Serendipity, Să creştem mici, Poveşti cu scriitoare şi copii

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Serendipity, Să creştem mici, Poveşti cu scriitoare şi copii jpeg

● Mi-aduc aminte că, pe vremea cînd eram copil, oamenii mari din jurul meu erau foarte încîntaţi de un serial care se transmitea la televiziune: Forsyte Saga. Era făcut după o serie de trei romane celebre ale lui John Galsworthy. Pe atunci, pe mine aşa ceva, evident, mă plictisea. Nu puteam urmări decît sporadic un film aşa de serios, şi nici romanele lui Galsworthy nu le-am citit vreodată după aceea. Astăzi, am descoperit la Euforia TV un serial despre care nu ştiu exact în ce măsură este asemănător cu Forsyte Saga, dar mie îmi aminteşte de atmosfera din acel serial. Se numeşte Downton Abbey şi e genul de dramă englezească fără cine ştie ce acţiune, dar antrenantă şi umană, cu lorzi şi servitori, cu scorpii şi indivizi imposibili. Pentru cine n-a văzut nimic pînă acum, atenţie, a ajuns deja pe la episodul 15. (Andrei Manolescu)

● Ceainăria Serendipity, un loc idilic, plin de cărţi, biscuiţi cu ghimbir, în formă de inimă, şi concerte de Crăciun în fiecare zi. (Iaromira Popovici)

● Un text lung & cutremurător despre felul în care poliţia din New York foloseşte postările şi like-urile de pe Facebook ale copiilor din cartierele sărace ca să dovedească în instanţă complicitatea lor cu diverse găşti şi să-i bage la închisoare: http://www.theverge.com/ 2014/12/10/7341077/nypd-harlem-crews-social-media-rikers-prison (Luiza Vasiliu)

● Alexandra Croitoru şi Magda Radu, două curatoare de la Salonul de Proiecte, au publicat o carte despre relaţia artiştilor cu banii. Dear money e o mărturie vizuală şi textuală despre această relaţie de dragoste şi ură. O temă sensibilă, polemică, ba chiar conflictuală, tratată în 40 de lucrări de artă şi comentată de teoreticieni precum Michael Baers, Bogdan Ghiu şi Suzana Milevska. (Matei Martin)

● Vineri, 19 decembrie, ora 18, se lansează la Librăria Bastilia cartea Laurei Grünberg – Să creştem mici (Editura Arthur). Este vorba despre o carte pentru cei mici, care trebuie neapărat citită de cei (prea) mari. Toţi copiii vor să devină oameni mari. Dar ştiaţi că unii oameni vor să rămînă copii şi nu pot? Aţi auzit de oamenii-codiţă, de plutitori, ofuscaţi, pufoşi, omari sau omici? Copiii pot ajuta oamenii mari să nu crească în exces. Alături de fel de fel de propuneri de combatere a omaritei – boala crescutului excesiv la oameni –, veţi găsi un „Ghid de crescut mic“ – cu teste de evaluare a stadiului bolii. Dar şi o bandă desenată creată de Alexandru Ciubotariu. La lansare participă oameni mari, dar mici, şi oameni mici, dar mari. (Adina Popescu)

● Arta bucătăriei sovietice – O poveste despre mîncare şi nostalgie de Anya von Bremzen, traducere de Cornelia Dumitru, Editura Curtea Veche; o carte fascinantă, despre Uniunea Sovietică văzută din debara şi de la masa din bucătărie, scrisă de o autoare născută la Moscova, absolventă de Juilliard, cîştigătoare a trei premii James Beard şi colaboratoare la The New Yorker. (Marius Chivu)  

● Între 15 şi 22 decembrie, Imaginario 2014 – Tîrgul de Crăciun de la Centrul de Artă MORA, colindat, printre alţii, de Modernism, Getlokal, Bewhere, Editura Vellant. Organizatorii promit „cadouri secrete, globuri în buchete, glittere în şosete, fetiţe cu paiete, calendare în şifoniere, giugele şi mărgele în unghere“, toate închipuite şi făurite de artiştii români. (Adina Popescu)

● Pe 19 decembrie, la ora 19, la Imago Pub, din Bucureşti – Aşa se întîmplă cu oamenii obişnuiţi – o piesă de teatru semnată de Theo Herghelegiu, în regia lui Cristian Bajora, cu Maria Popovici şi Paul Alexandru. O tragicomedie despre cum decurg vieţile noastre, atît de diferite şi, totuşi, atît de asemănătoare. (Stela Giurgeanu)

● Dacă v-aţi întrebat vreodată ce legătură există între scris şi aducerea pe lume a unui copil sau cum reuşesc scriitoarele femei să-şi crească fiii sau fiicele fără să renunţe la ele şi la timpul acela preţios, din camera separată (de care vorbea Virgina Woolf), atunci vă invit să citiţi Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014). Volumul este coordonat de Alina Purcaru şi cuprinde experienţele maternităţii a 18 scriitoare. Mărturii incredibile de pe cîmpul de bătălie al umanităţii celei mai fragile şi mai profunde. (Ana Maria Sandu)

● Două articole din două reviste americane de mare prestigiu despre o a treia revistă americană de mare prestigiu, aflată în colaps. The Atlantic („How The New Republic lost its Place“) şi The New Yorker („Inside The Collapse of The New Republic“) prezintă şi comentează cum patronul şi managerul revistei The New Republic, veche de o sută de ani, au anunţat într-o şedinţă că numărul de ediţii tipărite se reduce de la 20 la 10 pe an, iar publicaţia va deveni „a vertically integrated digital-media company“. După acest anunţ, două treimi dintre redactori (inclusiv redactorul-şef) şi-au dat demisia. Citiţi şi luaţi aminte, ca să ştiţi ce ne aşteaptă şi pe noi, pe-aici, prin Europa. (Mircea Vasilescu)

● În tîrgurile tradiţionale de Crăciun, globalizate, de la Universitate, dar şi de la Agricultură, din Piaţa de flori şi din tot locul îmbibat de legendă şi voie bună, puteţi alege: ii şi podoabe-găteală de cap, opinci, cergi, coşuri, căuce simple sau încrustate manual, străchini, jucării, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, carafe, chimire, curele, genţi, alambicuri, brăţări de piele încrustate manual, podoabe de pom din sfoară, lemn, pănuşe, sticlă pictată, blidare, copăiţe, sărăriţe, furci, piperniţe, păretare, lăicere, ştergare, feţe de pernă sau feţe de masă cusute în război, dar şi şaluri de Istanbul, catrinţe, cămăşi, fote, cahle, clopoţei, zurgălăi, sorcove, turtă dulce, cozonaci, miere, cofeturi, măşti, linguri, fluiere, ocarine, oale, scăunaşe, scovergi adevărate din Ardeal, sarmale de post sau de dulce, gustări din pomana porcului, plăcintă întinsă cu varză, nuci, mac, dovleac, poale în brîu, dar şi alivenci, sugiuc şi rahat de diverse feluri, vin fiert la cană, la carafă, la sticlă, după setea fiecăruia... şi de toate cele, după gust şi chimir. Şi, mai ales, ceea ce nu se vinde, dar se trăieşte din amintiri, sau live… (Ruxandra Mihăilă)

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.