Ucraina nu este ceea ce credeți. Cîteva observații privind (ne)înțelegerea istoriei Ucrainei

13 mai 2023
image

Marți, 16 mai 2023, ora 18.00, la Colegiul Noua Europă -conferință în limba engleză-

Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate (NEC) din București are deosebita plăcere de a vă invita la conferința Ucraina nu este ceea ce credeți. Cîteva observații privind (ne)înțelegerea istoriei Ucrainei, care va fi susținută de istoricul Andrii Portnov, profesor la European University Viadrina (Frankfurt/Oder), marți, 16 mai 2023, ora 18.00, la sediul Colegiului din strada Plantelor 21, sector 2, București. 

Conferința și sesiunea Q&A se vor desfășura în limba engleză.

Rezumatul prelegerii:

„Are Ucraina o istorie?” este titlul unui celebru articol publicat de Mark von Hagen în 1995. După disoluția Uniunii Sovietice, von Hagen se întreba dacă, istoriografic, problema ucraineană este legitimă și sugera mai multe modalități de interpretare pentru a o face relevantă și fertilă pentru cercetări științifice mai ample. Astăzi am putea adăuga mai multe întrebări la interogația lui von Hagen: Ce limbă vorbim cînd abordăm problema ucraineană? Cum a fost influențată cercetarea istorică de agresiunea pe scară largă a Rusiei? Există semne de Zeitenwende atunci cînd vine vorba despre narațiunile istorice? Cum ar putea/trebui să fie scrise istoriile Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice într-un nou context geopolitic? În această conferință, profesorul Andrii Portnov își propune să ofere o privire generală asupra metodelor de cercetare a istoriei Ucrainei în prezent, precum și să prezinte cîteva posibilități de lărgire a abordărilor teoretice și tematice pentru cercetări viitoare.

Andrii Portnov este profesor de istorie la European University Viadrina (Frankfurt/Oder). A absolvit Universitățile din Dnipro și Varșovia și și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Națională din Lviv. A efectuat cercetări și a ținut prelegeri la instituții academice din Amsterdam, Basel, Berlin, Bruxelles, Cambridge, Geneva, Lyon, Paris, Potsdam și Viena. Publicațiile sale sînt consacrate istoriei intelectuale, istoriografiei, genocidului și studiilor de memorie în Polonia, Rusia și Ucraina. Cea mai recentă carte a sa, Dnipro: An Entangled History of a European City (Academic Studies Press, 2022), a cîștigat Premiul Revistei Ab Imperio în 2022.

*

Colegiul Noua Europă este primul institut independent de studii avansate în domenii ale disciplinelor umaniste şi sociale din România, fondat de scriitorul Andrei Pleșu.

În momentul fondării, în anul 1994, Colegiul își propunea să răspundă nevoilor cercetătorilor români, oferindu-le condiții de lucru comparabile cu cele existente pe plan internațional și totodată un mediu care să încurajeze schimbul de idei și dezvoltarea contactelor academice internaționale. Acestea sînt și astăzi principalele obiective ale Colegiului, ale cărui programe de burse se adresează atît cercetătorilor din România, cît și bursierilor din întreaga lume, al căror număr este în creștere. Bursierii Colegiului Noua Europă provin din diverse domenii de cercetare din cadrul științelor umaniste și sociale (antropologie culturală și socială, arheologie, studii culturale, economie, etnologie, istorie, istoria și filosofia științei, drept, literatură, studii medievale, muzicologie, filosofie, științe politice, psihologie, religie, sociologie).

_______

New Europe College-Institute for Advanced StudyPlantelor 21, 023971 București

Tel: (40-21) 307 99 10; 327 00 35Fax: (40-21) 327 07 74www.nec.ro

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.