Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM

10 martie 2023
image

Un moment mult-așteptat: debutul emisiei pe o nouă frecvență pentru Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii culte, într-un oraș cultural de primă importanță al României – din 22 martie, ora 19.00, Radio România Muzical poate fi ascultat la Iași pe frecvența 95.4 FM.

Debutul emisiei Radio România Muzical pe o nouă frecvență are însemnătate simbolică și vine într-un moment în care consumul național de cultură se află în punctul cel mai scăzut, la nivel european. În acest context, în extinderea strategică a frecvențelor Societății Române de Radiodifuziune, includerea unei stații de nișă precum Radio România Muzical a apărut ca un mod necesar de a deservi misiunea noastră publică și de a ne implica în soluționarea, prin folosirea uneltelor și statutului de care dispunem, unei probleme stringente: aceea de a genera cît mai multe contexte de apropierea publicurilor de produsele culturale în general sau pe care Radio România le dezvoltă, le susține, le promovează.” - a declarat Răzvan Ioan Dincă, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune.

Pentru a sărbători alături de ieșeni, Radio România Muzical a pregătit, alături de principalele instituții muzicale ieșene, un festival care reunește nume de rezonanță ale artei interpretative contemporane, artiști originari din Iași, dar și artiști care reprezintă Radio România. Toate evenimentele pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical.

Miercuri, 22 martie, ora 19.00, pianista Raluca Știrbăț deschide oficial emisia Radio România Muzical la Iași cu recitalul “De la Viena la Iași” ce are loc la Casa Balș. Compozitori-simbol pentru Viena - Mozart, Schubert, Berg -, se alătură atît muzicii lui Franz Liszt – care în turneele sale a ajuns la Iași în 1847 și a cîntat chiar în clădirea ce adăpostește azi Casa Balș -, cît și muzicii lui George Enescu, quintesență a talentului moldav. Raluca Știrbăț s-a născut și a început studiul pianului la Iași; a continuat la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, devenit orașul său de adopție. Raluca Știrbăț este recunoscută la nivel internațional atît pentru rafinata sa artă interpretativă, cît și pentru rolul său determinant în cunoașterea și conservarea moștenirii lui George Enescu.

Joi, 23 martie, ora 19.00, violonistul Alexandru Tomescu, solistul-concertist al Orchestrelor Radio România, susține în compania pianistei Iulia Toma recitalul intitulat “Salut d’amour”. Este salutul Radio România către Iași prin unul dintre artiștii săi cei mai reprezentativi, dar și salutul Timișoarei, capitală culturală europeană în 2023, către Iași, prin pianista Iulia Toma, lector univ. dr. la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Un repertoriu eminamente romantic este propus la Casa Balș din Iași, transmis în direct la Radio România Muzical. Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai relevanți și iubiți muzicieni români ai momentului, impresionează cu o carieră în care se împletesc turneele Stradivarius, susținute pe celebrul instrument Stradivarius Elder-Voicu, concertele cu orchestre de top și implicarea în cauzelor umanitare. Alexandru Tomescu este din 2018 protagonistul unei rubrici bilunare la Radio România Muzical, intitulată “Obiectiv-emotiv”.

Recitalurile de la Casa Balș sînt organizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași, cu sprijinul Casei de avocatură Vasile Deleanu și Dedeman.

Vineri, 24 martie, de la ora 19.00, Radio România Muzical transmite în direct concertul Orchestrei Filarmonicii “Moldova” din Iași, avînd-o solistă pe pianista Alexandra Dariescu. Dirijor: Tiberiu Soare. În program: preludiu la actul al III-lea al operei Lohengrin de Richard Wagner, Concertul op. 16 în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg și Simfonia a IX-a Din Lumea Nouă de Antonin Dvorak. Alexandra Dariescu, născută la Iași, unde a și început studiul pianului, este în prezent unul dintre cele mai relevante nume românești la nivel internațional; o prietenă a unicului post românesc dedicat muzicii culte, ea a evoluat mai multe rînduri pe scena Sălii Radio de la București, prima dată, în 24 martie 2017, în cadrul unui concert cu care Radio România Muzical aniversa 20 ani de existență. Apariția Alexandrei Dariescu la Iași este susținută de Rotary Club Pipera din București.

Sîmbătă, 25 martie, în direct de la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași poate fi ascultat, de la ora 18.30, spectacolul de premieră, propus de Opera Națională Iași, pentru opera Trubadurul de Giuseppe Verdi. O galerie ilustră de soliști – soprana Cellia Costea, baritonul Alexandru Constantin, tenorul Florin Guzgă, mezzosoprana Carmen Topciu, Corul și Orchestra Operei Naționale Radio evoluează sub conducerea dirijorului David Crescenzi, într-un spectacol semnat de regizorul Matteo Mazzoni.

**************************************

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii culte, împlinește, în 24 martie 2023, 26 ani de existență. Emisiunile sale servesc devizei postului “Muzică clasică pentru toți”: cea mai bună muzică a tuturor timpurilor, prezentată într-un mod prietenos și accesibil pentru un public larg. Acoperind un spectru foarte larg de tematici specifice unui post dedicat muzicii culte și genurilor conexe, Radio România Muzical are un caracter de unicitate și prin transmisiunile directe internaționale pe care le difuzează, preluate din rețeaua EBU, fiind, de altfel, pe primul loc în lume după numărul acestora. Spectacole de operă de la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Opera de Stat din Viena, concerte ale marilor orchestre europene, din cadrul stagiunilor curente sau din festivaluri de top, precum BBC Proms sau festivalul de la Salzburg, fac parte din oferta curentă editorială Radio România Muzical. Mai mult decît atît, cele mai importante evenimente muzicale naționale pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical: de exemplu, Festivalul Internațional “George Enescu”.

În același timp, Radio România Muzical este creator al unor proiecte de impact. Din 2010, a adus în spații neconvenționale “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, proiect care este din 2014 și program național în școlile din România. Din 2018, a inițiat proiectul “Moștenitorii României muzicale”, program de promovare pentru tinerii interpreți care a primit premiul pentru proiecte muzicale la Gala MUSICRIT 2023, organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași. De asemenea, emisia postului este disponibilă pe site-ul www.romania-muzical.ro, care găzduiește o amplă arhivă de emisiuni, materiale de actualitate, precum și un domeniu dedicat compozitorilor și interpreților români.

Parteneri: Wink, Compania de Transport Public Iași, Primăria Iași, Palas Mall Iași

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Iași, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.