Orchestrele și Corurile Radio România vor fi aplaudate în cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”

26 august 2021
Orchestrele și Corurile Radio România vor fi aplaudate în cea de a 25 a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu” jpeg

Între 28 august și 26 septembrie 2021, Bucureștiul (și cîteva dintre orașele României) se îmbracă în „haine de sărbătoare” pentru cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”. În cadrul manifestării ce reunește, în ciuda dificultăților pandemice, 32 de mari orchestre ale lumii din 14 țări, Orchestrele și Corurile Radio România vor avea o participare specială. Patru concerte din seria Mari orchestre ale lumii – derulată la Sala Palatului – și un eveniment din seria Recitaluri și concerte – desfășurată la Ateneul Român – vor aduce în fața publicului ansamblurile Radio România.

Corul Academic Radio – care a aniversat 81 de ani de activitate, de la fondarea sa în 1940 – participă la patru concerte prezentate pe scena Sălii Palatului. Pregătit astăzi de Ciprian Țuțu, ansamblul Radio România va fi apreciat în cea de-a doua zi a festivalului, duminică, 29 august, alături de celebra London Symphony Orchestra, sub bagheta cunoscutului dirijor Sir Simon Rattle. Corul de femei din cadrul Corului Academic Radio va interpreta una dintre „bijuteriile” muzicale semnate de George Enescu: poemul Isis, dedicat soției sale, Maruca Cantacuzino.

corul academic radio foto alexandru dolea jpg jpeg

                                          Corul Academic Radio (foto: Alexandru Dolea)

Sîmbătă, 4 septembrie, alături de un alt apreciat ansamblu britanic – Orchestra Philharmonia din Londra – Corul Academic Radio va cînta din nou în cadrul unei creații enesciene: Simfonia a III-a, interpretată sub bagheta dirijorului finlandez Santtu-Matias Rouvali. Acesta este în prezent dirijor șef al Simfoniei din Göteborg și dirijor principal al Orchestrei Philharmonia.

Duminică, 5 septembrie, din nou alături de Orchestra Philharmonia din Londra, Corul Academic Radio, de această dată însoțit și de Corul de Copii Radio – dirijat de Răzvan Rădos – va evolua sub bagheta apreciatului muzician argentinian José Cura.

Bucurîndu-se de o personalitate muzicală complexă, José Cura este unul dintre cei mai aclamați tenori pe scenele lumii, dar și dirijor, regizor, scenograf și compozitor. În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, îl veți aplauda în ipostaza de dirijor și în cea de compozitor. În premieră mondială, pe scena Sălii Palatului, veți asculta Te Deum, lucrare finalizată în contextul pandemiei (elaborată în 2019 și orchestrată în 2020), creație dedicată de José Cura ediției aniversare a festivalului. În aceeași seară, veți asculta încă două lucrări semnate de marele muzician: Modus (Kyrie din Recviemul argentinian) și Ecce Homo.

Miercuri, 15 septembrie, își va face intrarea pe scena Sălii Palatului și Orchestra Națională Radio. Alături de Corul Academic Radio și sub bagheta dirijorului italian Oleg Caetani, veți asculta opera într-un act Der Zwerg (Piticul), creație a compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Regia multimedia a evenimentului este semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

orch nationala radio festivalul enescu 2011 2 JPG jpeg

                                       Orchestra Națională Radio, Festivalul Enescu 2011

Sîmbătă, 18 septembrie, pe scena Ateneului Român va evolua Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta apreciatului dirijor român Horia Andreescu. Derulat cu participarea violoncelistei Alisa Weilerstein (S.U.A.), concertul propune publicului un frumos program ce reunește două lucrări semnate de Ceaikovski - Serenada pentru orchestră de coarde și Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră și Haydn - Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.