Scena9, Festivalul Turcesc, Bohumil Hrabal

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Scena9, Festivalul Turcesc, Bohumil Hrabal jpeg

● La vremea asta se recomandă, musai, Roland-Garros și căpșune. Mai ales că la feminin, România are deja patru jucătoare înscrise pe tabloul principal de concurs, iar alte trei dispută tururi de calificare. După ce la Madrid au ajuns în număr de patru în sferturile de finală, se pare că româncele sînt considerate o adevărată forță. Chiar dacă nu mai avem cinci sau șase jucătoare în top 100, ci „doar“ patru, mai avem încă patru între locurile 100 și 200. Înainte să ne mîndrim cu ele, să ne aducem aminte că nu e meritul nostru, ci al lor, individiual. Dar chiar dacă nu e meritul nostru, poate fi bucuria noastră să le urmărim. Cum spuneam, cu multe căpșune. (Andrei Manolescu) 

● Mother’s Day (2016, Garry Marshall – un film fără pretenții și benign, care te poate ajuta să ieși dintr-o stare proastă. Dintre scenele posibile: dialogul lui Jennifer Aniston cu un clovn, despre problemele ei existențiale. (Iaromira Popovici)

● O serie de autor de la Editura ART care, în ceea ce mă priveşte, se află în top 3 serii de autor favorite: Bohumil Hrabal: Trenuri cu prioritate, L-am servit pe Regele Angliei, Lecţii de dans pentru vîrstnici şi avansaţi, Bambini di Praga şi O singurătate prea zgomotoasă. Romane mici, dar cărţi mari, pe care după ce le citeşti îţi vine să strigi numele autorului ca la galerie. Sînt unii, foarte pricepuţi în cele literare, care îndrăznesc să spună că Hrabal este, poate, cel mai mare romancier european. S-ar putea să aibă dreptate. Iar dacă se înşală, oricum asta are prea puţină importanţă. (Marius Chivu)

● Între 20 și 22 mai, Festivalul Turcesc în parcul Titan. Organizatorii promit kebab, baclavale, cafea și muzică tradițională, atmosferă ca pe malul Bosforului. La „concurență“, tot sîmbătă, la Muzeul Satului se va desfășura Thai Festival, organizat de Ambasada Regatului Thailanda în București. Dacă nu vă tentează nici una, nici alta, mergeți la Tîrgul de Moși, din parcul Grădina Icoanei, cu iz de bîlci și de meșteșuguri. (Adina Popescu)  

● Mergeţi la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (18-22 mai)! Această a şaptea ediţie e, de departe, cea mai „exotică“: sînt poeţi invitaţi din Coreea, din China, din Singapore, Japonia etc. Cred că e o bună ocazie să vedem şi să auzim cum sună poezia de pe cealaltă parte a plantetei. (Matei Martin)

www.scena9.ro e un hotspot cultural nou-nouț, susținut de BRD, care arată și e scris bine. Felicitări colegiale Luizei Vasiliu și echipei sale. Citiți-l, e mare nevoie de aer proaspăt în lumea noastră culturală. (Ana Maria Sandu)

● Luni, 23 mai, orele 18,30, la Ateneul Român – Robert D. Kaplan în dialog cu Vladimir Tismăneanu, pe tema „Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?“, eveniment organizat de Editura Humanitas și Filarmonica „George Enescu“, în cadrul seriei „Conferințele Ateneului Român“. Dezbaterea va fi prefațată de un recital extraordinar de harpă –  Ion Ivan-Roncea. În încheiere, cei doi distinși intelectuali vor susține o sesiune de autografe. (Ruxandra Mihăilă)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.