"Nocturne", "Cînd ploaia se va opri" şi Astra Film on Tour

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
"Nocturne", "Cînd ploaia se va opri" şi Astra Film on Tour jpeg

● În general, recomand călduros audiobooks-urile (ah, ce urît sună! N-am putea să le zicem audio-cărţi?). În particular, recomand noul audiobook (sau noua audio-carte) de la Humanitas Multimedia: povestiri de Ilf şi Petrov citite de Victor Rebengiuc. Vocea pregnantă a actorului o să vă poarte prin lumea stranie, hazlie, tristă, conformistă, aiurită şi aiuritoare a celebrului orăşel Kolokolamsk, cu Biserica „Promovarea crucii“, cu asociaţia care militează pentru eradicarea strîngerilor de mînă, cu şeful miliţiei, cu maiorul de pompieri ş.cl., ş.cl. Cumpăraţi şi ascultaţi, nu veţi regreta. Iar pe termen lung, contribuiţi la creşterea pieţei de audiobooks din România. Şi (dar asta rămîne între noi) veţi putea scăpa de obsesiva scuză „aş vrea să citesc mai mult, dar n-am timp“. Pentru că un audiobook se poate asculta pe drum, în maşină sau în metrou... (Mircea Vasilescu)

● Pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Liceul „Lazăr“, s-a deschis o cafenea adevărată, unde se bea cafea adevărată şi nu se fumează. Combinaţia între o cafea bună şi lipsa fumului de ţigară e mai neobişnuită în România şi, poate, măcar de aceea, localul merită vizitat. Dar şi cafeaua e, cum spuneam, pe gustul cafegiilor serioşi. (Andrei Manolescu)

● Deşertul tătarilor, romanul lui Dino Buzzati (traducere de Niculina Benguş-Tudoriu, postfaţă de Anca Giurescu, Polirom, 2002), mereu actual şi fascinant, punînd probleme esenţiale ale existenţei umane, printre care relaţia cu timpul şi responsabilitatea propriilor decizii. Dar şi filmul (r. Valerio Zurlini, 1976, cu Giuliano Gemma). (Iaromira Popovici)

● Nocturne de George Banu (traducere de Dana Monah, Editura Nemira), un splendid album cu reproduceri, în care criticul glosează cu multă inteligenţă pe marginea relaţiilor dintre nopţile picturii moderne, de la C.D. Friedrich, Goya şi Delacroix, la Monet, Chagall şi Man Ray, şi cele reprezentate în piesele marilor dramaturgi (de la Eschil, prin Racine, la Brecht) şi în spectacolele cîtorva regizori de teatru contemporan, deopotrivă străini şi români. (Marius Chivu)

● An oldie, but a goodie: la Teatrul Metropolis are loc joi, 23 ianuarie, premiera piesei Doi pe un balansoar, în regia lui Emanuel Pîrvu. Cei doi vor fi Tania Filip şi Florin Zamfirescu. (Stela Giurgeanu)

● Nicoleta, 14 ani, Bucureşti – un documentar audio senzaţional despre o fetiţă din Ferentari care vrea să-şi depăşească condiţia. O poveste tristă, spusă pe muzică jazz & lăutărească, de o jurnalistă talentată, Grit Friedrich. Ascultaţi aici: www.mdr.de/mdr-figaro/ nicoleta108.html. (Matei Martin)

● Luaţi trenul pînă la Ploieşti într-o sîmbătă după-masă, mergeţi la pas de plimbare pe bulevardul Castanilor, pînă ajungeţi la teatru, intraţi, arătaţi biletul (pe care vi l-aţi cumpărat din timp) şi căutaţi-vă locul în sală. Piesa durează două ore şi un sfert, se cheamă Cînd ploaia se va opri (text: Andrew Bovell, regia: Radu Afrim) şi-o să vă întoarcă pe toate părţile. 80 de ani din istoria unei familii, regrete şi fragilităţi, trecutul – poveste, aproape imposibil de recuperat, cruzimi şi capitulări. Un spectacol pentru care merită să străbateţi toată ţara. Noroc că Ploieştiul e aproape. (Luiza Vasiliu)

● Oricît de mult şi de entuziast s-ar fi vorbit la vremea apariţiei despre romanul Corecţii al lui Jonathan Franzen (Polirom, 2004), trebuie să recunosc că pe mine nu m-a prins. Am lăsat-o după vreo 150 de pagini. Cu Libertate însă a fost dragoste la prima vedere. Între timp, Corecţii a ajuns la ediţia a treia şi am reluat-o de curînd. Nu m-am mai poticnit deloc şi îmi place. Am înţeles şi de ce spunea Franzen, într-un interviu: „Îmi trebuie, înainte de toate, personaje complexe, pe care să le iubesc. Petrec de la trei la şase ani încercînd să le găsesc între două cărţi.“ O carte actuală, impresionantă, profund umană şi deloc moralistă. (Ana Maria Sandu)

● Între 21 şi 26 ianuarie, nu rataţi Astra Film on Tour, la Institutul Cultural Român şi Muzeul Ţăranului Român. Puteţi (re)vedea Anatomia plecării (Şerban Oliver Tătaru), În numele primarului (Anca Hirte), Cîntece pentru un muzeu (Eliza Zdru), Matthew’s Laws (Marc Schmidt), My German Children (Tom Pauer), Dancing Alone (Biene Pilavci) şi alte cîteva documentare proiectate şi premiate anul trecut la Sibiu. (Adina Popescu)

5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.

Adevarul.ro

 Recruți ruși la un antrenament FOTO Profimedia
Văduva colonelului rus care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a trimis o scrisoare deschisă lui Putin
Văduva unui colonel care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a scris o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin în care i-a cerut să ancheteze moartea soțului ei, relatează portalul rus Meduza.
Sabia lui Ștefan cel Mare FOTO Mariana Iancu jfif
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Misterul nedezlegat de peste 400 de ani
În muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor, se află sabia lui Ștefan cel Mare. Românii care vizitează impozantul edificiu oriental se opresc cu evlavie lângă vitrina unde este expusă spada.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop 30 noiembrie. Zodia care se concentrează pe bani și-i ignoră pe cei dragi
Citește horoscopul zilnic din 28 noiembrie, cu previziuni pentru toate semnele zodiacale, realizat de astrologul Click!, Lorina. Iată ce ți-au pregătit astrele ziua de marți, 30 noiembrie.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.