One World, „Zi de zi“, Blixa Bargeld&Teho Teardo

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
One World, „Zi de zi“, Blixa Bargeld&Teho Teardo jpeg

● UNA Galeria prezintă, începînd de vineri, 22 de lucrări de Paul Neagu. „What if he was right“ este titlul acestei expoziţii, care încearcă să recupereze o parte mai puţin cunoscută din opera unui artist consacrat. De văzut neapărat! Şi tot la expoziţie se găseşte şi volumul de versuri Marele Clepsidru, în ediţie bilingvă (română – engleză), semnat de Paul Neagu. (Matei Martin)  

● Joi, 13 martie, de la 18,30, la ceainăria Cărtureşti Verona, lansarea cărţii Domnişoara Poimîine şi joaca de-a timpul (Editura Curtea Veche), scrisă de Adina Rosetti şi ilustrată de Cristiana Radu. O altfel de carte pentru copii, pentru cei între 3 şi 8 ani, dar şi pentru ceilalţi, care va răspunde, într-o manieră ludică şi creativă, la întrebări despre Timp. Domnul Azi, bătrîna doamnă Ieri, domnişoara Poimîine, vrăjitoarea Niciodată şi spiriduşul Vreodată vă dau întîlnire într-o poveste în care Timpul începe să curgă mai repede din cauza copiilor care nu mai au răbdare şi vor să crească. (Adina Popescu)  

● De pe 17 pînă pe 23 martie va avea loc la Bucureşti Festivalul de Film Documentar One World. „Filmele din programul One World România 7 bat în PET-uri, îşi scriu pe pereţi disperarea şi dizolvă ipocrizia şi murdăria care ne înconjoară. Dar ele vorbesc pe limba universală a filmului, sînt mai creative decît orice slogan, mai acide decît orice articol de presă“, spune Alexandru Solomon, directorul festivalului. Aşadar, de neratat. (Ana Maria Sandu)

● În categoria lucrurilor de necrezut care se întîmplă primăvara asta intră şi concertul Blixa Bargeld (îl ştiţi sigur de la Einstürzende Neubauten sau Nick Cave and the Bad Seeds) şi Teho Teardo (compozitor italian de largă respiraţie). Cei doi au scos anul trecut un album care aduce anxietatea în avangardă şi face din zîmbet o lamă ascuţită. Concertul e joi, 20 martie, după ora 21, în Control. Pînă atunci, antrenaţi-vă cu „Still smiling“ (o găsiţi pe YouTube). (Luiza Vasiliu)

● În Bucureşti, în Londophone Pub, pînă pe 30 martie, o expoziţie foto inedită: „Zi de zi“, o expoziţie a fotografiei de stradă a „detaliilor din spatele aparentului banal al vieţii cotidiene“. (Stela Giurgeanu)

● Marginea, Hobiţa, Şercaia, Cîrţişoara – patru dintre cele mai frumoase sate din România – şi patru ambasadori la Bucureşti la unison despre Cele mai frumoase sate din România, ediţia a II-a, în română şi în franceză, volum editat de AFSR, preşedinte Nicolae Marghiol. Philipe Gustin – Franţa: „Fiecărei persoane care are şansa de a ţine în mînă acest ghid îi urez să aibă parte de promenade şi fericite ocazii de a descoperi!“; Jean Hubert Lebet – Elveţia: „Meritul acestui ghid este de a face cunoscut şi accesibil patrimoniul rural românesc, de a pune în valoare comorile prezervate din aceste sate frumoase.“; Dan Ben-Eliezer – Statul Israel: „Ambasada Statului Israel în România susţine munca Asociaţiei Cele mai frumoase sate din România – AFSR.“; Diogo Brasioli – Italia: „Nu-mi rămîne decît să vă urez să descoperiţi România!“ Un îndemn la îndemînă după lectura cărţii. (Ruxandra Mihăilă)  

● Nebraska ( 2013), în regia lui Alexander Payne, cel care a făcut şi fermecătorul Sideways (2004) şi grotesc-încîntătorul About Schmidt (2002). Şi el – dintre nominalizatele la Oscar. Un film foarte adevărat şi emoţionant despre relaţiile de familie, văzute ca-ntr-un alt favorit al meu, Little Miss Sunshine (2006, Jonathan Danton, Valerie Faris): de multe ori aparent oribile, dar, în momentele esenţiale, adecvate, emoţionante, şi chiar providenţiale. (Iaromira Popovici)

● Primul an de publicitate, un volum de interviuri de Petre Barbu (Editura Tandem Media, 2013). Sînt luaţi la întrebări 13 oameni care, la începutul anilor ’90, au deschis primele agenţii de publicitate din România. Cei mai mulţi „au învăţat meseria din mers“, au exploatat momentul potrivit, au improvizat, au greşit etc. Dar ştiau ce vor. Dincolo de tema în sine („cum s-a născut publicitatea în România postcomunistă“), cartea e o incursiune plină de viaţă în zorile tranziţiei româneşti. (Mircea Vasilescu)

● Vreau nu doar să recomand, ci să laud şi să-mi exprim admiraţia pentru Gazeta Sporturilor, adică pentru Cătălin Tolontan şi echipa lui de jurnalişti, printre ultimii adevăraţi care mai există (şi care mai au unde să-şi facă meseria) în această ţară, tabloid în care lucrurile bune, drepte şi normale au ajuns să ne şocheze şi să ni se pară ireale. (Marius Chivu)

)

p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO
Autorităţile din Alba au mai făcut un pas în procesul de finalizare a unei investiţii în valoare de circa 35 de milioane de lei privind construcţia staţiunii de băi sărate din oraşul Ocna Mureş.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.