Restaurantul Nor, Festivalul Strada Armenească, Frilensăr în turneu

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Restaurantul Nor, Festivalul Strada Armenească, Frilensăr în turneu jpeg

● Într-o zi am „făcut o aroganță“, cum se spune, adică am luat micul dejun în restaurantul Nor de la etajul 36 al clădirii Skytower, cea mai înaltă din București. Pe vremuri, înălțimea supremă de consum, ca să spunem așa, era etajul 21 de la Intercontinental, cu al său faimos bar. Ei bine, din Nor, Bucureștiul arată verde și curat, plin de lacuri albastre. Pînă la înălțimea aia, toată agitația și toate mizeriile par să se filtreze. Cum e de așteptat, nu e chiar ieftin, dar serviciul e de calitate. Cînd vrei să te simți deasupra tuturor, merită vizitat, dar, atenție, asta nu se poate face decît cu rezervare prealabilă. (Andrei Manolescu)

● Festivalul Strada Armenească 2017, între 28 și 30 iulie. Am fost anul trecut și mi-a plăcut atmosfera, în general recomand festivalurile străzilor sau „de cartier“. Și anul acesta vor fi concerte, dansuri, mîncare tradițională, expoziții și tururi ghidate. Și, la fel ca la edițiile precedente, vor participa comunitățile greacă, evreiască și romă. (Adina Popescu)

● „Ne-am obişnuit să existăm într-o lume care ne îngrijorează. Căreia, în fond, nu vrem nici să-i spunem pe nume, nici s o privim în ochi. Şi atunci ne plîngem, bombănim. Şi apar dramele. Şi disperarea. Se instalează frica. Le trăim pe pielea noastră. Vrem schimbarea, fără a o dori cu adevărat“, scrie Emmanuel Macron în cartea sa Revoluție (în traducerea lui Doru Mareș, Editura Trei, 2017). Cred că e bine să știm ce înțelege noul președinte francez prin „revoluție“ înainte ca ea să se întîmple. (Matei Martin)

● Trupa de teatru independent Frilensăr pleacă într-un turneu ambiţios prin ţară – vor să înconjoare România şi să joace inclusiv în localităţi de graniţă. Dacă sînteţi din Bucureşti, poate i-aţi mai văzut la Teatrul Luni de la Green Hours, în Mălăieş în călcîieş, Once upon sau Mioritza Tristory. În orice caz, pîndiţi-le piesele, din 21 iulie (Malu, jud. Giurgiu), pînă în 14 august (Vama Veche, jud. Constanţa). Programul complet pe facebook.com/frilensar. (Cristina Ştefan)

● Între 28 iulie și 6 august, la Rîșnov, are loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film și Istorii. De la o ediție la alta, festivalul a crescut spectaculos în consistență și calitate. Anul acesta, tema generală a Festivalului este „Globalizarea populismului“. O selecție excepțională de filme străine și românești, o pleiadă impresionantă de invitați la dezbateri și o garnitură remarcabilă de muzicieni în concert fac, împreună, un program care plasează festivalul printre cele mai interesante din țară. Pentru lămuriri, vizitați http://www.ffir.ro. (Sever Voinescu)

● Culori sau materiale? Pentru cititoare şi pentru băieţi, două recomandări speciale: 1) Kassia St Clair, Culorile și viața lor secretă (apărută la Baroque Books & Arts în condiţii grafice, a se citi cromatice, de excepţie) – o istorie a culorilor cu poveştile secrete, din pictură și literatură, dar și din alchimie și religie, istorie și anatomie, modă și design, a 75 de nuanțe; şi 2) Mark Miodownik, 10 materiale minune şi poveştile lor incredibile (Publica) – o carte dedicată lucrurilor mai puţin cunoscute despre zece materiale pe care, în general, le privim destul de indiferent: oţelul, hîrtia, betonul, ciocolata, spuma cauciucată, porţelanul, implanturile, plasticul, grafitul şi sticla. (Marius Chivu)

● Revival anii ’70 pe litoralul românesc, mai exact la Neptun: Mirabela Dauer la „Cireșica“ și Petre Geambașu Band la „Mama Leone“. Cu pește și dans. (Iaromira Popovici)

● „Păretele-i veacul pătrat / Și treapta e veacul în lat / Și scara e toată vecia. / Și cînd le dărîmi, trimiți clipa / Să-și bată aripa / Dedesubt. / Musca mută a timpului rupt.“ – Tudor Arghezi, Psalm. „Timpul rupt“ a bătut primul semicentenar. Era de Ziua Franței anului 1967… (Ruxandra Mihăilă)

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.