Hannah Arendt, „Fusion. Artă și știință“, Dumnezeu, o amăgire, Despre lumea în care trăim

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Hannah Arendt, „Fusion  Artă și știință“, Dumnezeu, o amăgire, Despre lumea în care trăim jpeg

● Pînă pe 5 martie puteți vedea, la Rezidența BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale nr. 32), expoziția FUSION. Artă și știință (artiști: Saint Machine, Cătălin Crețu, Cosmin Haiaș, Sillyconductor). (Ana Maria Sandu)

● Joi, 21 februarie, de la ora 19, la Sala Radio o puteți asculta pe Luiza Zan, una dintre cele mai apreciate voci din jazz-ul românesc, alături de Big Band-ul Radio. (Cristina Ștefan)

● În perioada 23-27 februarie, la Ateneul Român vor avea loc conferințele „Despre lumea în care trăim“, susţinute de specialiști în domeniul științific şi oameni de cultură. În deschidere, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu discută despre „Dereglări ale lumii contemporane“. Mai multe detalii aici. (Cristina Ștefan)

● „Marile provocări ale lumii contemporane“ este tema celei de-a doua ediții a seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, ce se va desfășura între 23-27 februarie sub cupola Ateneului Român. Un incitant dialog cultural la cel mai înalt nivel la care vor participa invitați de la mari universități din Marea Britanie și Statele Unite. Împreună cu partenerii lor de dialog, renumiți oameni de cultură români, vor aborda (prin alocuțiuni sau dezbateri) subiecte „fierbinți“ cu impact imprevizibil, pe termen nelimitat, la nivel global. Dintre participanți: Jim Baggott, Bogdan Marcu, Corneliu Bjola, Liviu Giosan, Andrei Constantinescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Marian Voicu, Ioan Stanomir, Vlad Zografi. Moderator: Mirela Nagâţ. Organizatori: Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA. Evenimentul se înscrie totodată în seria aniversărilor Filarmonica Română – 150 şi 1918 – Centenar. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă aţi citit Gena egoistă (Editura Publica), tocmai s-a reeditat într-o variantă revizuită cealaltă capodoperă a lui Richard Dawkins: Dumnezeu, o amăgire (traducere de Victor Godeanu, Editura Curtea Veche), în care arată de ce ideea unui creator supranatural este absurdă şi neîntemeiată şi de ce religia nu are monopol pe comportamentul moral. O critică raţională nemiloasă a fenomenului religios pe care ar trebui s-o citească „oricine, ateu sau călugăr“, după cum recomandă şi Julian Barnes. (Marius Chivu)

● Nu am mîini suficiente să aplaud pe cît ar merita apariția traducerii românești a cărții The Life of the Mind de Hannah Arendt. Cartea este o sinteză matură a gîndirii uneia dintre cele mai rafinate reprezentante ale intelectualității bune a veacului trecut. Este ultima carte a lui Hannah Arendt – în fapt, un proiect amplu, neterminat. ­Arendt plănuia trei volume, dar a apucat să scrie doar două. O carte superbă pentru că este deopotrivă consistentă și ușor de citit, o carte care gîdilă plăcerea lecturii și incită exercițiul etic și cultural, în același timp. Așadar, la Humanitas, Viața spiritului de Hannah Arendt! (Sever Voinescu)

● Wanted (2016, Australia, Richard Bell, Rebecca Gibney), încă un serial australian de care nu te plictisești. Feminin și feminist, un fel de prelungire și diversificare a lui Thelma și Louise (Ridley Scott, 1991), povestea Lolei (Rebecca Gibney) și a lui Chelsea (Geraldine Hakewill), deși nu întotdeauna la fel de pasionantă, depășește vizibil granițele genului polițist. (Iaromira Popovici)

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.