust, Tessa Knapp, 2022) prezintă povestea intimă, poetică și constrastantă a vieții și carierei lui Irmin Schmidt, fondatorul formației germane CAN, o odă adusă nonconformismului, spontaneității și viziunii. Cunoscută pentru hituri ca Vitamin C sau She Brings The Rain, CAN a influențat generații întregi de artiști, devenind o trupă cult în muzica pop & electronică. După CAN, Schmidt, acum în vîrstă de 85 de ani, a lansat 12 albume solo, a compus coloana sonoră pentru 80 de filme și o operă. Documentarul urmărește evoluția sa, mai întîi ca dirijor și apoi elev al faimoșilor compozitori Karl-Heinz Stockhausen și György Ligeti, trecînd ulterior la trupa CAN și apoi la munca sa pentru coloane sonore, și culminînd cu pasiunea sa pentru muzica electronică. Proiecția are loc duminică, 24 septembrie, de la ora 18, la Control Club, în prezența regizorului Michael Aust.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

mircea lucescu jpg
Mircea Lucescu nu-i iartă pe kosovari: „Inadmisibil! E o lipsă de educație”
Retragerea de pe teren a jucătorilor formației din Kosovo în prelungirile meciului cu România a șocat pe toată lumea, mai ales că acuzațiile lor nu au avut nici un fundament logic sau care să se bazeze pe fapte reale.
Feodor Dostoievski jpg jpeg
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment.
Joe și partenera sa Jessica  Sursa Instagram Jessica si Daily Mail (1) jpg
Americanul care a suferit primul transplant de față din lume s-a logodit. Imagini emoționate publicate de partenera tânărului
Un tânăr din SUA care a suferit un transplant complet de față și un dublu transplant de brațe a reușit să își refacă viața, devastată după un accident tragic, și a publicat fotografii cu noua sa logodnică.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciucă: „Nu sunt candidat de profesie, sunt candidat cu profesie”. Apel lansat după îndemnul unui lider liberal
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, într-un discurs în fața aleșilor locali de la Timișoara, că trebuie câștigată încrederea oamenilor și le-a spus colegilor săi să nu forțeze pe nimeni la vot.
nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.