O mie de păduri într-o ghindă, Urban Fest, Noaptea Institutelor Culturale

Publicat în Dilema Veche nr. 592 din 18-24 iunie 2015
O mie de păduri într o ghindă, Urban Fest, Noaptea Institutelor Culturale jpeg

● Cupa mondială la snooker e o competiţie între ţări, reluată după o pauză de patru ani. Se desfăşoară zilele acestea în oraşul Wuxi din China şi poate fi urmărită la Eurosport. E o competiţie plină de surprize, în care, cel puţin pînă la ora la care scriu, jucătorii cu nume mari se luptă de la egal la egal cu ambiţioşii reprezentanţi ai unor ţări „emergente“ şi în snooker, de tipul India sau Brazilia. Nu e tocmai campionatul mondial, competiţia maximă a snooker-ului, e doar o cupă mondială pe naţiuni, dar e destul de amuzantă. (Andrei Manolescu) 

, regizat de Christian Roncea şi cîştigător al Premiului Super, festivalul de filme făcute de adolescenţi – un film interesant, şi ca poveste, şi ca manieră de filmare, despre adolescenţi rebeli cu pasiuni… extreme, de la droguri la graffiti-uri. Şi filmul

în regia lui Alin Muşetescu, scenariul Alin Muşetescu şi Achim Scarlat, prezentat în afara concursului la acelaşi festival – o parodie reuşită la filmele de acţiune. (Iaromira Popovici) 

● „Îmi ia atît de mult timp să nu fac nimic, încît nu-mi mai rămîne timp să lucrez.“ Această frază citată din opera lui Pierre Reverdy apare în chip de motto pe prima pagină a romanului lui Enrique Vila-Matas

(traducere de Adina-Ioana T. Vladu, editura ALL, 2015). Romanul e o pledoarie destul de convingătoare pentru inacţiune. O carte seducătoare mai ales acum, că vine concediul! (Matei Martin) 

● Volumul Svetlanei Cârstean,

(Editura Trei, 2015), este exact aşa cum zice Simona Sora pe copertă: „Carte a greutăţii şi a harului,

e un perfect mecanism al înălţării, al levitării, al vulnerabilităţii răscumpărate, al d.u.r.e.r.i.i., revoluţiilor şi resurselor afective («cine nu e mîngîiat nu există»), al iubirii materne. Dar mai e ceva: e ultima carte (jucată) a poeziei. Ea răspunde – într-un fel inconfundabil, inegalabil şi inenarabil – la întrebarea:

(Ana Maria Sandu) 

subintitulată „mari scriitori de limbă spaniolă aleg paginile lor preferate“, este o antologie editată de scriitoarea/traducătoarea/editoarea Valerie Miles, o antologie masivă în care scriitori spanioli mai celebri, precum Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, Sergio Pitol, Enrique Vila-Matas, Javier Marías ş.a., sau mai obscuri (pentru noi), precum Hebe Uhart, Esther Tusquets, Ricardo Piglia, Elvio Gandolfo ş.a. – în total, 22 de scriitori din cinci ţări vorbitoare de spaniolă – şi-au ales fragmentele favorite din propriile scrieri într-un demers introductiv major în universul literaturii spaniole din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Traducerea îi aparţine Laviniei Similaru, Editura Univers. (Marius Chivu) 

● De cîţiva ani buni, în Noaptea Institutelor Culturale, evenimentele de la Institutul Polonez sînt printre preferatele mele. Aşadar, vineri, 19 iunie, de la ora 19, voi merge ca să mănînc „Măr în trei feluri“, o întîlnire cu o parte foarte savuroasă însă mai puţin cunoscută a culturii poloneze: tînărul

Piotr ´Slusarz.

cu măr şi cidru. Raţă cu ramură de măr, jeleu afumat şi orz. Măr crocant cu vanilie şi aluat sfărîmicios din cicoare prăjită. Şi cidru polonez. Iar dacă vreţi să zburaţi în Polonia, toţi oaspeţii vor primi şi un cod de discount pentru zborurile companiei LOT Polish Airlines. (Adina Popescu) 

din Seciuan de Bertold Brecht, la „Bulandra“, în regia lui Andrei Şerban, traducere şi adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima. (Ruxandra Mihăilă) 

● Între 16 şi 21 iunie în Bucureşti, între zona Grozăveşti şi Parcul Naţional Văcăreşti, are loc Urban Fest, un festival organizat de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Conferinţe, consultări publice, tur de biciclete, ateliere de activare urbană, concerte şi plimbări în ambarcaţiuni cu vîsle. (Stela Giurgeanu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: