Ultima romantică. Biografia reginei Maria, Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre putere, Foc și furie

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Ultima romantică  Biografia reginei Maria, Freeman’s  Cele mai bune texte noi despre putere, Foc și furie jpeg

● An Angel at My Table – un titlu care surclasează orice dispute de întîietate, căci atît cartea (de fapt trei autobiografii, apărute în 1982, 1984, a doua cu acest titlu, încă netraduse la noi), cît și filmul valorifică o biografie și un destin nu mai puțin vulnerabile și, pe alocuri, condamnabile. Autoarea, scriitoarea neozeelandeză Janet Frame, o structură delicată, de o timiditate maladivă, traversează experiența ospiciului, după o diagnosticare greșită cu schizofrenie și un tratament agresiv pînă la epuizare (a fost supusă la peste 300 de electroșocuri). Filmul (1990) este semnat de regizoarea Jane Campion, cea care a făcut și Pianul. Ambele creații recompun, în registrul poeziei, un destin asumat sub semnul aripii de înger. (Ruxandra Mihăilă)

● Pianista Sînziana Mircea, în vîrstă de 27 de ani, a fost ceea ce se poate numi un „copil-minune“. La 7 ani a debutat pe scena Ateneului Român, la 11 ani a debutat în America, la 14 ani a mers în primul ei turneu, la 24 de ani a cîntat la Carnegie Hall din New York. A urmat o serie de concerte în locuri celebre din lume. Miercuri, pe 30 ianuarie 2019, de la ora 19, va susține un concert Beethoven (Concertul nr. 4 în sol major) la Sala Radio, cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri (unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara). Sub bagheta sa, orchestra va interpreta și Uvertura Coriolan, op. 62 de Beethoven și Simfonia a II-a de același compozitor. Mi se pare că sună extraordinar de tentant. (Andrei Manolescu)

● Două cărţi care vorbesc despre ce om extraordinar – şi providenţial pentru România – a fost regina Maria: propriul ei Jurnal de război (trei volume, traducere din engleză de Anca Bărbulescu, ediţie îngrijită de Lucian Boia, Editura Humanitas) şi Ultima romantică. Biografia reginei Maria de Hannah Pakula (traducere de Dina Litzica, Editura Curtea Veche). E uluitor ce regină am avut, ce dragoste pentru popor, cîte a făcut pentru ţară în vremuri atît de potrivnice. Citind cărţile astea am căzut într-o admiraţie fără margini pentru regină. (Marius Chivu)

● La Muzeul Municipiului Bu­cu­rești (Palatul Suțu) s-a deschis o expoziție de benzi desenate de Valentin Tănase. Pentru fanii acestui gen literar și vizual e o adevărată sărbătoare. (Matei Martin)

● Antologia îngrijită de John Freeman Cele mai bune texte noi despre putere (traducere de Elena Marcu și Aurelia Ulici) a apărut de curînd la Black Button Books. Inițial, această ediție urma să cuprindă numai texte scrise de femei, însă a fost ulterior extinsă. Citiți-o, textele sînt variate și excelente toate: pe lîngă problematica de gen (hărțuirea sexuală cotidiană, miresele-copii, femeile care luptă în războaie etc.), volumul e completat de articole discutînd rasa, orientarea sexuală, banii, forţa naturii. (Cristina Ștefan)

● Orice v-ați fi imaginat despre epoca Trump e dus la extrem în car­tea lui Michael Wolff, Foc și furie (Editura Vellant, traducere de Smaranda Nistor). Realitatea se ficționalizează în timp real. (Ana Maria Sandu)

● Povestitorii din grupul NoiPo­vești îi invită pe copiii între 6 și 13 ani să participe la „Atelierul oamenilor de zăpadă“, duminică, 27 ianuarie, de la ora 11, la Librăria Cărturești Verona (în mansardă). În cadrul atelierului, copiii vor afla unde pleacă oamenii de zăpadă în vacanța de vară, vor asculta poveștile lor și le vor ilustra. Apoi vor vota cel mai cool, fantastic, șmecher și prietenos om de zăpadă care a venit pe lume în iarna aceasta. Atelierul este gratuit. (Adina Popescu)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.