Singură pe Drumul Mătăsii, Muzeul Țăranului Român, The Revenant

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
 Singură pe Drumul Mătăsii, Muzeul Țăranului Român, The Revenant jpeg

● Singură pe Drumul Mătăsii, cartea jurnalistei Sabina Fati (Editura Humanitas), care chiar a fost singură pe Drumul Mătăsii, e mai mult decît un simplu jurnal al unei călătorii lungi şi aventuroase de 80 de zile. Pe lîngă experienţele proprii, Sabina Fati descrie istoria şi frămîntările politice ale întregii zone prin care a trecut. Cartea îşi învăluie cititorul cu informaţii interesante şi poveşti de departe şi de demult. (Andrei Manolescu)

● Dacă sîmbătă sau duminică aveți chef de o plimbare mai lungă, puteți merge să vizitați un sector din salba de lacuri de pe rîul Colentina, mai exact lacurile Plumbuita și Fundeni. Este vorba de un tur pie­tonal gratuit de zece kilometri, cu plecare de la stația de metrou Pipera (de la ora 11,30) și cu un punct de sosire la Piața Delfinului (pe la ora 17). Veți avea parte și de un ghid avizat. Inițiativa de a porni în „călătorie“ prin București, prin locuri puțin cunoscute, de redescoperire a orașului, în zonele lui cele mai puțin turistice, mi se pare minunată. În plus, mai este și încurajarea mersului pe jos. (Adina Popescu)

● The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015), cu Leonardo DiCaprio, Tom Hardy – spectaculos, dar, excesiv și neconvingător, în ce mă privește. Cu excepția peisajelor, scenelor de trecere dintre momentele acțiunii, inedite și  copleșitoare. Dar și pentru performanța actoricească a lui DiCaprio, precum și a lui Tom Hardy, personajul negativ. (Iaromira Popovici)

● „Ora de povești“ – un program al Bibliotecii Metropolitane care îi pune pe copiii mici față în față cu literatura. În fiecare prima sîmbătă a lunii, în 16 biblioteci din București, 16 creatori le citesc sau le spun povești copiilor. Mai multe informații despre program găsiți la bibmet.ro. (Matei Martin)

● Dacă aș fi la New York, mi-ar plăcea să văd colecția „triple-star“ de la NY Public Library. E vorba despre ilustrații erotice, reviste Playboy, o serie de gravuri porno de la sfîrșitul secolului al XVI-lea, fly­ere pentru saloane de masaj, publicitate pentru telefoane erotice. Altfel spus, un întreg arsenal erotic de care s-a preocupat și pe care l-a strîns a doua cea mai mare bibliotecă (din punct de vedere al mărimii și importanței) din SUA. În anii ’70, cînd America trăia în plin boom sexual, pentru a documenta istoria epocii, biblioteca și-a trimis angajații prin sex-shop-uri. Ca să vedeți despre ce e vorba: http://www.lesinrocks.com/2016/01/30/livres/quy-a-t-il-dans-la-collection-douvrages-hot-de-la-new-york-public-library-11801012. (Ana Maria Sandu)

● Se împlinesc 26 de ani de cînd, sub conducerea pictorului Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român a redevenit instituția de cultură autentică ce ne răsfață cu bogatele colecții patrimoniale, cu o susținută și diversă activitate de educare, prin programe variate atît pentru publicul adult, dar și pentru copii, de apropriere a faptului de cultură, de a separa, precum grîul de neghină, frumosul autentic de kitsch și impostură. La aniversară… Muzeul de la Șosea, care va intra în renovare, își deschide larg porțile și ne invită să-i trecem pragul. Pe 5, 6 și 7 februarie, intrarea este liberă. (Ruxandra Mihăilă)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.