Sentimentul unui sfîrșit, Australian Open, What happened, Miss Simone?

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Sentimentul unui sfîrșit, Australian Open, What happened, Miss Simone? jpeg

● Nu cred că Australian Open mai are nevoie de vreo recomandare. Poate fi urmărit pe canalele Eurosport timp de două săptămîni. Şi de urmărit sînt în primul rînd cei doi mari campioni ai perioadei: Serena Williams şi Novak Djokovici. Nu ştiu dacă va reuşi cineva să-i bată. Sigur, mai sînt şi Federer sau Sharapova, căci Nadal şi Simona „noastră“ au fost deja eliminaţi. Pentru noi va fi un spectacol cu mai puţine emoţii naţionale. (Andrei Manolescu)

● În nici un alt anotimp n-am citit mai bine și mai cu spor. Totul în jur se potolește și, dacă mai și ninge afară, e chiar perfect. O sîmbătă dimineața care te găsește cu Sentimentul unui sfîrșit al lui Julian Barnes (Editura Nemira, 2013, traducere de Radu Paraschivescu) în brațe nu poate fi decît o zi extrem de plăcută. Căci: „Totuși, de ce-ar trebui să așteptăm din partea vîrstei să ne îmblînzească? Dacă nu e treaba vieții să răsplătească meritele, de ce ar trebui să fie treaba ei să ne furnizeze sentimente calde și confortabile spre sfîrșit?“ (Ana Maria Sandu)

● La final de ianuarie, încă un eveniment cultural de excepție cu care Orchestra Națională Radio își răsfață publicul bucureștean: mezzosoprana Ruxandra Donose în La Favorita de Donizetti, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi; operă în concert pe scena Sălii Radio, vineri, 29 ianuarie, ora 19. Sau, altfel spus, încă un nobil prilej pentru celebra artistă să‑și afirme crezul: „Opera are nevoie de sinceritate, de emoție, nu doar de performanțe tehnice, trebuie modernizată în sensul în care nu este suficient doar să stai drept pe scenă și să cînți.“ (Ruxandra Mihăilă)

● Alice Walker, Culoarea purpurie, traducere de Iulia Gorzo, Editura ART, 2015. O poveste teribilă, tăioasă, despre durere și singurătate. E genul de carte care te va convinge că, dincolo de toate imperfecțiunile, trăiești în cea mai bună lume posibilă. Pentru că infernul e în altă parte. (Matei Martin) 

● Numărul 22 al revistei DOR, dedicat în bună parte tragediei de la Club Colectiv, dar care conţine şi alte materiale foarte bune: „Ce urmează după ce nu mai eşti sportiv profesionist“, „Viaţa în adăpost pentru victimele traficului de persoane“ sau fotoreportajul călătoriei refugiaţilor din Grecia pînă în Germania, realizat de Andrei Pungovschi şi Mircea Reştea. (Marius Chivu)

● Documentarul înfiorător de trist (& proaspăt nominalizat la Oscar) What happened, Miss Simone?, despre mi-nu-na-ta Nina Simone. Îl găsiți, cît se poate de legal, pe Net­flix. Prima lună e gratis. ;) (Luiza Vasiliu)

● Vineri, 22 ianuarie, ora 17, la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ are loc spectacolul-lectură De la Iaşi la New York şi înapoi la Bucureşti. Piesa prezintă fragmente din memoriile lui Avram Goldfaden – creatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume – şi din cunoscuta sa piesă Vrăjitoarea. (Dana Călinescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.