Socată, trasee ghidate prin Bucureştiul necunoscut, Wimbledon

24 iunie 2015
Socată, trasee ghidate prin Bucureştiul necunoscut, Wimbledon png

● Nu rataţi, la Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia „Constantin Popovici şi seducţia modernităţii“. O retrospectivă cuprinzătoare a unui artist fabulos. (Matei Martin)  

● Duminică, 21 iunie, şi duminică, 12 iulie, de la ora 10, Asociaţia Make a Point propune o explorare prin plimbare şi o redescoperire a cartierului Pantelimon. În cazul în care sînteţi curioşi ce s-a întîmplat cu principalele obiective industriale ale cartierului – uzinele Faur, Republica, Granitul, Electroaparataj – şi vă interesează dinamica acestor spaţii. Turul începe din faţa Hanului Gabroveni. (Adina Popescu

● Traseele ghidate prin Bucureştiul necunoscut, organizate în iunie şi iulie de Zeppelin, Make a Point şi Bucureştiul meu drag, în cadrul proiectului „Bucureşti. Capitală europeană a culturii – 2021“, o ocazie excelentă de „explorare prin plimbare“ a zonelor Carol, Basarab, Chiajna, Bazilescu, Pantelimon. Informaţii despre tururi găsiţi aici: https://www.facebook.com/Bucuresti2021. (Luiza Vasiliu)

● The way we were (Sidney Pollack, 1973), cu Barbra Streisand şi Robert Redford – un film, după mine, mereu actual şi emoţionant, despre doi oameni care nu pot fi împreună, deşi se iubesc, din cauza concepţiile lor diferite, devenite mod de a fi. (Iaromira Popovici)  

● Joi, 25 iunie, ora 19, la Humanitas Cişmigiu, „Înapoi la argument“. Horia-Roman Patapievici îl are ca invitat pe Teodor Baconschi şi vor discuta despre Facebook. Merită văzuţi/ascultaţi la faţa locului. Dacă nu puteţi ajunge, îi puteţi vedea/asculta pe www.privesc.eu. (Mircea Vasilescu)  

● Timp de aproape o jumătate de secol am ignorat total (sau poate chiar am dispreţuit)  băutura numită socată. Am descoperit-o de curînd. Nu mai pot s-o recomand pentru anul acesta fiindcă nu se mai găsesc flori de soc. Se mai poate face însă o băutură aproape similară, cu aceeaşi reţetă, din frunze de mentă. Nu ştiu dacă-i putem zice mentolată, dar în zilele toride de vară e de-a dreptul extraordinară. (Andrei Manolescu)  

● Jolande Jacobi, Complex, arhetip, simbol în psihologia lui Jung (traducere de Daniela Ştefănescu, Editura Trei, 2015), pentru a înţelege trei lucruri esenţiale despre felul cum ne merge mintea. (Dan Stanciu)  

● Sîmbătă, 27 iunie, la ora 19, Trio PRO ARTE (Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel, Nicolae Licareţ – pian) va interpreta piese din Joseph Haydn („Trio în sol minor“, Hob. XV: 19), George Enescu („Sérénade lointaine“), Franz Schubert („Sonatensatz“) şi Ludwig van Beethoven („Trio în sol major“, op. 1, nr. 2), la Sala Mare a Filarmonicii „George Enescu“. (Matei Pleşu)  

● Începe turneul de la Wimbledon, dar oare mai e cineva să nu ştie asta? Mai ales de cînd cu Simona Halep, sînt tot mai mulţi oameni de pe la noi interesaţi de asemenea competiţii. Wimbledon-ul rămîne totuşi cel mai nobil turneu de tenis din lume, iar cine îl cîştigă intră într-un club foarte select. Jucătorii din România au reuşit pînă acum să ajungă de cîteva ori  pînă în finală (Ilie Năstase – de două ori, Horia Tecău la dublu – de trei ori) dar n-au cîştigat niciodată. Anul ăsta există din nou ceva speranţe, care întotdeauna mor ultimele (mai ales în tenis). (Andrei Manolescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un mit spulberat. Cum îți dai seama că în apa din piscină este prea mult clor
Incidentul care a avut loc la hotelul din Olimp, în urma căruia 24 de turiști au ajuns la spital intoxicați cu clorul din piscină, se poate întâmpla oriunde și oricând, atenționează specialiștii. Există, însă, o metodă prin care ne putem da seama dacă în apă s-a deversat prae mult clor.
image
O catastrofă fără precedent ar putea avea loc chiar în timpul vieții noastre. Cât de pregătiți suntem pentru un „megadezastru”
Un megadezastru ar putea da o lovitură catastrofală de la bun început sau ar putea provoca moarte și distrugere pe scară largă, prin efecte în cascadă, avertizează, la CNN, Jeff Schlegelmilch, cercetător și director al unui centru de pregătire pentru dezastre din SUA.
image
Viața româncelor în temutele închisori de femei ale regimului comunist: „Ieşind de acolo, semănau cu nişte cadavre vii”
Mii de românce au fost aruncate în închisorile și în lagărele de muncă înființate în primii ani de comunism, în dorința regimului de a-și reduce la tăcere opozanții. În închisori ajungeau atât deținutele politic, dar și cele de drept comun, cele din urmă acuzate de comiterea unor acte imorale.

HIstoria.ro

image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni