Ronnie O’Sullivan, Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Viaţa unui telefon furat

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Ronnie O’Sullivan, Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Viaţa unui telefon furat jpeg

● Am văzut o filmare cu el, de acum 11 ani, din 2003. Marea surpriză e că arăta exact ca astăzi, parcă anii n-ar fi trecut deloc. Nu mai are nevoie de vreo recomandare, dar e o bucurie să-i pronunţi numele din cînd în cînd: Ronnie O’Sullivan. Dacă cineva nu a aflat pînă acum despre cine e vorba, probabil că nici nu e cazul să-şi mai bată capul să descopere. (Andrei Manolescu)   

● „Am cîntat în spiritul a ceea ce vreau să fie orice apariţie a mea pe scenă, pur şi simplu am dăruit celor care au venit să mă asculte, o parte din mine.“ 

Sub semnul acestei mărturisiri de credinţă, înainte de ultima escală (Chişinău, 14 mai) a celei de-a patra ediţii a turneului extraordinar, „Pianul călător“ va poposi în Parcul Herăstrău (10 mai, Foişor, ora 17) şi în Cişmigiu (11 mai, idem), într-un recital de excepţie 100% Mozart. Nu ne rămîne decît să urmăm pilda Poetului: „Veniţi, privighetoarea cîntă şi liliacul e-nflorit!“ Venim... chiar dacă plouă... să ascultăm „sunetul“ muzicii… va fi, fără tăgadă, un regal 100% Horia Mihail. (Ruxandra Mihăilă)

● Între 22 şi 25 mai, în Piaţa „George Enescu“ va avea loc Art Safari – „primul pavilion profesional şi public de artă, destinat deopotrivă artei de patrimoniu şi artei contemporane din România“, care va reuni peste 100 de galerii şi dealeri de artă, muzee, institute culturale, din ţară şi străinătate. (Stela Giurgeanu)

● Divergent (2014), în regia lui Neil Burger, cu Shailene Woodley şi Theo James, după romanul Veronicăi Roth – încă o antiutopie cu adolescenţi, în care nu există erou, ci o eroină care-şi găseşte resurse nebănuite de a salva lumea şi pe ea însăşi, ca şi în Jocurile foamei. Ideală pentru persoanele de sex feminin cu vederi feministe şi rămase, psihologic, la vîrsta adolescenţei. (Iaromira Popovici)

● Am recitit Sonata Kreutzer a lui Tolstoi (o puteţi găsi şi într-un volum recent publicat de Polirom, alături de alte povestiri) şi am descoperit o disecţie fascinantă a relaţiei de cuplu. Spusă simplu, crud şi necruţător cu personajele ei. Nu-mi mai aminteam decît rama. Dar ea nici nu contează. Adevărul atît de intim al acestei istorii de amor stă în detalii. Şi în pliurile sufletului. (Ana Maria Sandu)

● Vineri, 9 mai, la WASP (Work Art Space and Production), la 19,30 are loc Habemus Bebe, un spectacol de Elena Vlădăreanu şi Robert Bălan. Este vorba de un performance despre experienţa maternităţii, despre condiţia femeii-artist, despre confuzie şi crize, despre identitate şi panică, despre limite, corp şi… nutriţie. Un spectacol scris de o mamă şi interpretat de trei actriţe care sînt, la rîndul lor, mame. (Adina Popescu)

● Pe 14 mai începe, la Timişoara, Festivalul Dramaturgiei Româneşti. Sînt invitaţi cîţiva autori extraordinari, printre care Gianina Cărbunariu, David Schwartz & Alice Monica Marinescu, Peter Kerek, Peca Ştefan. Merită urmăriţi! (Matei Martin)

● Două cărţi – bestsellers în toată lumea, proaspăt traduse la Editura Litera – care pot aduce multe servicii inteligenţei dvs.: Tim Weiner – FBI. O istorie secretă şi Michael Bar-Zohar & Nissim Mishal – Mossad. Istoria sîngeroasă a spionajului israelian. Citiţi-le noaptea! (Marius Chivu)

● Pentru toţi colegii mei de suferinţă, cei cărora li s-a furat de curînd telefonul sau l-au pierdut în condiţii misterioase, textul „Viaţa unui telefon furat: pentru industria smartphone-urilor, hoţia e parte din modelul de afaceri“, de citit online, pe site-ul San Francisco Weekly: http://www.sfweekly.com/2014-04-23/news/smartphone-theft-apple-at-t-iphone. (Luiza Vasiliu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.