Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”

20 iulie 2022
image

Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări“, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera La foresta d’Hermannstadt (Pădurea Sibiului). 

Această operă, compusă în 1812 de unul dintre cei mai mari compozitori napoletani, Valentino Fioravanti, este unica creație operistică a cărei acțiune se petrece într-un oraș de pe actualul teritoriu al României. Tocmai de aceea, această descoperire marca Musica Ricercata este una epocală, fiind pe rol pregătirea unei imense producții a întregii opere în viitorul apropiat, pentru realizarea unei premiere moderne la Sibiu, la mai bine de două secole de la ultima sa reprezentație la Napoli.

Însă contextul actual extrem de tragic din Ucraina nu ne poate lăsa indiferenți, așa că toate evenimentele festivalului vor fi sub auspiciile păcii. „Ramificări“ pornește de la pădurea din opera lui Fioravanti, dar rolul său este acela de a ne îndrepta fiecare ramură, fiecare drum spre cel mai important mesaj în această perioadă – cel al păcii.

Festivalul debutează cu ansamblul Musica Ricercata interpretînd o piesă-simbol, „Fôrets paisibles. Danse du grand calumet de la paix“ („Păduri pașnice. Dansul Marii Pipe a Păcii“), inspirată din tratatul de pace semnat în 1725 între amerindieni și Chicago. Piesa centrală este lucrarea care dă și numele acestei ediții, „Ramifications“, compusă de transilvăneanul György Ligeti, compozitorul de la care și provine numele festivalului. 

Unii din cei mai importanți muzicieni și creatori români și străini vor fi prezenți la Sibiu pe parcursul festivalului: Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Sayaka Shoji (care va susține un recital extraordinar pe vioara Stradivarius cumpărată de Napoleon pentru Madame Recamier), Kalevi Aho (cel mai important compozitor contemporan finlandez), Götz Teutsch (sibianul care a fost timp de trei decenii solo-violoncelist al celei mai mari orchestre din lume, Berliner Philharmoniker), Matei Ioachimescu, toți susținînd evenimente extraordinare al căror mesaj de pace va culmina cu un proiect extraordinar de închidere a festivalului.

Acest concert va avea loc în Piața Mare și va reuni într-un mod fascinant Corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina), alături de alți muzicieni ucraineni (refugiați în diferite țări europene), din Moldova, România și alte țări ale Uniunii Europene, care vor interpreta cea mai puternică muzică ce poartă un mesaj pacifist: Simfonia nr. 9 „Oda bucuriei“ a lui Beethoven. Acest proiect unic la nivel european reunește 120 de muzicieni care vor transmite cel mai puternic mesaj de unitate al textului lui Friedrich Schiller, devenit ulterior imn al Uniunii Europene: „Toți oamenii vor deveni frați“, „Îmbrățișați-vă, milioane!“.

Cei peste 120 de muzicieni reuniți simbolic în locul unde a avut loc summit-ul UE din 2019, în acest proiect muzical-pacifist la Sibiu, vor interpreta în deschidere și un fragment din opera La foresta d’Hermannstadt, pregătind viitoarea punere în scenă completă a titlului, această lucrare fiind o demonstrație a europenismului de secole al Sibiului, recunoscut inclusiv în cealaltă parte a continentului, în Italia.

PROGRAM

28 iulie 2022

19.00: Biserica Ursulinelor

„Musica Ramificata”

Matei Ioachimescu - flaut

Cristian Spătaru - dirijor

Musica Ricercata

Jean-Philippe Rameau - „Păduri pașnice (Dansul marii pipe a păcii)” din opera Indiile galante

Alin Chelărescu - Vreascuri ramificate p.a.a.

Jean-Philippe Rameau - „Furtuna” din opera Platée

Girolamo Frescobaldi - Toccata cromatica

Kalevi Aho - Concert pentru flaut alto și coarde p.a.

21.00: Biserica Ursulinelor 

Q&A cu Matei Ioachimescu și Kalevi Aho

29 iulie 2022

17.00: Parcul ASTRA

Ioana Nicolaie - atelier de literatură pentru copii

19.00: Biblioteca ASTRA

Discuție cu public „Ramificările păcii I”

Emil Hurezeanu, Gabriel Bebeșelea

30 iulie 2022

19.00: Erasmus Büchercafé 

Discuție cu publicul II „Ramificările păcii II”

Mircea Cărtărescu, Radu Vancu

22.00: Biserica Evanghelică Sf.Ioan

Recital extraordinar de vioară solo „Zweige/Ramuri”

Sayaka Shoji (vioara Stradivarius Recamier)

Johann Sebastian Bach - Partita nr. 2 pentru vioară solo

Bela Bartok - Sonata pentru vioară solo

31 iulie 2022

19.00: Sala Atrium a Primăriei Sibiu

„Ramificări generaționale”

Götz Teutsch - acordarea titlului de cetățean de onoare al Sibiului de către primarul Astrid Fodor

Emil Hurezeanu, Gabriel Bebeșelea

1 august 2022

20.00: Piața Mare  

Concert extraordinar de închidere a MR Fest Op. 4 „Ramificări ale păcii III”

Muzicieni ai Musica Ricercata, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, muzicieni ucraineni, Corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina)

Gabriel Bebeșelea - dirijor

Rodica Vica - soprană

Lilia Istratii - mezzo-soprană

Tiberius Simu - tenor

Sergiu Garabajii - bariton

Valentino Fioravanti - Corul final din opera La foresta d’Hermanstad (premiera modernă)

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 9 „Oda bucuriei”

956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.
Cover 1624 x 924 jpg
Filme ucrainene pentru publicul tînăr, la Cinema Muzeul Țăranului
În fiecare joi din luna iulie, de la ora 18:30, în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts”, publicul tînăr este așteptat să descopere două filme în limba ucraineană (cu traducere în limba română) la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este gratuită.
952 15 1 jpeg
Tăcerea capodoperei și foșnetul vieții
Teribila absență a emoției, am înțeles, își avea sursa în faptul că aceste monumente exemplare le port în mine, că ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-junglă
Mozaicul referențial al cărții lui Alexandru N. Stermin poate părea deconcertant, dacă n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea că sîntem efectiv „căzuți din junglă” și că dinamica biologică și socială a junglei poate da seama de ceea ce am fost și de ceea ce am devenit, în prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
Cîntă, zeiță, mînia ce-aprinse pe Venus Actrița
„Fur” este un spectacol despre relația de putere dintre bărbați și femei în mediul artistic și are la bază un roman, „Venus im Pelz” (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.