Toate aceste nopţi albe, Parcul Arkhai din Cluj, Meniu: Dans

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Toate aceste nopţi albe, Parcul Arkhai din Cluj, Meniu: Dans jpeg

● Pe 4 și pe 5 august, ediția a doua a Festivalului Gellu Naum, la Muzeul Național al Literaturii Române și la Comana. O seara de jazz și poezie în grădina muzeului și o serie de lecturi de poezie la Comana, pentru a marca împlinirea a 102 ani de la nașterea lui Gellu Naum. Gazdele celor două evenimente vor fi Simona Popescu și Sebastian Reichmann. (Adina Popescu)

● Plopii, mereu impari la numărătoare, cu lampioane atîrnate de gît. De o parte și de alta a drumului de pădure ce te duce la Viscri, nu doar la casa Prințului, dar și ca să stai la o vorbă, pe șanț, cu țăranca din uliță ce-ți vinde șosete de lînă cu bani albi pentru zile negre. Semn de arșiță de suflet pe bieții plopi atinși de gălbinare. Căci mingile de vîsc le trădează suferința. Nu și leacul ei. Cel puțin nu mai curînd de Noul An. Așadar, ne întîlnim pe drumul sărutului. La răscrucile timpului… (Ruxandra Mihăilă)

● Cînd am văzut Toate aceste nopți albe, documentarul hibrid al lui Michal Marczak, mi s-a părut caligrafic, cool și emoționant. După proiecția de la TIFF, acum îl puteți vedea și în cinematografe. (Ana Maria Sandu)

● Pînă în 13 august, puteţi merge la Apollo111 Barul pentru a vedea expoziţia „Noi aici sîntem universali“, cuprinzînd fotografii din Delta Dunării, realizate de Ioana Cîrlig şi Marin Raica pentru DoR. Reportajul cu acelaşi titlu, scris de Vlad Odobescu, documentează povestea uneia dintre cele mai izolate comunități din Deltă și a oamenilor care supraviețuiesc acolo. (Stela Giurgeanu)

● Dacă vă aflați în Cluj, faceți o vizită Parcului Arkhai, aflat în apropiere, în satul Vlaha, acolo unde sculptorul și artistul vizual Ernö Bar­tha a construit o oază de artă abstractă în aer liber numai bună pentru escapiștii urbani. Puteți arunca un ochi și pe www.arkhaisculpturepark.ro. (Marius Chivu)

● Dacă n-ați avut șansa să-l vedeți la TIFF, nu ratați Despre trup și suflet, în regia lui Ildikó Enyedi, premiat cu FIPRESCI și Ursul de Aur la Berlin – minunatul film maghiar despre fragilitatea corpului și misterul sufletului în preajma dragostei. (Marius Chivu)

● Poftiţi la cafea, poftiţi la dans: pe 5 şi pe 6 august, Cosmin Manolescu vă aşteaptă la Enigma Café din Cluj cu spectacolul Meniu: Dans. (Matei Martin)

● În perioada 4-5 august 2017, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum“, organizează cea de-a doua ediție a Festivalului Gellu Naum. Vă aşteaptă două seri cu lecturi de poezie şi jazz, la Muzeul Literaturii Române şi la Comana. Participă, între alţii, Liviu Antone­sei, Emil Brumaru, Dan Coman, Ana Dragu, Ştefan Manasia, Marin Mălaicu-Hondrari, Ioana Nicolaie, Angela Marinescu, Dorin Tudoran, Radu Vancu. (Cristina Ştefan)

● Pe YouTtube – un masterclass al formidabilului Juan Diego Florez. Pe lîngă admirabilele rafinamente ale artei cîntului cu care marele tenor își regalează elevii (la rîndul lor, foarte buni), fascinante explicații foniatrice care vor ului pe orice admirator al miracolului vocii umane. (Sever Voinescu)

Foto: Meniu: Dans, Adrian Sucila

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.