Ziua Timpului, Noaptea muzeelor, Călătorii

Publicat în Dilema Veche nr. 535 din 15-21 mai 2014
Ziua Timpului, Noaptea muzeelor, Călătorii jpeg

● Pentru că iar este primăvară şi cald afară a revenit şi „Noaptea muzeelor“. Astfel, toată noaptea zilei de 17 mai, în 25 de oraşe din România, muzeele vor avea uşile deschise pentru vizitatori. (Stela Giurgeanu)

● Borgman, filmul lui Alex van Warmerdam, a fost anul trecut în competiţie la Cannes. Mi-a atras atenţia ce am citit despre el. Acum intră şi pe ecranele de la noi. E un thriller despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din lumea bună şi le aruncă viaţa în aer. E timpul să vedem de ce a fost considerat una dintre surprizele competiţiei, în 2013. (Ana Maria Sandu)

● Emisiunea cu dor de ducă Călătorii cu Ana Maria Caia (producătoarea emisiunii Bazar de la TVR2 şi o călătoare înnăscută), la RFI România, în fiecare duminică, de la 12,10 – un invitat-vedetă povesteşte despre peripeţiile sale în diferite ţări ale lumii şi despre locurile care l-au marcat. De pildă, în prima ediţie, cea din 11 mai, Andrei Gheorghe a vorbit despre Istanbul şi despre cum, printre altele, a vîndut jucării chinezeşti în Grand Bazaar. (Adina Popescu)

● „Ziua Timpului“ – la Photo Romania Festival. Găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, expoziţia – reunind 800 de piese rare perfect funcţionale, produse în 14 ţări de pe trei continente, printre care şi o parte din colecţia de ceasuri a familiei clujene Gaşpar – va fi vernisată pe 16 mai, la ora 18; fizicieni, psihologi şi teologi se vor raporta la Timp, prin prisma specificului propriilor profesii. Acest inedit eveniment cultural va fi dublat de atelierul susţinut de cunoscutul fotograf britanic Drew Gardner, figurînd ca noutăţi de excepţie a celei de-a patra ediţii a Photo Romania Festival, ce se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 16-25 mai, în parteneriat cu F64 – lider pe piaţa echipamentelor foto-video din România, care deţine cel mai mare magazin online de profil din sud-estul Europei. „Noi, cei de la F64, iubim fotografia şi nu uităm nici o clipă că aceasta ne face viaţa mai frumoasă.“ – Marian Alecsiu, director general F64. (Ruxandra Mihăilă)

● Adio, dar mai stai puţin (A long way down, 2014), în regia lui Pascal Chaumeil, cu Pierce Brosnan, Toni Colette, Imogen Poots – o comedie destul de neagră, dar cu happy-end, care tratează un subiect mai puţin obişnuit: cum se pot salva reciproc patru oameni care vor să se sinucidă, din întîmplare, în acelaşi loc... (Iaromira Popovici)

● Albumul „Interioare“, ediţie aniversară la 30 de ani. Apărut în 1984 la Electrecord, primul disc al lui Alexandru Andrieş a fost reînregistrat de curînd într-o formulă nouă: cu Maria Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Sorin Romanescu. Ascultaţi şi/sau reascultaţi. CD-ul e însoţit de un DVD pe care se află un material filmat în timpul înregistrărilor la Real Sound Studio. (Mircea Vasilescu)

● Compoziţia lui Felix Mendelssohn din 1842 Des Menschen Herz ist ein Schacht („Inima omului e o subterană“), despre care se credea că s-a pierdut, a fost găsită într-o colecţie privată din SUA. Christopher Glynn şi Amy Williamson, de la Royal College of Music, o interpretează în exclusivitate pentru BBC, prima oară după 140 de ani. O puteţi asculta aici: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27253932. (Matei Pleşu)

● În Piaţa Universităţii din Bucureşti s-a deschis World Press Photo. E un eveniment anual mondial cu fotografii-eveniment din întreaga lume. Nu rataţi! (Matei Martin)

● Colecţia „Biblioteca Polirom“ goes exotic, ca să mă exprim astfel: o poveste de dragoste din Pakistan (Kartografie de Kamila Shamsie), o incursiune în Japonia celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi în Malaezia postbelică (Grădina ceţurilor din amurg de Tan Twan Eng), două romane plasate în Coreea de Nord (Prinţesa Bari de Hwang Sok-yong şi Povestea lui Jun Do de Adam Johnson) sau istoria unor misionari creştini în comunităţile unor triburi africane (Rîul care ne desparte de Ngugi wa Thiong’o). Aveţi ce descoperi! (Marius Chivu)

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.