Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna jpeg

● Poarta maramureșeană – tradiție, meșteșug, încîntare. O redescoperim în Muzeul Satului Maramureșean din Sighet și în albumul, chiar așa intitulat, semnat de Kosinszki Sorin, Barz Mirela Ana, Nemeș Nicoleta – care reunește 100 de porți din localitățile Vadu Izei, Desești, Breb, Budești și Călinești – apărut în 2018, în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Crucea, cercul, arborele vieții, șarpele casei, dintele de lup care te apără de farmece, cocoșul țanțoș, colacul, semn de belșug – simboluri ce se vor „citite“ iarăși și iarăși, pentru a trece măcar cu gîndul pe sub arcada purificatoare, care alungă relele și bolile și salvează poezia. (Ruxandra Mihăilă)

● Gala Superscrieri, care premiază în fiecare an cele mai bune materiale jurnalistice, se alătură măsurilor de siguranță adoptate de autorități și se mută în online. Cîștigătorii celor șase categorii de concurs (portret, reportaj, investigație, opinie, tv&video jurnalism, fotojurnalism) vor fi anunțați luni, 23 martie, live pe pagina de Face­book a Fundației Friends for Friends. Pînă la acea dată, publicul este încurajat să parcurgă cele 38 de materiale nominalizate la această a noua ediție a premiilor și să-și voteze preferatul pentru Superscrierea Cititorilor. (Anda Docea)

● La Editura Litera au apărut două cărţi complementare despre originile, istoria şi situaţia actuală a acestei bucăţi de piatră care se roteşte în jurul Soarelui, pe care am evoluat şi pe care trăim momentan noi, oamenii: Lewis Dartnell, Origini. Cum a modelat Pămîntul istoria omenirii şi David Wallace-Wells, Pămîntul nelocuibil. Viaţa după încălzirea globală. Altfel spus, două cărţi despre cum a apărut Pămîntul şi despre ce se va întîmpla cu el. (Marius Chivu)

● Cu teatrele și cinematografele închise, filmele de pe Internet capătă brusc marea calitate a necesarului. Pe HBO GO rulează straniul serial Hunters. La finalul anilor 1970, o gașcă de evrei vînează naziști pitiți în America. Naziști care, la rîndul lor, continuă să asasineze evrei. Personaje intense, situații dramatice și o regie care amintește de Robert Rodriguez, uneori detașată și autoironică. Dar am uitat să spun cel mai important lucru. Serialul este atractiv mai ales pentru că gașca de evrei e condusă de Al Pacino. (Sever Voinescu)

● Trei cărți despre originea omului şi a Universului, ca să înţelegem mai bine hazardul căruia îi datorăm existenţa, plus faptul că există şi alte forme de viaţă după moarte, dar nu precedate de o Judecată de Apoi: Martin Bojiwald, Ce a fost înainte de Bing Bang? O istorie întreagă a Universului şi John Hands, Cosmosapiens. Evoluţia omului de la originile Universului (ambele apărute la Editura Humanitas) şi Katharina Vestre, Cel dintîi mister. Povestea ta dinainte de a te naşte (Editura Publica). (Marius Chivu)

● Dacă tot stăm pe acasă, vă recomand cîteva dintre serialele și miniseriile pe care le-am văzut în ultima vreme: Sex Education – chiar dacă aparent e pentru adolescenți, e amuzant, ironic, bine jucat, Anne with an E – un serial canadian ludic, sensibil, iar personajul Anne e imposibil să nu te facă să zîmbești (ambele pe Netflix), Mildred Pierce, cu rolul excelent al lui Kate Winslet – o mamă singură care se descurcă cum poate în timpul marii crize din America și Howards End, o adaptare după un roman al lui E.M. Forster, cu femei independente și neconvenționale (pe HBO GO). (Adina Popescu)

● Începusem să citesc Ali Smith, Iarna: „Gîndirea murise. Speranța murise. Adevărul și ficțiunea muriseră așijderea. Mass-media murise. Internetul murise. Twitter, Instagram, Facebook, Google muriseră toate. Dragostea murise. Moartea murise. O sumedenie de lucruri erau moarte. Unele totuși nu erau moarte, sau nu erau moarte încă. Viața nu era moartă încă. Revoluția nu era moartă. Egalitatea de rasă nu murise. Ura nu murise.“ (Editura Litera, 2020, traducere de Irina Negrea). Început mai bun nu se putea. (Ana Maria Sandu)

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) JPG
Secretele Retezatului. Teritoriul din inima munților interzis complet turiștilor încă din anii ´50
Un teritoriu de aproape 2.000 de hectare din Parcul Național Retezat a rămas complet interzis turiștilor, însă din anii ´50, când autoritățile au decis să rămână neatins.
Nord Stream 2 FOTO Shutterstock
Scurgeri de gaze „fără precedent” din Nord Stream. Rusia nu exclude un sabotaj
Nord Stream AG, operatorul reţelei de gazoducte, afirmase marţi dimineaţă că trei linii offshore ale sistemului de conducte au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.
Vladimir Putin FOTO Getty Images
Rusia, tot mai izolată chiar și printre aliații tradiționali. „Îi presează acum să oprească războiul”
Rusia nu mai are trecere nici măcar printre propriii aliați, cum sunt China și India, și este tot mai slăbită, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.