Hemingway și cu mine, Serotonină, Bucharest Jazz Festival, Fetiș

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Hemingway și cu mine, Serotonină, Bucharest Jazz Festival, Fetiș jpeg

● Bucharest Jazz Festival revine între 1 și 7 iulie la București, cu șapte zile de festival, concerte live în Piața George Enescu și evenimente conexe la ArCuB. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ArCuB și aduce pe scena locală de jazz nume importante și interpreți ai tinerei generații din Statele Unite și Europa. Concertele Bucharest Jazz Festival de la scena mare sînt programate între 3 și 7 iulie, în Piața George Enescu de lîngă Ateneu. Printre artiștii invitați se numără trupa CALI Quartet, trompetistul Sebastian Burneci, Toma Dimitriu Quartet, Johnny Bica, Cvartetul Florin Niculescu, -Michael Acker, Andy Ava, Iulian Nicolau, Gianni Gagliardi, Alex Sipiagin, Camille Bertault și mulți alții. (Matei Pleșu) 

● Lacul Brazi – pe bună dreptate supranumit Lacul de smarald – și Coloanele de bazalt din Munții Perșani, în vecinătatea comunei Racoș, Brașov. Înconjurat de minunate pajiști acoperite cu galben de Sînziene, adevărate microrezervații naturale, site-ul geologic Racoș a fost declarat arie protejată în 2006. Culorile, relieful stîncos, „viața“ vulcanului stins, pe care o recompun straturile succesive de rocă ce au îmbrăcat forme multiple pe orizontală sau pe verticală, sînt tot atîtea argumente în plus pentru un traseu turistic extrem de pitoresc și, paradoxal, nu foarte frecventat. De aici, și liniștea de neînceput a locului… (Ruxandra Mihăilă) 

● Serotonină, romanul lui Michel Houellebecq (Editura Humanitas, traducere de Daniel Nicolescu, 2019), pentru un aer al timpului pe care îl simte ca nici un alt scriitor. Se poate citi oriunde: în gări, aeroporturi, plaje, cabane de munte, orașe aglomerate. Efectul e același: mergi cu personajul lui pînă la capăt. Și-l înțelegi. (Ana Maria Sandu) 

● L-am descoperit pe Horea Sibișteanu mai întîi în revista Iocan, apoi i-am citit volumul de debut, Fetiș (Editura Nemira, 2019), o culegere de povestiri redate, parcă, prin ochii unui voyeur atent. Majoritatea despre relații de cuplu, plasate în România sau Japonia, prozele din Fetiș sînt melancolice, sadice, satirice, cu finaluri neașteptate. (Cristina Ștefan) 

● Povestea relației dintre Ernest Hemingway și Martha Gelhorn tinde să devină o poveste mitică. Interesul general pentru viața personală a faimosului scriitor crește, pesemne, mai rapid decît interesul pentru literatura lui. În acest context, episodul celui de-al treilea mariaj al său, cu Martha Gelhorn, devine tot mai incitant pentru lumea de azi, căci este povestea dintre un bărbat puternic și celebru și o femeie care vrea să fie încă și mai și decît el. Recent, Editura Humanitas a publicat romanul Hemingway și cu mine, de Paula McLain, o revizitare interesantă și interesată a acestei povești. De vară! (Sever Voinescu)

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic