„Milk. Honey. Blood“, Namaste India, „Europe and Ukraine: Past and future“

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
„Milk  Honey  Blood“, Namaste India, „Europe and Ukraine: Past and future“ jpeg

● Prin vecina Bulgarie, la vreo 150 de kilometri sud de Ruse, există un orăşel pe nume Tryavna. Acolo s-au păstrat case negustoreşti cu arhitectură tradiţională, cu etajul mai ieşit în afară decît parterul. Din acest motiv, orăşelul dintre dealuri a devenit un loc de atracţie turistică. E plin de magazine cu suveniruri şi are restaurante simple şi ieftine. Merită vizitat. (Andrei Manolescu) 

● Între 23 şi 25 mai are loc HipTrip Travel Film Festival, primul festival din România dedicat filmelor de călătorie, la Cinema Union şi Cinema Eforie. În cadrul festivalului vor fi proiecţii de filme artistice şi documentare tematice, de la Buena Vista Social Club la The Motorcycle Diaries, workshop-uri susţinute de profesionişti din domeniile: travel, cinematografie şi blogging de călătorie. (Adina Popescu)

● Un articol excelent, de Timothy Snyder, pe eurozine.com – „Europe and Ukraine: Past and future“. Se încheie aşa: „Ucraina nu are viitor fără Europa, dar nici Europa nu are viitor fără Ucraina. De-a lungul secolelor, Ucraina a scos în evidenţă punctele de cumpănă din istoria Europei. Pare să fie adevărat şi astăzi. Desigur, în ce direcţie o vor lua lucrurile depinde, cel puţin pentru următoarele săptămîni, de europeni.“ (Mircea Vasilescu)

● Vineri, 23 mai, se deschide la Palatul Ştirbei din Bucureşti expoziţia „Milk. Honey. Blood“ a lui Roman Tolici. Pictură pe pînză fotosensibilă. Un must la Noaptea Galeriilor! (Matei Martin)

● Labor Day (2013, Jason Reitman), cu Kate Winslet şi Josh Brolin, după romanul lui Joyce Maynard – povestea de dragoste ideală, cu un Zburător – aici puşcăriaş evadat, şi cu o Kate Winslet în formă bună, într-unul din rolurile care i se potrivesc: de persoană fermecătoare şi nu prea confortabilă în locul pe care societatea i l-a conferit. (Iaromira Popovici)

● A apărut în română, la Editura Herald, Cosmos, cea mai frumoasă poveste a Universului pusă vreodată pe hîrtie (şi pe micile ecrane, sub forma unui celebru documentar de televiziune din anii ’80). Poetică, fascinantă, ameţitoare, cartea lui Carl Sagan ar trebui citită copiilor seara, înainte de culcare, ba chiar şi dimineaţa, la cafea, de către adulţii grăbiţi, pentru o mai bună împrietenire cu atomii, cometele şi galaxiile. (Luiza Vasiliu)

● La Antena 3, în aproape fiecare seară, se transmite emisiunea Sinteza zilei. Vă recomandăm călduros să nu vă uitaţi. (Matei Pleşu)

● Pentru o după-amiază însorită, terasa Casei Oamenilor de Ştiinţă e locul perfect. Verde, umbroasă, cu chelneri old school, mîncare simplă şi corectă. O lume suspendată în mijlocul Bucureştiului. O menţiune specială pentru caşcavalul la capac, apa minerală mare şi ciora care îşi învăţa puiul să zboare. (Ana Maria Sandu)

● Pentru cei care vor să descopere cîte ceva din cultura Indiei, între 23 şi 25 mai, la Muzeul Satului din Bucureşti are loc festivalul Namaste India, un eveniment organizat de către Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. (Stela Giurgeanu) 

● Concertul trupei de industrial /dark wave/avangarde & experimental Laibach, care are loc joi, 22 mai, în The Silver Church Club (Str. Calea Plevnei, nr. 61). Concertul face parte din turneul de promovare a noului lor album, Spectre, un comeback de succes după nu mai puţin de nouă ani. (Marius Chivu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.