Dispariţia lui Răzvan Georgescu

Alexandru SOLOMON
Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Dispariţia lui Răzvan Georgescu jpeg

Acum doi ani, într-un interviu a­cordat lui Ionuț Mareș, Răzvan spunea: „În general, tind să fac filme care mă ating pe mine, dar, cumva, mă controlez, mă cenzurez. Îmi cenzurez și orgoliul, și tentația de a povesti filmele la persoana întîi, pentru că nu cred că sînt eu atît de relevant sau că perspectiva mea personală e atît de necesară.“ Această trecere în planul doi era dublată la Răzvan de o puternică empatie cu personajele lui și, în general, cu cei din jur. Puterea lui era una delicată, bazată pe un soi de determinare senină. N-ai fi bănuit, cînd îl vedeai, că fusese diagnosticat cu o tumoare malignă la 38 de ani. Atunci i se mai dăduseră trei ani de trăit, și totuși el a mai smuls „bestiei“ 13 ani. A folosit acest „bonus“ cu aceeași grație, dînd și primind la rîndul lui. După diagnostic, s-a hotărît repede să facă un film pornind de la experiența lui, dar a transferat-o într-un dialog cu alți artiști care trăiesc cu boli necruțătoare. Filmul s-a numit Testimonial, și nu Testament. În locul unui monolog amar, Răzvan a ales să dea glas unui cor de voci care creau o muzicalitate mai degrabă pozitivă. Filmul era însoțit de un cronometru: zilele pînă la teribilul termen-limită erau numărate periodic pe ecran, iar cînd termenul a fost depășit, filmul ajungea la un climax pe care deopotrivă noi, spectatori, și el, ca autor, îl percepeam ca pe o victorie. A publicat împreună cu soția lui, Tina Georgescu, și o carte – intitulată The Biopsy of Love – care exorcizează aceeași experiență (2010).

Sabia care atîrna, la propriu, deasupra capului său i-a împărțit în mod clar viața în două. De la mutarea în Germania, la sfîrșitul lui 1989, Răzvan Georgescu a lucrat ca monteur, apoi ca producător și regizor pentru ZDF și Arte, realizînd, de exemplu, o serie pentru magazinul cultural TV Metropolis și cîteva documentare (Sindromul H.P., Dosarul Monte Cristo etc.). În 2004, anul în care a fost diagnosticat, s-a lansat documentarul Decrețeii, pe care l-a coprodus și coregizat împreună cu Florin Iepan (au mai produs împreună și filmul despre Bela Lugosi). Din 2005, Răzvan s-a definit ca regizor și producător independent. După Testimonial, s-a întors către locurile de unde a plecat. Răzvan avea o legătură specială cu Timișoara și cu Banatul, le cunoștea intim și a rămas pînă la capăt loial prietenilor lui de acolo. Așa s-a născut Trading Germans / Pașaport de Germania (2014), un film despre vînzarea (sau cumpărarea) celor peste 200.000 de etnici germani din România în timpul lui Ceaușescu. Deși spunea despre el însuși că e un „Escu, român get-beget“, s-a simțit dator să vorbească despre soarta acelor oameni, să fie „cutia lor de rezonanță“, cum spunea în motivația proiectului. Așa era Răzvan: se vedea mai degrabă ca un instrument într-un concert mai vast, a cărui linie melodică o urmărea fidel, cu curaj și cu talent.

Deși anunțată de acum 13 ani, dispariția lui Răzvan Georgescu, pe 24 iulie 2017, pare neverosimilă. Vorba Monei Nicoară: el tot murea de ceva vreme, ceea ce – în cazul lui – a însemnat că a trăit mai mult decît cei mai mulți dintre noi.

Foto: Ioan Tasi

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

glume alegeri Foto Facebook (7) jfif
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac, că o să-ți trebuiască la angajare”
Călin Georgescu a câștigat, în mod neașteptat, primul tur al alegerilor prezidențiale din România. După afișarea primelor rezultate, internetul „a explodat” cu glume care mai de care mai amuzante.
Târg de Moș Nicolae, la Muzeul Satului
Târg de Moș Nicolae, la Muzeul Satului
Tradiționalul Târg de Moș Nicolae va fi găzduit, în perioada 2 - 8 decembrie, de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Secretarul general al NATO le cere aliaților să crească sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei ruse
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat marţi alianţa militară occidentală să-şi crească sprijinul pentru Ucraina, după un atac record rusesc cu drone în timpul nopţii.
Academia Română Foto News
Academia Română respinge asocierea „pripită” a instituţiei şi a preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu ideile suveraniste şi filoruse
Academia Română respinge "hotărât" orice acuză care se aduce instituţiei şi preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu referire la o ipotetică susţinere a ideilor "nociv naţionaliste", antieuropene şi anti-NATO.
Acces gratuit la Muzeul Național de Istorie a României de Ziua Națională
Acces gratuit la Muzeul Național de Istorie a României de Ziua Națională
Duminică, 1 decembrie, Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public conform programului obișnuit de vizitare, 09ꓽ00 – 17ꓽ00, iar accesul va fi gratuit.
Un templu antic la fel de înalt ca cel din Luxor, descoperit în Egipt (foto: Facebook / Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților)
Un templu antic la fel de înalt ca cel din Luxor, descoperit în Egipt / FOTO
O misiune arheologică comună egipteano-germană a descoperit un templu datând din perioada ptolemeică (332 î.Hr - 30 î.Hr.), în provincia Sohag din sudul Egiptului, a anunțat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților.
0 elon 3JPG webp
Răspunsul bizar dat de Elon Musk când a fost întrebat de ce e treaz în toiul nopții
Elon Musk a postat un tweet bizar în toiul nopții glumind că este un vampir extraterestru care călătorește în timp și are 3.000 de ani, relatează Daily Star,
calin si cristela georgescu facebook jpg
Diferența de vârstă dintre Călin Georgescu și soția lui, Cristela. Cu ce se ocupă partenera candidatului independent
Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat primul tur și se va „lupta” cu Elena Lasconi în turul doi. Deși am început să aflăm mici detalii despre politician după victorie, nu se cunosc foarte multe lucruri despre familia acestuia. Ce diferență de vârstă este în Călin Georgescu și soția sa, C
trandafiri istock jpg
Metoda ingenioasă folosită de grădinarii cu experiență! Cum înmulțim trandafirii în apă
Dacă dorim să creștem trandafiri noi din unii deja existenți, există o metodă foarte simplă, pe care o folosesc deja toți grădinarii cu experiență. Practic, tot ce trebuie să facem este să știm cum, precis, putem utiliza apa!