„Salvaţi Marele Ecran!“, HomeFest, „Niveluri de viață“

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
„Salvaţi Marele Ecran!“, HomeFest, „Niveluri de viață“ jpeg

● Campania „Salvaţi Marele Ecran!“, realizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Din cele aproximativ 450 de cinematografe existente în România în 1990, au supravieţuit vreo 30. 78% dintre oraşele României nu au un cinematograf funcţional. Publicul a scăzut de 50 de ori. Aşa încît urmăriţi campania şi vedeţi ce puteţi face: www.salvatimareleecran.ro. (Mircea Vasilescu)

● Între 12 şi 20 aprilie are loc HomeFest – un festival care aduce arta în spaţiul domestic, transformă sufragerii şi dormitoare în scene. Cele peste 20 de evenimente (spectacole de teatru, dans, muzică şi expoziţii) se vor întîmpla în diferite apartamente din cartierele Bucureştiului. Spaţiile sînt puse la dispoziţie de persoanele care vor să găzduiască piesele. Camera 1306 de Cosmin Manolescu se va juca într-un apartament pe strada Toamnei, piesa Acasă de Ştefan Caraman – într-o garsonieră din Pantelimon, Talk to the Bomb de Rucsandra Pop – într-un bloc din zona Dorobanţi, Robert Bălan îşi va prezenta Sfîrşit (work in progress) într-un apartament cu trei camere din zona Nerva Traian. Şi multe altele. (Adina Popescu)

● În caz că sînteţi interesaţi de personajele controversate ale istoriei literare, citiţi articolul Luminiţei Marcu: „Zaharia Stancu, duplicitarul perfect“, de pe contributors.ro (http://www.contributors.ro/cultura/zaharia-stancu-duplicitarul-perfect/).

Documentat şi nuanţat, textul face puţină lumină într-o zonă încă tulbure. De urmărit şi comentariile din subsolul textului, dacă vă interesează argumentele celor care au rămas, de exemplu, cu ideea că Adrian Păunescu e cel mai cunoscut şi important poet român. (Ana Maria Sandu)

● Pentru că vine Paştele şi poate veţi avea mai mult timp pentru citit, recomand trei mici culegeri tematice de povestiri clasice, scoase la finalul anului trecut de Editura Nemira: Şapte poveşti de dragoste (Zweig, Wilde, Poe, Dostoievski ş.a.), Şapte poveşti de vacanță (Cehov, Kipling, Caragiale, Trollope ş.a.) şi Şapte poveşti de călătorie (Daudet, Baluac, Turgheniev, Chandler ş.a.). Mîncaţi mai puţin, citiţi mai mult! (Marius Chivu)

● Auzisem multe lucruri despre cartea lui Andrew Solomon, Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, care a făcut mare vîlvă în America, aşa că recenta publicare a ediţiei româneşti de la Editura Humanitas n-ar trebui ratată. Am început s-o citesc. Şi pot să vă spun doar atît: cînd cobori în bolgiile infernului, nu ai niciodată parte de o călătorie confortabilă. Dar e o descindere fascinantă, revelatoare, incredibilă şi salvatoare. (Ana Maria Sandu)

● Săptămîna viitoare, la Teatrul Metropolis puteţi vedea Folia, Shakespeare & Co., un spectacol de teatru-dans în regia coregrafului Gigi Căciuleanu. Eu, unul, de-abia aştept să văd piesele lui Shakespeare reduse la gesturile esenţiale. (Matei Martin)

● Niveluri de viaţă, minunatul eseu al lui Julian Barnes, cu deja celebrul pasaj „Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă pînă acum. Şi lumea se schimbă“, cu Nadar şi Sarah Bernardt, cu baloane cu aer cald şi durerea de după dispariţia celui iubit, tocmai a fost tradus în română, la Editura Nemira, de către Radu Paraschivescu. În timpul lecturii, vă recomand să ţineţi un pachet de şerveţele aproape. De fapt, mai bine ţineţi pe cineva de mînă şi s-a rezolvat. (Luiza Vasiliu)

● Grudge Match (2013), în regia lui Peter Segal, cu Sylvester Stallone şi Robert de Niro – departe de a fi un film bun, e unul posibil simpatic şi ironic, într-un fel de tradiţie a celebrelor filme cu boxeri  în care au jucat cei doi protagonişti: seria Rocky (dintre care primul în 1976, în regia lui John G. Avildsen) şi Raging Bull (1980, Martin Scorsese). (Iaromira Popovici)  

● După Monte Carlo, vine Madrid şi apoi Roma. Nu e vorba pur şi simplu de amintitele mari oraşe, ci de ordinea în care se vor desfăşura marile turnee de tenis, ca în fiecare an, pînă la Roland Garros. Toate pe zgură, ca pregătire pentru Marele Şlem de la Paris. Printre ele, tot pe zgură, de mai mică anvergură, e strecurat şi Open-ul de la Bucureşti. Nu rataţi nici unul. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.