SoNoRo, Nu mai sîntem nemuritori, Noaptea Albă a Filmului Românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
SoNoRo, Nu mai sîntem nemuritori, Noaptea Albă a Filmului Românesc jpeg

● Vineri, 20 septembrie, la București și Cluj are loc Noaptea Albă a Filmului Românesc. Căutați Monștri. (r. Marius Olteanu), Arest (r. Andrei Cohn), La Gomera (r. Corneliu Porumboiu), Alice T (r. Radu Muntean), Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară, Dana Bunescu), Nu e nimeni acasă (r. Andrei Udișteanu) sau selecția de scurtmetraje românești. Programul complet pe https://www.facebook.com/NoapteaAlba. (Cristina Ștefan) 

● Nu mai sîntem nemuritori, cartea scrisă de Andrei Crăciun și apărută anul acesta la Editura Herg Benet, o semi-nostalgică incursiune în iluzia eternității pe care o contura comunismul, o disecție amănunțită a comportamentelor specifice și a tuturor caracteristicilor care ne-au rămas și după 1989, de la dinamici precare ale relațiilor (de familie sau la locul de muncă) pînă la straiele de adaptare, aproape cameleonice, ale preoțimii la noile lumi și la cerințele și suferințele din ele. (Anca Zaharia) 

● Recentul număr 2 (mai-august 2019; apare de trei ori pe an) tinde să impună Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură printre publicațiile de ținută, conținut și grafică, în spațiul european. Director de proiect și redactor-șef: Aliona Grati. Colegiul de redacție: Ivan Pilchin, Natalia Procop, Ludmila Șimanschi. „Revista noastră vizează fenomenul cultural contemporan ca produs al gîndirii şi creativităţii şi se manifestă în planul ştiinţelor socio-umane şi în cel al artei. Prin urmare, ne vedem încadraţi în paradigma dialogului interdisciplinar, a relaţiilor între abordările diferitelor discipline.“ Pentru a vă convinge, merită o grăbită răsfoire: http://dialogica.asm.md/. Iar pentru nostalgici, România văzută de E.O. Hoppé în 1923 merită un plus de atenție. Prezentarea lui Adrian Silvan-Ionescu aduce beneficii suplimentare. (Ruxandra Mihăilă) 

● În week-end-ul următor, între 28-29 septembrie, Block Party pe strada I.L. Caragiale din București, cu lecturi de poezie și dezbateri culturale (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), spectacole de dans și muzică contemporană, plus proiecții de film despre oraș și spațiul public. Programul complet pe www.facebook.com/district40bucuresti. (Cristina Ștefan) 

● În plin Festival „George Enes­cu“, se anunță programul următorului festival de muzică de cameră SoNoRo, care va începe pe 1 noiembrie. Deci bucureștenii nu vor rămîne fără muzică bună, dar SoNoRo, care ajunge la ediția cu numărul 14, se va desfășura anul acesta și la Cluj, și Sibiu. Vor veni din nou o serie de interpreți renumiți, mai exact 30, unii dintre ei bine cunoscuți de la alte ediții ale festivalului. Anul acesta, SoNoRo aduce un omagiu dadaismului și lui Tristan Tzara. Pe lîngă săli deja tradiționale pentru festivalul SoNoRo, precum Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Național sau Ateneul Român, anul acesta se vor adăuga și alte locuri frumoase de concert cum ar fi Muzeul de Artă Recentă și Templul Coral din București, Bibilioteca ASTRA, sediul Forumului German și Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, Casa Boema, Casa Libertății Religioase și Casa memorială Sigismund Toduță din Cluj. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.