Peter Gabriel, Sha’s Feckel, British Pathé

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Peter Gabriel, Sha’s Feckel, British Pathé jpeg

● Dacă nu plecaţi la mare de 1 Mai şi nici nu vreţi să luaţi parte la manifestări distractiv-socialiste, atunci vă recomand un concert de jazz rock elveţian – Sha’s Feckel, joi, 1 mai, de la ora 21, în Club Control. Banii obţinuţi din vînzarea biletelor vor merge direct în bugetul lungmetrajului 100 de movile, un documentar realizat de o echipă de tineri din Republica Moldova, despre folclorul văzut cu ochii generaţiei tinere. Vor apărea în film: Anatol Ştefăneţ (Trigon), Alex Calancea, Alexandru Arcuş, Subcarpaţi, Argatu’ ş.a. (Luiza Vasiliu)

● „Vînzătorul de chibrituri“ este doar unul dintre numeroşii mutilaţi de război pe care Otto Dix (1891-1969) îi readuce în mentalul colectiv, ca simbol al unei experienţe personale – deopotrivă biografice şi artistice. „O lume în ruine“ – expoziţia deschisă pînă pe 25 mai la MNAR – reuneşte lucrări de grafică din perioada 1920-1924, semnate de renumitul artist german; seria Der Krieg, cuprinzînd 50 de gravuri pe tema războiului, înscrie practic acest eveniment cultural, organizat în colaborare cu Institut für Auslandsbeziehungen (IFA), în amplul Proiect „1914-2014“, ce-şi propune să rememoreze un secol de la Primul Război Mondial. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă de 1 Mai nu plecaţi într-o călătorie reală, vă propun călătoria fantastică şi imaginară din Vama fantomă de Norton Juster (Editura Arthur, cu ilustraţiile orginale ale lui Jules Feiffer). De unde vin cuvintele? Cui folosesc numerele? Unde este realitatea? Ce sînt aşteptările? Ce faci dacă ai nimerit în buclucuri? Sînt întrebări pe care de multe ori şi le pun copii, dar la care nici cei mai mulţi dintre adulţi nu ştiu ce să răspundă. Vama fantomă e o carte clasică pentru copiii, puţin cunoscută la noi, absolut fermecătoare. (Adina Popescu)

● Dacă v-aţi întrebat dacă banii pot cumpăra chiar orice, atunci nu rataţi BoOks de luna asta. Tema numărului are ca punct de pornire dezbaterea lansată de un eseu al lui Michael Sandel, profesor la Harvard, despre limitele morale ale pieţei. Din extrasele publicate deja pe http://bibliobs.nouvelobs.com/en-partenariat-avec-books/20140424.OBS5152/l-argent-peut-il-tout-acheter.html se anunţă un număr interesant şi actual. (Ana Maria Sandu)

● British Pathé şi-a publicat întreaga arhivă de filme pe YouTube. 85.000 de înregistrări vechi sînt acum disponibile gratuit, pe cel mai popular canal. Pierdeţi cît mai mult timp scotocind pe-acolo, şi-o să fiţi foarte cîştigaţi! (Matei Martin)

● Grand Hotel Budapest (2014, în regia lui Wes Anderson, inspirat din scrierile lui Stefan Zweig) – un film plăcut pe toate liniile: cu umor, fineţe, principii, intrigă poliţistă, scenografie fabuloasă şi, nu în ultimul rînd, Ralph Fiennes. (Iaromira Popovici)

● Concertul lui Peter Gabriel de pe 8 mai de la Romexpo, care aniversează 25 de ani de la apariţia albumului So, unanim considerat cel mai bun album solo al său, celebrat live prin cel mai conceptual şi spectaculos show din punct de vedere al tehnicilor de sunet & lumină, de la The Wall al lui Roger Waters încoace. Dacă nu mergeţi pentru inteligenţa, vizionarismul şi perfecţionismul celui care a cîntat cu Genesis în anii de glorie ai rockului progresiv şi apoi a pus umărul la propăşirea curentului world music, mergeţi să ascultaţi live hit-uri ca „Sledgehammer“, „Don’t Give Up“ şi „Big Time“ sau, favorita mea, „This Is The Picture (Excellent Birds)“. (Marius Chivu)

● Cred că e tocmai momentul de căutat şi de ascultat CD-ul Abbà Pater al Papei Ioan Paul al II-lea. Un album înregistrat de faimosul papă polonez în 1999, înaintea Marelui Jubileu, în care acesta cîntă şi recită vocal. Era vocea unui papă, azi e vocea unui sfînt. E interesant de descoperit cum sună. Se poate găsi şi pe Internet. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.