The Punisher, Mila 23, Salonul de Benzi Desenate, Patrick Melrose

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
The Punisher, Mila 23, Salonul de Benzi Desenate, Patrick Melrose jpeg

● The Awful Truth (Cumplitul adevăr), o comedie romantică cu Cary Grant și Irene Dunne. Și ce-i cu asta? Unul din multe filme americane oarecum tipice. Amuzant, ușor siropos, bine făcut, actori frumoși și faimoși, happy-end, toate ingredientele. Dar dacă te uiți la anul în care a fost făcut, rămîi puțin pe gînduri: 1937. Cît de bine pusă la punct putea fi industria asta (era deja o industrie) în America, încă din acele vremuri! Parcă la ei n-ar fi existat niciodată începuturi bîlbîite. Cum se apucau de-o treabă, cum începea să meargă strună. La noi, în schimb, parcă totul e mereu într-o fază de început nesigur. (Andrei Manolescu)

● The Punisher, serial pe Netflix produs de Marvel după o serie de benzi desenate cu același titlu. Povestea e clasică și spusă în două sezoane, fiecare a cîte 13 episoade: un fost pușcaș marin își pierde familia și ia dreptatea în mîini, depășind limite și făcînd treaba oamenilor legii, prea implicați în afaceri și înțelegeri cu criminali și mafioți. Acest justițiar este Frank Castle, jucat de Jon Bernthal, actor pe care mă bucur că l-am descoperit pentru că datorită lui m-am uitat și la toate cele opt sezoane de The Walking Dead. Plăcut și acela. Trăiască serialele. (Anca Zaharia)

● „Castelul fermecat“ din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Descendent al unei vechi familii boiereşti, Nicolae Romanescu a studiat sociologia, literatura şi dreptul la Paris şi Liège și a deținut mandate succesive ca edil al capitalei din Bănie în 1898, 1901-1916, 1929, răstimp în care a reuşit să transforme întregul areal într-o zonă de referință culturală. În mijlocul parcului încă dăinuie castelul de poveste, realizat de arhitectul Édouard Redont, inaugurat în 1903 în prezența regelui Carol I. Prin chiar destinul său, edificiul depune mărturie mută despre creșterea și descreșterea unui oraș, a unei comunități, a unei civilizații. (Ruxandra Mihăilă)

● În 1986, tînărul medic Dan Ivan ajunge în satele din inima Deltei Dunării, unde, în ciuda privațiunilor, rămîne timp de mai mulți ani. Umorul se dovedește salvator. În Mila 23 (Editura Nemira), autorul își povestește amintirile din perioada comunistă, cu solidaritatea sătenilor și frumusețea Deltei, dar și cu epidemiile de holeră ascunse de autorități, lipsa alimentelor, a energiei electrice sau a instrumentarului medical. (Cristina Ștefan)

● Dublă recomandare, de carte și de serial: Patrick Melrose, eroul lui Edward St. Aubyn. Ce-i drept, Patrick Melrose numai erou nu e, ci mai degrabă o umbră umană; personaj puternic, dar pe un calapod cu oarecare minusuri, copil provenind dintr-o familie cu un șir parcă nesfîrșit de probleme și ajuns la maturitate ca o copie fidelă a tatălui pe care și-ar fi dorit din toate puterile să-l uite și să-l (re)nege. Atît cartea, cît și filmul sînt extrem de dinamice, iar marele plus pe care-l prezintă ecranizarea este prezența lui Benedict Cumberbatch în rolul principal. Cartea a apărut la Editura Litera de cîteva luni, mini-seria este pe HBO Go. (Anca Zaharia)

● La Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) s-a deschis Salonul de Benzi Desenate. Această ediție – a șasea – prezintă peste 30 de autori români contemporani. Fanii genului știu deja că nu sînt prea multe evenimente dedicate fenomenului BD. Așa că această expoziție e o bună ocazie de a-i întîlni pe noii creatori. (Matei Martin)

● Miercuri, 14 august, la terasa Trei Bețivi (o dibuiți pe strada Vasile Lascăr), un concert multumult, numai bun pentru serile toride de vară. (Cristina Ștefan)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.