Ora Regelui, Soldații. Poveste din Ferentari, Paltonul cu gaică

30 ianuarie 2018
Ora Regelui, Soldații  Poveste din Ferentari, Paltonul cu gaică jpeg

● Deși regele nu mai e, Ora Regelui continuă să fie o emisiune de văzut în fiecare sîmbătă la ora 15, la TVR1. E ca un fel de rezervor de aer proaspăt într-o țară grav poluată, o oază de  autenticitate într-un deșert al falsurilor. Chiar și pentru nemonarhiști. (Andrei Manolescu)

● Joi intră în cinematografe Soldații. Poveste din Ferentari, un film de Ivana Mladenovic după romanul lui Adrian Schiop. În așteptarea filmului, vă propun să recitiți cartea. (Matei Martin)

● Două filme românești în cinematografe: Pororoca al lui Constantin Popescu și Soldații. Poveste din Ferentari al Ivanei Mladenovici. După ce au călătorit prin lume, la festivalurile de film, acum le puteți vedea la cinema. (Ana Maria Sandu)

● Ştiu că nu va fi pe gustul tuturor, dar vi-l recomand oricum, fie şi numai pentru rolul foarte bun pe care-l face Colin Farrell: The Killing of a Sacred Deer, regizat de Yorgos Lanthimos, un thriller psihologic despre moarte şi relaţiile de familie. (Cristina Ştefan)

● Relația subtilă dintre muzeu, ca instituție polivalentă de promovare, cercetare și livrare, în formă „brută”, a faptului de cultură, și scena artistică este valorificată într-un incitant dosar tematic – „Muzee în post-tranziție” –, din recent apărutul volum al revistei Arta, reunind nr. 28–29 / 2017; curatori Mălina Ionescu și Valentina Iancu. „În afara acțiunilor strict legate de muzeografie – care sînt puține, de altfel, a specificului instituțional – care ține de aspectele administrative, legislative și financiare, și a celor legate în mod direct de piața de artă, nu există în acest moment demarcări implicite sau impuse de o instanță sau alta între activitatea expozițională, curatorială sau de cercetare din muzee sau în afara lor, iar acest lucru este valabil la nivel global.” (Ruxandra Mihăilă)

● Cartea Anei Blandiana Istoria ca viitor și ale conferințe și pagini, recent apărută la Humanitas, este o probă de claritate morală în lumea bezmetică de astăzi. O reîntîlnire cu mintea și sufletul unui poet ales și, mai ales, o frumoasă pedagogie: sensibilitatea și finețea stilului pot lecui lumea de brutalitate și ignoranță. Și dacă, totuși, nu o lecuiesc, măcar o pun în ordine, o explică, o luminează – o așază așa cum trebuie ca să poată fi salvată. Iar pentru zvăpăiații tuturor cauzelor de azi, un mesaj puternic, abia șoptit: calea spre adevăr și bine se vede cel mai clar în conștiința impecabilă a unui mare poet. (Sever Voinescu)

● Două cărţi de proză scurtă de la doi ruşi. Alexandr Soljeniţîn, Povestiri şi miniaturi (traducere de Cecilia Maticiuc, Univers), cîteva zeci de proze sovietice foarte scurte scrise între anii ’50-’90, multe dintre ele interzise în Rusia; şi Mihail Şişkin, Paltonul cu gaică (traducere de Antoaneta Olteanu, Curtea Veche), texte despre exil şi limbă (născut la Moscova, Şişkin trăieşte la Zürich), traumă şi identitate, politică şi literatură. (Marius Chivu)

● Joi, 1 februarie, de la ora 18, în Sala 120 a Facultății de Litere din Bucureşti se va lansa nr. 20 al revistei Poes:s International (Casa de editură Max Blecher), cum am tot spus, cea mai consistentă şi variată revistă de literatură de la noi. Vor participa poeţii Anastasia Gavrilovici,  Claudiu Komartin şi Andrei Dósa şi critical literar Cosmin Ciotloș. Miercuri, 7 februarie, de la ora 19, în spaţiul Qreator by IQOS (Bd. Aviatorilor 8A), se va lansa şi nr. 5 al revistei de proză scurtă Iocan (Editura Vellant), cu participarea editorilor (Florin Iaru, Dan Pleşa, Cristian Teodorescu şi cu mine), dar, mai ales, a prozatorilor prezenţi în revistă. Va fi degustare de bere artizanală, va fi muzică ambientală. (Marius Chivu)

anansi nobel literar annie ernaux png
Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
965 15 Regele Lear foto J  L  Fernandez jpg
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
965 16 IAMANDI cop3 jpeg
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
p 17 jpg
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
965 17 Amanda Shires jpg
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
p 23 Dublul dublului, 1946 jpg
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!

Adevarul.ro

Lolrelai roast Rocco Siffredi iumor Foto Antena 1jpg
Lolrelai îl ia la roast pe Rocco Siffredi, la „iUmor“. Cine este blonda care a venit special din Italia pentru starul porno FOTO
Rocco Siffredi, legenda internaţională a filmelor pentru adulţi, va juriza alături de Cheloo, Delia și Costel ediţia „iUmor“ din această duminică. Totodată, va avea parte de un roast savuros.
fabrica arme cugir
Fabrica de Arme Cugir, condamnată pentru moartea unei angajate în explozia din 2018
Fabrica de Arme Cugir a fost condamnată penal și civil pentru moartea unei angajate. Femeia în vârstă de 50 de ani a murit într-o explozie a prafului de pușcă, într-un tunel subteran.
Polițista din Cernăuți împușcată mortal. Foto: Facebook/ Libertatea Cuvântului Cernăuți
Polițistă din Cernăuți, împușcată mortal în fața unei școli în timp ce încerca să aresteze un pedofil
O polițistă, pe numele său Taisia Tatarin, în vârstă de 22 ani, a fost împușcată mortal în fața unei școli din Cernăuți de către un bărbat care abuza sexual copii.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.