Propunerile Dilema Veche

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Propunerile Dilema Veche png

• A început Stagiunea TIR (adică: Teatrul Istoriilor Recente). Proiectul iniţiat de Gazeta de Artă Politică îşi propune să reviziteze, prin teatru, momente controversate ale istoriei recente. Programul complet se găseşte la artapolitica.ro. (Matei Martin)

•Joi, 2 octombrie, la Godot Café Teatru (19,30), Cîntec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase, un video-poem teatral aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frînturi din interviurile, gîndurile şi amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cîntecele artistei, interpretate live de actriţa şi cîntăreaţa Mirela Pană. O confesiune-concert semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu. (Adina Popescu)

• Jurnalul lui Witold Gombrowicz (Editura Univers, 1998, traducere de Olga Zaicik) e una dintre cărţile pe care le răsfoiesc des. A ajuns, săracul, destul de hărtănit. Dar nu contează, important e că încă mă emoţionează, chiar şi deschis la întîmplare: „Locuinţa mea era şi ea încărcată de somn – ca să ajung pînă la odaia mea trebuia să trec prin faţa a cinci uşi îndărătul cărora sta cuibărit somnul, mai întîi al lui Robert (student argentinian), şi al lui Herr Klug (negustor), apoi al lui Don Eugenio, care e rus şi care lucrează în port, Vasile, care e român, şi Arany, argentinian, funcţionar. Dorm sau nu dorm? Trebuie să umblu încet, să le respect odihna, pe care n-o cunosc… În genere aici nu cunosc nimic şi pe nimeni, convorbirile mele cu ei sînt que tal? şi tiempo loco, bătrînelul, care pînă mai deunăzi a locuit în odaia lui Arany, m-a oprit într-o zi şi m-a întrebat dacă nu vreau să cumpăr patul lui de bronz, şi o săptămînă mai tîrziu a murit“ – 1962, Buenos Aires. (Ana Maria Sandu)  

• Taximetriştii cu sisteme filozofice bine închegate, care, între două curse, îţi demonstrează – zic ei –, scurt, de pildă, de ce nu există Dumnezeu, cu argumente din... lecturi. Totul e să nu ai parte de curse prea lungi. (Iaromira Popovici)

• The Expendables 3 (regia Patrick Hughes), dacă îl mai prindeţi prin vreun cinematograf, dacă nu pentru cantitatea enormă de explozii cărora le supravieţuiesc Stallone & Co. sau pentru faptul că a fost filmat şi în România (într-un fictiv Muzeu de Artă Modernă în care e expusă Coloana Infinitului), atunci măcar pentru rolul lui Antonio Banderas de mercenar cult, guraliv şi hiperkinetic – absolut memorabil! (Marius Chivu)

• Pentru mine, toamna în Bucureşti vine odată cu Anim’est-ul. Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie (www.animest.ro) începe vineri, 3 octombrie, şi durează mai bine de o săptămînă. Mai mare bucuria! (Luiza Vasiliu)

• O carte destul de stufoasă, cum de fapt este şi subiectul ei: MI6. Adevăruri şocante despre serviciile secrete britanice de Gordon Corera (Litera, 2014). Autorul, jurnalist la BBC, corespondent în probleme de securitate, îşi introduce cititorii în interiorul legendarului serviciu de spionaj britanic, o instituţie a cărei existenţă multă vreme nici nu a fost recunoscută oficial. Prezentarea eşecurilor serviciului care, la începutul Războiului Rece, cel puţin, se înregistrau pe bandă rulantă, are darul să mai reducă din aura legendară care a fost construită în jurul operaţiunilor de spionaj ale britanicilor în special, de romanele şi filmele cu James Bond. La acest capitol se pare că ficţiunea bate realitatea. (Andrei Manolescu)  

• La Foişorul de Foc, pînă pe 4 octombrie, are loc Bucharest Art Week, un festival menit să alăture Bucureştiul marilor oraşe europene, construit „în jurul nevoii de experiment şi de schimb cultural între artişti din ţările europene“. (Stela Giurgeanu)

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.