Maraton de poezie, Noapte Albă în District 40, Pădurea. Instrucţiuni de folosire

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Maraton de poezie, Noapte Albă în District 40, Pădurea  Instrucţiuni de folosire jpeg

● Un alt cînt al lui Marte. Cîntul iubirii, de Paolo Isotta, tocmai a apărut la Editura Curtea Veche. O carte încîntătoare, scrisă de unul dintre cei mai influenți critici muzicali italieni. Isotta a ținut cronica muzicală pentru Corriere della Sera vreme de 35 de ani. Pricepere, onestitate și o vastă cultură – acestea sînt coordonatele publicisticii lui Paolo Isotta, iar această carte stă mărturie. Recomand călduros cartea din cel puțin două motive. Întîi, pentru că autorul este unul dintre cei mai rafinați și entuziaști admiratori ai lui George Enescu, iar paginile pe care i le dedică sînt de o profunzime și de o originalitate de care discursul nostru despre compozitorul național are urgentă nevoie. Apoi, pentru că arată care este standardul jurnalismului cultural serios. Un standard la care ar trebui să aspirăm. (Sever Voinescu)

www.mazzocchioo.com este o revistă online de arhitectură (românească, deşi nu pare) unde, chiar în acest moment, se desfăşoară o amplă anchetă despre supravieţuirea pieţelor, la care răspund artişti şi arhitecţi români şi străini. (Marius Chivu)

● Pădurea. Instrucţiuni de folosire (Editura Publica) este a doua carte a lui Peter Wohlleben prin care încearcă să ne deschidă mintea cu privire la copaci şi pădure (pe cealaltă o recenzez în pagina 16). Şi, tot în ton cu Dosarul nostru, tot de la Editura Publica (a cărei „Co-Lecţie de ştiinţă“ merită urmărită cu toate titlurile ei), recomand cu tărie Geniul păsărilor de Jennifer Ackerman, un studiu fascinant dedicat celor mai recente descoperiri legate de inteligenţa uluitoare a păsărilor. (Marius Chivu)

● „Pianul cu poeme – 100 de ani de poezie românească“, un recital de muzică şi poezie, organizat de Fundaţia Calea Victoriei în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, miercuri, 23 mai, de la ora 19. Actriţa Daniela Nane va recita din lirica de dragoste, în acordurile unor piese nu mai puțin celebre de Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu. (Ruxandra Mihăilă)

● Joi, 17 mai și vineri, 18 mai, de la ora 19, la Ateneu, concert Beethoven. În program, Uvertura „Leonora“, Concertul nr. 4 pentru pian și Simfonia a V-a. Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ va fi condusă de Elio Boncompagni, iar solist va fi Matei Varga. Nu doar programul, ci și întîlnirea dintre cei doi protagoniști ai serii garantează un concert de neuitat. (Sever Voinescu)

● Nu ratați, sîmbătă seară, la Biblioteca Centrală Universitară, maratonul de poezie cu: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban. E doar unul dintre evenimentele Festivalului Internațional de Poezie București. Programul complet poate fi găsit la fipb.ro. (Matei Martin)

● Pe 19 mai, la Școala Centrală din București – „Noapte Albă în District 40“, un program plin de experiențe vizuale și auditive, ateliere, expoziții și dezbateri. ARCEN și BRD – Groupe Société Générale invită vizitatorii să exploreze subiectul memoriei într-o diversitate de forme: memoria arhitecturii și a orașului, memoria recentă, memoria sunetelor și a vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor. (Adina Popescu)

● În perioada 19-27 mai, la Palatul Telefoanelor va avea loc „Romanian Design Week“, expoziţia reunind peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. (Cristina Ştefan)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.