Prince Avalanche, Seinfeld şi sora lui Nabokov, longreads.com

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Prince Avalanche, Seinfeld şi sora lui Nabokov, longreads com jpeg

● M-am bucurat mult că a apărut cartea Simonei Sora, Seinfeld şi sora lui Nabokov (Polirom, 2014). Întotdeauna am avut senzaţia că textele publicate ani de-a rîndul la rubrica ei, „Biograffiti“, din Dilema veche, pe care le-am citit mereu cu admiraţie, nu erau nişte însemnări spectaculoase de lectură, ci mărturiile unei aventuri personale. Drumul trecea întotdeauna prin literatură, dar nu se oprea niciodată acolo. Am simţit că Seinfeld şi sora lui Nabokov te poate face să-ţi recîştigi încrederea în scris, în cazul în care, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, nu mai crezi la fel de tare în puterea lui. (Ana Maria Sandu)

● Prima ediţie a festivalului „Like CNDB“, 9-28 februarie, Centrul Naţional al Dansului. Din program: 13 februarie, ora 19,30 – Farid Fairuz, Realia (Bucureşti – Beirut); 15 februarie, ora 19,30 – Vava Ştefănescu, Cvartet pentru o lavalieră; 16 februarie, 12,00-20,00 – Mădălina Dan, Hematopoesis; 22 februarie, ora 19,30 – Ferenc Sinkó şi Leta Popescu, Parallel; 27 februarie, ora 19,30 – Andreea Novac, Despre tandreţe şi Dance a playful body. Mai multe pe cndb.ro. (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Prince Avalanche, semnat de David Gordon Green, care e un mic star al cinema-ului independent american, anul trecut, la TIFF. În curînd, intră pe ecrane. E o poveste de-o simplitate înduioşătoare, un film despre singurătate, prietenie şi izolare. O comedie dulce-amară de la care ieşi cu un zîmbet în colţul gurii. (Ana Maria Sandu).  

● Intraţi, din cînd în cînd, pe longreads.com, care „centralizează“ articole lungi din diverse publicaţii (ceea ce vă scuteşte de umblat, din click în click, pe multe site-uri). Nu se poate să nu găsiţi ceva interesant. De exemplu, săptămîna trecută era semnalat acolo un articol de Steve Greenberg, apărut pe billboard.com: „How the Beatles Went Viral: Blunders, Technology & Luck Broke the Fab Four in America“. Începe aşa: „Aveţi în vedere următoarele: la sfîrşitul lui 1963, aproape nimeni nu auzise în America de Beatles. Pe 9 februarie 1964, au avut cea mai mare audienţă TV din istorie – 73 de milioane de telespectatori – cînd au apărut la The Ed Sullivan Show. Cum de a putut avea loc o cucerire atît de rapidă?“ Pe atunci – precizez pentru cei mai tineri – nu existau Twitter, YouTube, Facebook etc. Răspunsul la întrebare se găseşte în cele 10.704 cuvinte ale articolului, care poate fi citit – socoteşte longreads.com – în 42 de minute. (Mircea Vasilescu)

● Joi, 20 februarie, Deep Purple concertează la Sala Polivalentă. Recomand concertul nu pentru ce a fost această trupă, ci chiar pentru ce este ea acum. Albumul lor de anul trecut, Now What?!, reprezintă, alături de 13 al celor de la Black Sabbath, un foarte bun, surprinzător de bun comeback. Sună ca-n vremurile bune. (Marius Chivu)

● Că tot e vremea sporturilor de iarnă, ca unul care am bătut ani la rînd Alpii pe schiuri, le-aş recomanda celor amatori de aşa ceva să evite regiunea Arlberg. E mai scump şi, în ciuda faimei speciale a zonei, comunicarea cu localnicii e de multe ori dificilă, iar pîrtiile sînt mai prost întreţinute decît în alte regiuni ale Austriei. Mai bine şi mai vesel e în Tirol. (Andrei Manolescu)

● Mergeţi joi, 13 februarie, de la 19,30, la Centrul Naţional al Dansului, ca să vedeţi Realia (Bucureşti – Beirut) a lui Fairid Fairuz. În 2010, artistul Mihai Mihalcea a lansat un proiect de ficţionalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz. Din acest proiect – care presupune o serie de întrebări şi reflecţii cu privire la producţia culturală, capitalism, sexualitate şi religie – face parte şi acest performance, a cărui dramaturgie amestecă planuri temporale, evenimente reale şi fictive din viaţa unui personaj care trăieşte simultan o dublă identitate. (Adina Popescu)

● Vineri, de Valentine’s Day, la Teatrul de Artă se joacă Şase din patruzeci şi nouă (de Spiró György, regia Alexandru Maftei, cu Dana Voicu şi Liviu Cheloiu). E un semn că norocul nu vine numai de la loto. Detalii despre spectacol găsiţi la www.teatruldearta.ro (Matei Martin).

● În Culise (fostul club Prometheus, din Bucureşti), pe 17 februarie, ora 20, Matei Vişniec: Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt. (Stela Giurgeanu)

Povestea Casei Afis Coperta png
Autobiografie: „Povestea Casei Paleologu”, un eseu despre educație
Editura Fundației Paleologu a publicat recent o autobiografie intelectuală semnată de Theodor Paleologu și, totodată, un eseu despre educație și un manifest pentru inițiativele independente în acest domeniu vital.
Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Granițe
Începînd cu această ediție, deloc întîmplător intitulată „Granițe”, antologia „KIWI” (Editura Polirom, 2022) oferă un cuprins internațional.
946 17 Morozov jpg
Bărbatul care iubea femeile
Cîteva femei devin materie literară pură, ajungînd să umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autoficțională care e viața scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzicală a lui Boiangiu are cîrlig – e un LP cu multe ricoșeuri tematice, sărind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner – Totul în tot sau marea metamorfoză
Așezarea pe soclul tabloului a sculpturii care înfățișează varianta tridimensională a unui segment din pictură demonstrează intenția artistului de a crea o operă susceptibilă să sugereze un spațiu în care exteriorul (sculptura) și interiorul (tabloul) sînt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat în timp record în ediție românească în colecția ANANSI
„Cea mai tainică amintire a oamenilor” de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat în 2021 cu Prix Goncourt, cea mai importantă distincție literară din Franța, a apărut recent în ediție românească, la mai puțin de jumătate de an de la anunțarea premiului în Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?