Words with Gods, „When Emotional Intelligence Goes Wrong“, „Bucureştiul sălbatic“

30 aprilie 2015
Words with Gods, „When Emotional Intelligence Goes Wrong“, „Bucureştiul sălbatic“ jpeg

● Un spectacol de balet la Opera Naţională din Bucureşti care se numeşte

a avut premiera de curînd şi se joacă destul de des. Fără să mă pricep absolut deloc la balet, pot zice că mi-a plăcut. Sala era plină şi biletele cam scumpe (cele bune, mai ales). Motivul pentru toate acestea cred că era Alina Cojocaru în rolul principal, al Margueritei. (Andrei Manolescu) 

● 30 aprilie este ultima zi a expoziţiei „Bucureştiul sălbatic“. Proiectul fotografului Cristian Vasile propune vizitatorilor Hanului Gabroveni o viziune inedită a faunei nebănuite din Capitală. (Stela Giurgeanu) 

● Joi, 30 aprilie, în cadrul Festivalului Cinepolitica, la cinema Studio, de la ora 20, omnibusul coordonat de Guillermo Arriaga şi curatoriat de Mario Vargas Llosa –

, la care mai participă regizorii Hector Babenco, Amos Gitai, Bahman Gobadi, Emir Kusturica şi alţii. Filmul-antologie pune în discuţie relaţia individului cu prezenţa sau absenţa divinităţii din perspectiva mai multor religii. Muzica îi aparţine lui Peter Gabriel. (Marius Chivu) 

de R.J. Palacio (Editura Arthur), o carte pe care eu o consider pentru copii şi părinţi, deopotrivă. Povestea unui copil diform care merge pentru prima dată la şcoală, în clasa a V-a, văzută din cinci perspective diferite. De fapt, o poveste despre „ce înseamnă să fii diferit“, despre adaptare, toleranţă şi acceptare, dar şi o pledoarie pentru „a fi puţin mai buni decît este necesar“. (Adina Popescu)

 „Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească“ este o incursiune în intimitatea culturală a armenilor de pe teritoriul României. O comunitate pitorească şi importantă este recuperată vizual şi muzical în cadrul proiectului de la Muzeul Ţăranului Român. Expoziţia de fotografie a Andreei Tănase poate fi văzută pînă pe 24 mai în sala „Irina Nicolau“. (Ana Maria Sandu) 

● Cezar Gheorghe,

(Editura Cartea Românească, 2015). E o altfel de istorie a cinematografiei. O carte despre naraţiunea cinematografică, despre relaţia dintre film şi literatură, despre teoria imaginii. Un ghid indispensabil pentru a înţelege ceea ce vezi. (Matei Martin)  

(2014, Matt Shakman), o comedie neagră cu John Malkovich, despre stupiditatea devenită cruzime a gesturilor absurde, obsesive, mergînd pînă la crimă, într-un loc în care, aparent, nu se întîmplă nimic. (Iaromira Popovici) 

● Expoziţia „Restituire: Octavian Smigelschi 1866 – 1912“, deschisă recent la Muzeul Ţăranului Român, îşi propune o reevaluare, pe multiple planuri, a creaţiei uneia din personalităţile cele mai interesante, ca devenire artistică, din Transilvania. Expoziţia reuneşte, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, precum şi creaţii laice, documente originale, fotografii. O selecţie de costume populare din colecţia etnografică Marius Matei completează, în mod fericit, mesajul artistic, multiplu, pe care-l transmite acest eveniment cultural. Expoziţia este găzduită de sala „Tancred Bănăţeanu“ în perioada 21 aprilie – 8 mai 2015. Curator: Alexandru Constantin Chituţă. (Ruxandra Mihăilă) 

● „Game of Drones. Ramstein“, o investigaţie

şi

despre o bază militară de pe teritoriul Germaniei care e centrul de control al atacurilor cu drone din Yemen, Somalia, Afganistan şi alte ţări vizate de SUA. O găsiţi aici:

. (Luiza Vasiliu) 

● Pentru că „inteligenţa emoţională“ e la mare modă în ultimii ani în România (deşi termenul e din 1990 şi a fost răspîndit într-o carte a lui Daniel Goleman din 1995), ar fi bine să citiţi şi ceva despre „latura ei întunecată“. Căci în ultimii ani cu asta se ocupă cercetătorii de prin Occident. S-a descoperit, de pildă, că cei cu indice înalt de inteligenţă emoţională au înclinaţii spre narcisism şi manipularea celorlalţi. Un foarte bun articol despre toate acestea scrie Andrew Giambrone în numărul din mai 2015 al revistei

: „When Emotional Intelligence Goes Wrong“. (Mircea Vasilescu)

Foto: Cristian Vasile

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.