Scena9 în print, Oscar Weekend, Serata cu scrisori, Linia frumuseții

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Scena9 în print, Oscar Weekend, Serata cu scrisori, Linia frumuseții jpeg

● A realizat roluri memorabile în peste 50 de titluri – filme și piese de teatru. Cu Ion din filmul lui Rebreanu, subintitulat Blestemul pămîntului, blestemul iubirii, își adjudecă notorietatea. Creațiile de pe scena Teatrului Național sînt memorabile: Eduard al III-lea, Livada de vișini, Dineu cu proști. Acum, după șase ani, Șerban Ionescu este readus în atenția publicului care l-a omagiat și iubit, prin expoziția deschisă la Teatrul Național din București, unde artistul plastic Valeriu Mladen îi consacră o galerie de portrete, în tehnici și valori expresive deosebit de sugestive. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu: „In memoriam Șerban Ionescu“, organizator Asociația Culturală ConCerto în parteneriat cu Teatrul Național „I.L. Caragiale“, la inițiativa și cu aportul actriței Magda Catone. (Ruxandra Mihăilă)

● Între 17-20 ianuarie, în cadrul Oscar Weekend, la cinematograful „Elvire Popesco“ puteți vedea o parte dintre filmele aflate pe lista scurtă în cursa pentru premiile americane. Printre ele, Roma (r. Alfonso Cuarón), Sunset (r. László Nemes), Girl (r. Lukas Dhont) sau Shoplifters (r. Hirokazu Kore-eda). (Cristina Ștefan)

● Între august 1916 şi noiembrie 1918, cît a luptat pe frontul Primului Război Mondial, România a pierdut 600.000 de soldaţi, adică aproximativ 70% din totalul trupelor mobilizate. Marţi, 22 ianuarie, de la ora 19, în biblioteca Vilei Oromolu transformată în hub-ul cultural Qreator (Bd. Aviatorilor 8 A) va avea loc a doua ediţie a „Seratei cu scrisori“, unde scriitoarea Nora Iuga, actorul Răzvan Vasilescu, muzicianul Dan Byron, scenografa Iuliana Vîlsan şi comediantul Micutzu vor oferi o lectură de scrisori şi jurnale din Primul Război Mondial. Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile. (Marius Chivu)

● Rake, un serial australian (2010-2018, Peter Duncan, Richard Roxburgh, Charles Waterstreet), care nu seamănă cu nimic din ce am văzut pînă acum și sparge multe șabloane. Cu un personaj principal (avocatul Cleaver Greene, interpretat de Richard Roxburgh) iritant de fermecător, aș spune, în ciuda nenumăratelor sale imperfecțiuni. Sau, dimpotrivă, tocmai pentru ele, aducînd o perspectivă diferită asupra unor realități ce se dovedesc a fi mai mult constructe sociale (statutul profesional ori marital). (Iaromira Popovici)

● Linia frumuseții, de Alan Hollinghurst (traducere de Mariana Piroteală, Editura Litera, Premiul Man Booker în 2004), un roman despre perioada petrecută de Nick Guest, estet și admirator al scriitorului Henry James, în casa unui prieten cu stare, al cărui tată este implicat în politica de rang înalt. De-a lungul anilor, tînărul „musafir“ observă luptele politice, deși nu ia parte la ele, notează diferențele de clasă, ia droguri și își dezvoltă (homo)sexualitatea. (Cristina Ștefan)

● Scena9 are acum și o variantă tipărită, care a apărut la sfîrșitul anului în librării. Un „tom“ jurnalistic de citit și de privit. (Ana Maria Sandu)

● Pe 25 ianuarie, de la ora 19, la Sala Radio va putea fi urmărită opera Trubadurul de Verdi, în formulă de concert (tradiția, respectată în ultimele stagiuni, e de a prezenta o astfel de operă la sfîrșitul lunii ianuarie). Sub conducerea dirijorului de origine italiană David Crescenzi vor evolua Orchestra Națională Radio, soprana de origine română Brigitta Kele, tenorul Adrian Dumitru și baritonul Florin Estefan. E, cu siguranță, un spectacol de văzut. (Andrei Manolescu)

983 16 coperta cioaba jpg
Anamneze și alte întîmplări de călătorie
„Dacă există un numitor comun al lucrurilor din această carte“, afirmă el, „ăsta e un fel de planare cu picioarele, după cum te duce vîntul“.
p 17 jpg
Răzbunarea e a mea
Cei care – sacrilegiu! – nu văzuserăm pînă acum Oldboy aveam senzația că, dacă închidem ochii, putem să îi dibuim, totuși, imaginile.
p 17 jos jpg
O stea pop nepoliticoasă și indocilă
O voce cam dezabuzată, un beat atît de plin de sine, o poveste cît un clișeu, dar narată cum trebuie.
983 21 coperta Iamandi jpeg
O recuperare miraculoasă
Este adevărat însă că, pe de altă parte, Krjijanovski nu s-a cenzurat în nici un fel, chiar dacă tema îl expunea interpretărilor cenzurii.
Afis 15 febr 2023 jpg
DIRIJORUL GERMAN RALF SOCHACZEWSKY: de la barocul francez la clasicismul austriac, concert la Sala Radio
RALF SOCHACZEWSKY a primit primele lecţii de dirijat în Berlin (oraşul său natal), la Universitatea de Muzică (UdK) și, ulterior, a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler, unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră şi pe cel de dirijat-cor.
news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.