Peştera Scărişoara, „21 de Nocturne“, Mythbusters

Publicat în Dilema Veche nr. 602 din 27 august - 2 septembrie 2015
Peştera Scărişoara, „21 de Nocturne“, Mythbusters jpeg

● Dacă nu l-aţi văzut pînă acum, merită să-l vedeţi. A fost la mai multe televiziuni şi va fi difuzat din nou la Digi Animal World, pe 15 şi 16 septembrie. Filmul documentar intitulat în româneşte

descrie un adevărat război mondial nevăzut, declanşat de furnicile argentiniene care, într-o invazie de mare amploare, distrug furnicile locale din Europa şi din alte părţi ale lumii, devenind deja cea mai mare colonie de pe planetă. Luptele şi strategiile lor sînt surprinse prin extraordinare microfilmări la nivelul solului şi chiar în micile galerii ale muşuroaielor. (Andrei Manolescu) 

● Lăsaţi deoparte prejudecăţile, mofturile, fiţele (dacă le-aveţi) şi ideea fixă că „ai noştri“ nu se compară cu „ai lor“. Citiţi

de Teodor Vârnav, mic boier moldovean din prima jumătate a secolului al XIX-lea (carte apărută la Editura Polirom). Şerban Cioculescu zicea despre el că aminteşte,

de Samuel Pepys. (Mircea Vasilescu) 

● Antidot extrem pentru caniculă: Peştera Scărişoara, la umbra celui mai mare gheţar subteran din România. Nu puteţi sta mult, maximum o jumătate de oră, dar merită din plin. (Stela Giurgeanu) 

● Dacă vă faceţi drum prin Centrul Vechi, opriţi-vă neapărat la Cărtureşti Carusel. Pînă pe 13 septembrie, la etaj, puteţi vedea expoziţia lui Nicolae Comănescu, „HATE ME ‘CUZ I LIKE IT!“ (organizată de Aiurart

şi H’art Gallery). Lucrări mai vechi şi mai noi, tonalităţi diferite, mesaj puternic, ironie multă şi emoţie inclusă. Un artist contemporan extrem de interesant, pe care dacă nu l-aţi descoperit ar fi mare păcat să n-o faceţi. (Ana Maria Sandu) 

● Dacă aţi ratat prima seară a proiectului „21 de Nocturne“ (pe terasa blocului Magheru One), vă mai rămîn încă douăzeci de evenimente dedicate poeziei, filmelor, dezbaterilor şi muzicii. Următoarele două au loc vineri (28 august şi 4 septembrie), de la ora 21. Se vor citi poeme de Radu Vancu, Claudiu Komartin, Dan Coman, Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. De muzică se ocupă Alexandru Anghel de la Radio Tananana, de vin – M60 şi de întregul eveniment – cei de la ARCEN. Intrarea e liberă, pe bază de rezervare la contact@arcen.info. (Luiza Vasiliu) 

● Spînzuraţi de propriile rădăcini, macii, puzderie, îşi oglindesc potirul în cerul răstignit pe podea. O lume cu susul în jos îşi vieţuieşte clipa între ziduri ruginite şi ferestre oarbe, iar zgîrie-nori cenuşii sugrumă peticul de cer pînă la asfixiere.

de Bertolt Brecht, la Bulandra, în regia lui Andrei Şerban, traducere şi adaptare – Andrei Şerban şi Daniela Dima. Poate la începutul stagiunii viitoare. Pînă atunci, însă, bolta, cu poala-i de stele, vă aşteaptă s-o priviţi, întreagă, roată. Acum, în lumina orbitoare de vară. În toată „veşnicia“ ei. Lăsaţi copiii să vină la ţară. Numai aici Carul Mare şi cu cel Mic îşi confruntă oiştea la scenă deschisă. (Ruxandra Mihăilă) 

● Recomand cu drag, dar cu inima strînsă, pentru că mi-aş fi dorit să rămînă un loc secret, ceainăria Ceai la Metoc, la doi paşi de strada Armenească. O casă bătrînească, o grădină ascunsă de privirile trecătorilor, sufocată de o vegetaţie „de junglă“, smochini, cîteva mese, cîteva zeci de ceaiuri, bere, prăjituri de casă, clătite. Iar seara, cînd cele două fete simpatice aprind lumînări şi lampioane, timpul se opreşte, locul are o magie a lui. (Adina Popescu) 

● Urmăresc fascinat, încă de la primul episod, serialul

. Am descoperit, de fiecare dată, ceva nou, am apreciat mereu cum reuşesc protagoniştii să explice cu umor şi pe înţeles procese şi fenomene ştiinţifice complicate. M-am întristat cînd Discovery Channel a dispărut din grila de programe oferită de furnizorul meu de cablu. Noroc că i-am regăsit pe YouTube, unde „Vînătorii de mituri“ au un canal dedicat. (Matei Martin) 

● Vara asta, multă lume în căutare de răcoare a citit romane scrise de scandinavi, dar după atîta nord vă propun să ne deplasăm ceva mai la est, mult mai la est, mai exact în Extremul Orient, de unde ne vin nişte autori grozavi şi nişte cărţi pe măsură: Kazuo Ishiguro,

(trad. Vali Florescu), Kenzaburo Oe,

(trad. Florina Oprina) şi Hiromi Kawakami,

(trad. Florina Oprina). Depinde ce fel de poveşti preferaţi: medievale, de dragoste sau din al Doilea Război Mondial. (Marius Chivu) 

● Dacă nu l-aţi văzut deja, filmul science-fiction al lui Christopher Nolan,

. O poveste dintr-un viitor sumbru şi cumva previzibil în care Pămîntul devine de nelocuit şi puţinii oameni care au mai rămas s-au transformat în fermieri care nu pot cultiva altceva decît porumb, sfîrşitul e aproape, singura salvare o reprezintă una dintre cele trei planete, fiecare o posibilă Terra, dintr-o galaxie care e aproape şi în acelaşi timp foarte departe. Dincolo de structură şi de accente melo, hollywoodiene, filmul are o poezie a lui, deschide o cale nu doar spre cea de-a cincea dimensiune, ci şi spre o dimensiune filosofică. Unul dintre cele mai bune SF-uri pe care le-am văzut în ultima vreme (Adina Popescu)

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.