„Inside Llewyn Davis“, BIEFF şi „Why We’re Sometimes Kind Without Reason“

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
„Inside Llewyn Davis“, BIEFF şi „Why We’re Sometimes Kind Without Reason“ jpeg

● 5 decembrie este ultima zi a Salonului European de Bandă Desenată. Victoria Art Center (Calea Victoriei 12 C), librăria Jumătatea plină – Bar A1 (str. Piaţa Amzei nr. 1), Anthony Frost English Bookshop (Calea Victoriei nr. 45), Librairie Kyralina (str. George Enescu nr. 8) şi Saint Ink (str. Doamnei nr. 3) – sînt locurile unde puteţi descoperi expoziţii de bandă desenată din ţările participante: Cehia, Polonia, Franţa, Ungaria, Valonia – Bruxelles, Germania şi România. (Stela Giurgeanu)

● Pentru dezgheţarea intensivă a creierelor pe timp de iarnă, recomand Festivalul Internaţional de Film Experimental de la Bucureşti. Între 11 şi 15 decembrie, la Cinema Studio şi la Elvira Popescu, puteţi vedea filme scurte şi lungi, selectate în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, la IDFA Paradocs sau la Oberhausen, plus experimente vizuale româneşti şi o gală de închidere cu tablourile lui Edward Hopper recreate cinematografic. Mai multe informaţii pe www.bieff.ro. (Luiza Vasiliu)

● Expoziţia de icoane a lui Toma Chituc, care a avut deschiderea marţi, 3 decembrie, la Librăria Bizantină de pe Bibescu Vodă şi care va putea fi văzută pînă pe 6 ianuarie. (Iaromira Popovici)

●  „Why We’re Sometimes Kind Without Reason“, un articol de Charles Montgomery pe theatlantic.com. De fapt, un fragment din cartea sa Happy City: Transforming Our Lives Through Urban Design (se găseşte pe amazon.com, în varianta pentru Kindle). Diverse cercetări de laborator au demonstrat că: faţadele lungi ale clădirilor îi fac pe oameni să se grăbească şi le dau o stare emoţională proastă; oamenii tind să se oprească mai degrabă în faţa unor clădiri care arată bine; micile băcănii şi magazine „de la colţul străzii“ îi binedispun pe locuitori. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre complexele relaţii emoţionale dintre noi şi oraşele (fericite sau nu) în care trăim, citiţi ce scrie Charles Montgomery. (Mircea Vasilescu)

● Inside Llewyn Davis, cel mai recent film semnat de Fraţii Coen, are tot ce-i trebuie: umor, melancolie, empatie, feeling şi un personaj care-şi caută drumul, crede în muzica sa, dar moda e alta în industrie (momentele cîntărilor folk din baruri sînt un regal), aşa că încercă cu disperare să nu se dea bătut şi să-şi joace toate cărţile din mînă. (Ana Maria Sandu)

● Încă n-am citit noua carte a Tatianei Niculescu Bran – Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut –, dar sînt convins că merită citită, fie şi numai luînd în considerare anterioarele cărţi ale scriitoarei – Spovedanie la Tanacu, Cartea judecătorilor, Nopţile Patriarhului sau În Ţara lui Dumnezeu. Tatiana Niculescu Bran a lansat în România genul romanului jurnalistic, de mult cunoscut în Occident (Cu sînge rece a lui Truman Capote fiind cel mai faimos exemplu), dar aproape inexistent la noi. (Andrei Manolescu)

● Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), perfect independent şi oricum cel mai chic dintre toate, a ajuns la a şasea ediţie şi se va desfăşura anul acesta în serile de 4, 5 şi 6 decembrie la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Vor veni scriitori din şapte ţări: Sarah Dunant, Zeruya Shalev, Eyal Megged, Marinko Koscec, Robert Pericic, Andrea Tompa, Srdan Srdic, Kei Miller, Corina Sabău, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Dósa şi Adrian Schiop. Găsiţi programul pe zile la www.filb.ro. (Marius Chivu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.