The Bach Files, Amy, Între noi totul e bine

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
The Bach Files, Amy, Între noi totul e bine jpeg

● Chiar dacă România încasează bătaie peste bătaie (e drept că de la echipe mari), Cupa Mondială de rugby e un spectacol care merită atenţie. Faceţi următoarea experienţă: urmăriţi un meci bun de rugby de la această competiţie, de la un cap la altul, şi apoi încercaţi să vă uitaţi la un meci de fotbal. Va fi ca trecerea bruscă de la o simfonie la o piesă hip-hop. (Andrei Manolescu) 

● Documentarul

, regizat de Asif Kapadia, reface destinul tragic al cîntăreţei Amy Winehouse. Fata asta intră în maşina de tocat a succesului la 17 ani şi iese la 27, cu picioarele înainte. O radiografie cinică şi actuală a unei lumi pentru ale cărei reguli n-o pregătise nimeni. Un personaj profund uman şi înduioşător, care îşi trăieşte drama în lumina necruţătoare a bliţurilor. (Ana Maria Sandu)

● Piaţa Ţărănească şi Meşter(Eşti)! organizează între 9 şi 11 octombrie, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, tîrgul „Recolte de toamnă“. Aproape o sută de producători, meşteri, artizani şi negustori se vor aduna într-o piaţă ţărănească autentică, cu multe bunătăţi de toamnă şi obiecte de tot felul. Aşadar, brînzeturi, caşuri şi caşcavele, babic, pastramă de capră şi de curcan de la Moş Iosif, Cozonac Domnesc şi Cozonac Bujor, plăcinte întinse şi poale-n brîu, ciocolată de casă şi prăjituri tradiţionale, turtă dulce şi covrigi, dulceţuri şi zacuşti din Grădina Cucoanei şi de pe Dealurile Mărtănuşului, siropuri, miere, ceaiuri şi plante aromate de grădină, legume şi murături, pîine cu maia, păstrăv afumat de la Doftana, mere de Voineşti. Dar şi porţelanuri, ceasuri, ibrice, sfeşnice, tablouri, aparate foto, patefoane, cărţi. (Adina Popescu) 

de Dorota Maslowska, spectacol în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Cvasiliteratură transformată în cvasiteatru. (Matei Martin) 

● Anul 1906, cînd savantul Al. Tzigara-Samurcaş pune bazele unui prim muzeu de Artă Naţională, poate fi considerat un punct de referinţă în muzeografia românească, într-o vreme în care patrimoniul naţional era primejduit, iar şansele sale de coagulare şi supravieţuire serios ameninţate. Cu atît mai mult, asumarea responsabilă a salvării/păzirii avuţiei de artă naţională capătă, peste secole, semnificaţia unui gest cultural cu multiple semnificaţii. Este mesajul pe care ni-l transmite expoziţia deschisă la Muzeul Ţăranului Român, sub titlul „Vrednici de un Muzeu Naţional.

Alexandru Tzigara-Samurcaş“. Coordonator: Vlad Manoliu. Curatori: Venus Mateescu, Rodica Marinescu şi Vlad Manoliu. Expoziţia poate fi vizitată pînă pe 29 noiembrie. (Ruxandra Mihăilă) 

● Revista braşoveană

nr. 10 este plină de surprize plăcute şi consistente: nenumărate semnături bune (Al. Cistelecan, Alexandru Matei, Octavian Soviany, Rodica Ilie, Şerban Axinte, Ion Buzaşi, Sorin Cucerai, Daniel Pişcu ş.a.), o anchetă dedicată celor care au copilărit în anii ’90, un interviu cu Adina Nanu şi unul cu Ileana Vulpescu, un fragment din noul roman al Simonei Sora, poeme de Andra Rotaru, Monica Pillat şi Robert Elekes… Ilustraţiile numărului sînt după lucrări de Marin Gherasim. O revistă consistentă cum puţine au mai rămas la noi şi care merită urmărită şi pe viitor. (Marius Chivu) 

● Două concerte clasa-ntîi la început de octombrie: ceva mai jazz – Nik Bärtsch’s Ronin, pe 1 octombrie, la Sala Radio, & ceva mai indie – East India Youth, în Control, pe 8 octombrie, plus un maraton cu unul dintre cele mai apocaliptice filme din istoria cinematografiei europene,

al lui Béla Tarr, pe 3 octombrie, de la ora 14 la ora 21, la sediul CESI (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, str. Mihail Moxa nr. 5). (Luiza Vasiliu) 

2015, Nancy Meyers) – nu la fel de simpatic precum

sau

dar plăcut prin jocul convingător al celor doi protagonişti, Robert de Niro şi Anne Hathaway, precum şi prin povestea în sine: un pensionar de 70 şi ceva de ani devine internul unei doamne de 30 şi ceva. (Iaromira Popovici)

 La început de stagiune, un spectacol de teatru-dans (şi nu mai), la Bulandra, Sala „Toma Caragiu“:

în regia lui Alexandru Darie, cu Zoli Toth Project, muzica lui Adrian Enescu, pe teme de J.S. Bach. (Stela Giurgeanu) 

● La Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg s-a deschis prima mare expoziţie dedicată scriitorului de origine română Tristan Tzara, fondatorul curentului dadaist. Expoziţia, care beneficiază şi de susţinerea Ministerului Culturii din Franţa, prezintă mai multe opere ale unor artişti apropiaţi lui Tzara, printre care Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Marcel Iancu, Salvador Dalí, Pablo Picasso sau Marcel Duchamp. Expoziţia este deschisă pînă pe data de 17 ianuarie 2016. Cine are ocazia să treacă prin Strasbourg pînă atunci nu ar trebui să rateze aşa ceva. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.