UFO, Irvine Welsh la Bucureşti, Audrey Hepburn

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
UFO, Irvine Welsh la Bucureşti, Audrey Hepburn jpeg

● Dacă la primul spectacol regizat de Bobi Pricop pe care l-am văzut, (O întîmplare ciudată…) am uitat să-mi mișc picioarele de emoție, la UFO, noua sa premieră de la Teatrul Național din București, aproape că am uitat să respir. Recomand, așadar, mare grabă în a lua bilete – se dau ca pîinea caldă. (Stela Giurgeanu)

● A noua ediţie a Timişoara ­Jazz Festival (26-29 octombrie, la Casa Studenţilor şi Filarmonica „Banatul“), unde vor avea loc cîteva concerte absolut incredibile: Eivind Aarset, Iiro Rantala & Ulf Wakenius, Joshua Redman Trio feat. Reuben Rogers & Gregory Hutchinson, Arild Andersen Trio sau Svante Henryson & Mathias Algotsson. Doar boala şi geografia pot fi invocate ca scuze să nu mergeţi măcar la unul dintre aceste concerte. (Marius Chivu)

● Pînă pe 22 octombrie puteți vedea Les films de Cannes à Bucarest. Nici nu mai are rost să vă spun că sînt de neratat. Toate. (Matei Martin)

● Dacă v-a plăcut Trainspotting, atunci poate vreţi să ştiţi că autorul bestseller-ului, Irvine Welsh, se va afla în România timp de cîteva zile. Duminică, 22 octombrie, scriitorul își va întîlni cititorii români la București – ora 18, în Club Control, iar miercuri, 25 octombrie, îl puteţi vedea la Sibiu, la Teatrul Gong, de la ora 18. (Cristina Ştefan)

● Ediția a XII-a a Festivalului SoNoRo (27 octombrie – 13 noiembrie, desfășurată în București, Timișoara, Cluj și Brașov) va fi una de excepție, ne avertizează Răzvan Popovici, directorul executiv: „Imaginați-vă un amplu joc de-a v-ați ascunselea SoNoRo în oraș, un adevărat regal pentru public care va putea juca «hide & seek» prin buclele lui Gulliver, alături de lilipuți, va afla de ce unele concerte poartă nume neobișnuite precum «Haydn Sick» sau «Lost and Found» și va trebui să caute minotaurul în săli secrete de concert…“ 50 de artiști din 15 țări vor evolua pe scene, în cele mai inedite și insolite clădiri de patrimoniu. Amintim pe: Gilles Apap, Ruxandra Donose, Giovanni Sollima, Max Baillie, Philippe Graffin, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, Marc Bouchkov, Vladimir Mendelssohn, Justus Grimm, Henri Demarquette, Zoran Markovici, Storioni Trio și Kamerata Kronstadt, condusă de dirijorul Cristian Oroșanu. Vom reveni cu amănunte. (Ruxandra Mihăilă)

● În magazinele specializate, colecția DVD „Audrey Hepburn – The Ruby Collection“. La pachet, trei filme iconice ale legendaréi actrițe: Mic dejun la Tiffany, Sabrina și Vacanță la Roma. Pur și simplu, nu te mai saturi revăzîndu le… (Sever Voinescu)

● Duminică începe la Singapore Turneul Campioanelor la tenis. Competiția reunește cele mai bune opt jucătoare ale sezonului adică, seamănă cu o cafea superconcentrată, ca să nu zic cu o palincă dublu sau triplu rafinată. Simona Halep e, bineînțeles, printre competitoare. De salutat e prezența americanei Venus Williams, în vîrstă de 37 de ani, care reușește să țină sus steagul familiei, de cînd sora ei s-a retras pe motive de maternitate. În topul favoritelor, la casele de pariuri, Simona Halep și Karoline Pliskova sînt la egalitate pe locul al doilea, pe prima poziție fiind Garbine Muguruza. Un antrenor de tenis spunea că pariurile la fete sînt foarte riscante, jucătoarele avînd un grad înalt de imprevizibilitate. Vom vedea. Oricum, e un spectacol care nu trebuie ratat. (Andrei Manolescu)

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Big Trail Lake FOTO USGS
Lacurile nou formate în Alaska îngrijorează oamenii de știință
Lacurile nou formate în Alaska din cauza topirii permafrostului duc la o erupție de metan în atmosferă, a avertizat un om de știință care lucrează cu NASA.
56367547 303 jpg
Poate copia AUR rețeta fasciștilor italieni?
Linia propagandistică a Rusiei urmată de coaliția câștigătoare în Italia este similară cu cea a liderilor AUR și nu numai. Linia propagandistică a Rusiei urmată de coaliția câștigătoare în Italia este similară cu cea a liderilor AUR și nu numai.
Marius Bodochi la Adevarul Live
Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Național București, despre activitatea teatrului în iarna 2023
Iarna care vine aduce mari incertitudini și pentru instituțiile de spectacole din România. Cum va traversa această perioadă Teatrul Național din București?

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.