Vertijia, Istoria ROCKului românesc, Faces places

Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
Vertijia, Istoria ROCKului românesc, Faces places jpeg

● Pentru că mă interesează investigaţile despre afacerile ascunse ale Bisericii realizate de jurnaliştii proiectului independent „Să fie lumină”, am acceptat să fac parte din echipa „Căluţii de bazin” care va înota la Swimathon București pe 30 iulie cu scopul de a-i sprijini în strîngerea de fonduri. Mă/îi puteţi susţine donînd pînă pe 31 iulie la https://2018.swimathonbucuresti.ro/calutii-de-bazin. Dar, mai ales, urmăriţi-le uluitoarele investigaţii pe safielumina.ro. (Marius Chivu)

● Ion Bulei, Un Hohenzollern în România: Carol I, Meteor Press, 2018. Asumîndu-și, chiar nedeclarat explicit, nobila misiune, deopotrivă dificilă, dar și încununată de succes, de a restitui, prin documente și har, efigiile Centenarului, reputatul istoric recompune, în cea mai recentă carte a sa, profilul plurivalent al „celui mai important dintre regii noștri“, de al cărui nume se leagă modernizarea României și includerea ei pe harta Europei civilizate. (Ruxandra Mihăilă)

● Fascinantul și neliniștitorul roman al lui Kafka: Castelul. K. e prins într-o realitate căreia încearcă să-i găsească o logică. Dar se izbește de fiecare dată de cîte un zid ridicat de cei cu care interacționează. „Se scrie mult pe aici, zise K. uitîndu-se de la distanță la acte. Da, un obicei prost, zise domnul rîzînd din nou, dar poate că nici nu știți încă cine sînt.“ Ediția mea BPT e veche (din 1968) și îngălbenită. Dar textul are o prospețime incredibilă. (Ana Maria Sandu)

● Jean-Luc Godard, prieten de demult, îi trage clapa regizoarei Agnès Varda la o întîlnire fixată pentru documentarul la care ea lucra. „Șobolan nenorocit“, se întristează Agnès. Apoi îi lasă în fața ușii brioșe de la brutăria lui preferată. Aceasta e doar una dintre scenele care m-au emoţionat la Visages Villages / Faces Places. Mergeţi să vedeţi filmul, să intraţi o oră şi jumătate în mintea acestei femei, să vedeţi prietenia dintre un artist de 88 de ani şi altul de 33, şi, în sfîrşit, să rămîneţi cu senzaţia că totul este efemer. (Cristina Ştefan)

● Sintra, aflată în patrimoniul UNESCO, e foarte aproape de Lisabona. Un fel de Sinaia de unde se vede oceanul, doar că are ceva mai multe castele, palate și cetăți decît stațiunea noastră. Localitatea e, bineînțeles, foarte celebră. Și chiar merită vizitată. Cînd Lisabona (frumoasă și ea) moare de cald, Sintra se ascunde în cețuri răcoroase. (Andrei Manolescu)

● Colecţia de interviuri cu muzicieni sau oameni din showbiz-ul de la noi apărute în ultima vreme la Editura Casa de pariuri literare, care construiesc, indirect, o istorie a pop-rock-ului românesc în comunism: Florian Lungu, Doru Ionescu, Florin-Silviu Ursulescu, Nelu Stratone, Costin Petrescu, Ştefan Mardale, toţi aceştia în dialog cu un cristian, Doru Ionescu şi Nelu Stratone. Plus monumentala panoramă-dicţionar Rock în timpuri noi. Povestea fascinantă a anilor ’90 de Nelu Stratone, a doua parte a trilogiei documentaristice Istoria ROCKului românesc, apărută la Hyperliteratura şi disponibilă inclusiv pentru comenzi -online. (Marius Chivu)

● Sîmbătă, de la ora 11, la librăria Humanitas Cișmigiu, se lansează Vertijia – o lume fabuloasă pentru copii, imaginată de Ioana Nicolaie și ilustrată de Anca Smărăndache. Iar luni, 2 iulie, începe Bucharest Jazz Festival – șapte zile de festival, cinci zile de concerte în Piața George Enescu, evenimente conexe zilnice, cu nume mari. (Adina Popescu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.